Ενημέρωση με ένα κλικ

Μέχρι το πρωί της Δευτέρας λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας αγωνίστηκε σε όλη του τη ζωή για την ειρηνική συμβίωση μεταξύ των κοινοτήτων με διαφορετικές θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις, και άφησε πίσω του μια πλούσια παρακαταθήκη.

Η σορός του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστασίου  θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών και η κηδεία του θα τελεστεί την Πέμπτη στα Τίρανα, όπως ο ίδιος επιθυμούσε.

Στην Αφρική

Ο Αναστάσιος χειροτονήθηκε διάκονος το 1960 και πρεσβύτερος το 1964 και τέσσερα χρόνια μετά χειροτονήθηκε αρχιμανδρίτης. Ηταν τότε που ξεκίνησε ιεραποστολικές επισκέψεις στην Αφρική και κυρίως στην Ουγκάντα. Εκεί έμαθε τις τοπικές διαλέκτους, αναγκάστηκε όμως να αποχωρήσει όταν προσβλήθηκε από ελονοσία.

Επέστρεψε (την περίοδο 1981-1991) ως τοποτηρητής στη Μητρόπολη Ειρηνουπόλεως- Ανατολικής Αφρικής (Κένυα, Ουγκάντα, Τανζανία). Στα χρόνια αυτά ίδρυσε την Πατριαρχική Σχολή «Αρχιεπίσκοπος Kύπρου Μακάριος», χειροτόνησε 62 Αφρικανούς κληρικούς και χειροθέτησε 42 αναγνώστες- κατηχητές προερχόμενους από 8 αφρικανικές φυλές.

Προώθησε, επίσης, τις μεταφράσεις της Θείας Λειτουργίας σε 4 αφρικανικές γλώσσες, μεριμνώντας παράλληλα για την ανέγερση δεκάδων ναών, ιεραποστολικών και ιατρικών σταθμών, αλλά και σχολείων.

 

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ο Αναστάσιος συνέδεσε την Εκκλησία της Αλβανίας με διεθνείς εκκλησιαστικούς οργανισμούς, δίνοντας προσωπικούς αγώνες για την άμβλυνση των αντιθέσεων στα Βαλκάνια. Συνέβαλε στην εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας και στην προσέγγιση των δύο χωρών. Στην κρίση του Κοσσυφοπεδίου, το 1999, οργάνωσε ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, το οποίο βοήθησε 33.000 περίπου πρόσφυγες σε διάφορα μέρη της Αλβανίας. Οι δράσεις του αυτές τον οδήγησαν, το 2000, να είναι υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης μετά από πρόταση 33 τακτικών μελών της Ακαδημίας Αθηνών και προσωπικοτήτων της γειτονικής χώρας.

Ο Αναστάσιος, στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας, τον Φεβρουάριο του 1973, βρέθηκε στο πλευρό των φοιτητών. Τους επισκέφθηκε στην πρώτη κατάληψη στη Νομική Αθηνών και χωρίς δεύτερη σκέψη τούς πρόσφερε τρόφιμα και φάρμακα. Λίγους μήνες μετά έκανε διαμαρτυρία στην ΕΣΑ για τις συνθήκες κράτησης.

Υπήρξε, ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς επίσης και επίτιμος διδάκτωρ Θεολογίας και Φιλοσοφίας 19 πανεπιστημίων (Ελλάδας, ΗΠΑ, Ρουμανίας, Κύπρου, Γεωργίας, Αλβανίας, Ιταλίας). Επίσης, επίτιμος συγκλητικός της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και επίτιμος πρόεδρος της «Παγκοσμίου Διασκέψεως των Θρησκειών για την Ειρήνη». Διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας των Θρησκευμάτων του Πανεπιστημίου Αθηνών, κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com