Φυλακές Ιωαννίνων: Καλοστημένη επιχείρηση εμπορίας ναρκωτικών – Οι διάλογοι του υποδιευθυντή και των υπαλλήλων
Οι «Αδιάφθοροι» της Ελληνικής Αστυνομίας μετά από πολύμηνη έρευνα κατάφεραν να εξαρθρώσουν μια καλοστημένη εγληματική οργάνωση εμπορίας ναρκωτικών μέσα στις φυλακές Ιωαννίνων, συλλαμβάνοντας 8 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων 3 σωφρονιστικοί υπάλληλοι, 2 έγκλειστοι κρατούμενοι, αστυνομικός και 2 ιδιώτες.
Οι «Αδιάφθοροι» της Ελληνικής Αστυνομίας μπήκαν χθες τα ξημερώματα στις φυλακές Ιωαννίνων με άνδρες των ΕΚΑΜ, των ΜΑΤ, της ΟΠΚΕ, έπιασαν στον ύπνο τους υπόπτους και έκαναν φύλο και φτερό τους χώρους του σωφρονιστικού καταστήματος. Ήταν το τελικό στάδιο μίας πολύμηνης έρευνας, που περιελάμβανε και ηχογραφήσεις συνομιλιών.
Ο βαρυποινίτης, αρχηγός του κυκλώματος αλβανικής καταγωγής, φαίνεται να είχε οργανώσει ολόκληρο δίκτυο. 50.000 ευρώ ανά δύο εβδομάδες έφταναν στον κρατούμενο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αρχές, βγήκε στην επιφάνεια πως δρούσε το κύκλωμα:
Αρχηγός της οργάνωσης ήταν έγκλειστος του Σωφρονιστικού Καταστήματος ο οποίος συντόνιζε την εμπορία και τη διακίνηση των ναρκωτικών και μάζευε το χρήμα..
Ένας Ιδιώτης είχε αναλάβει τη διακίνηση ναρκωτικών στην Κέρκυρα, ενώ μέρος των εσόδων τα παρέδιδε στον αρχηγό της οργάνωσης.
Ένας Αστυνομικός και μια γυναίκα ήταν οι μεσάζοντες των συναλλαγών, οι οποίοι παραλάμβαναν τα χρηματικά ποσά και τα παρέδιδαν στον αρχηγό της οργάνωσης, είτε στον ίδιο μέσα στην φυλακή, είτε βάζοντας τα χρήματα στον ατομικό του λογαριασμό του αργηγού μέσω του Λογιστηρίου.
Δύο Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι είχαν αναλάβει να γράφουν τα χρηματικά ποσά στις λογιστικές καταστάσεις του αρχηγού, αποκρύπτοντας τα στοιχεία αλλά και το ύψος του ποσού αυτών που τα κατέθεταν από την αγορά των ναρκωτικών. Ο ένας μάλιστα βοηθούσε τον αρχηγό να φαίνεται καθαρός σε επικείμενους ελέγχους στα κελιά και ταυτόχρονα επέτρεπε στον αρχηγό να κάνει χρήση κινητών τηλεφώνων.
Μια υπάλληλος του σωφρονιστικού καταστήματος συνέδραμε τον αρχηγό στην κατανάλωση των χρημάτων, για την νομιμοποίησή τους, εντός του καταστήματος.
Λόγω των οικονομικών περιορισμών που υφίστανται στα καταστήματα κράτησης, ο αρχηγός της οργάνωσης είχε δημιουργήσει «μαύρο ταμείο», ώστε να διαθέτει ανά πάσα στιγμή ακαταχώρητα χρηματικά ποσά, τα οποία νομιμοποιούσε μέσω κατανάλωσης προϊόντων εντός του καταστήματος.
Τα μέλη της οργάνωσης ελαχιστοποιούσαν τις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, ενώ χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις «αχυράνθρωπων» και κωδικές λέξεις ώστε να δυσχεραίνουν την αποκρυπτογράφησή τους από τις διωκτικές αρχές.
Συγκεκριμένα, «εκείνα» ήταν οι ναρκωτικές ουσίες, «βαριά ντόπα» η κοκαΐνη, «άσπρα» τα χρήματα, «κασέρι» τα χρήματα που χρώσταγαν αγοραστές και «φτιάχνω» προμηθεύω κάποιον με ναρκωτικές ουσίες.
Αποκαλυπτικοί είναι οι διάλογοι των μελών της οργάνωσης που ξέπλενε χρήματα από ναρκωτικά στις φυλακές Ιωαννίνων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του protothema.gr
Σε μία από τις συνομιλίες ο Αλβανός «εγκέφαλος» της οργάνωσης μιλά στον υποδιευθυντή για «δέμα» που η αξία του ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια και από αυτά θα «έβγαζε» ο ίδιος ένα εκατομμύριο.
«Ένα δέμα να περάσει 100 κιλά κόκα φίλε 1μύριο καθαρό στην τσέπη… 2 εκατομμύρια κι εγώ θα τα πουλήσω 3, θα βγάλω 1 εκατομμύριο» φέρεται να λέει.
Σε άλλο διάλογο μιλούν ο υποδιευθυντής με τον κρατούμενο και μία εκ των διοικητικών υπαλλήλων για την πιθανότητα να γίνει «στραβή» που θα οδηγήσει σε έλεγχο.
Υποδιευθυντής: Πάει Αθήνα να φέρει λεφτά; Τι λεφτά; Όχι κανα ποσό τρελό;
Κρατούμενος: 21 είναι.
Διοικητική υπάλληλος: Βασίλη;
Υποδιευθυντής: Τι; 21; Ευρώ; …Όχι και τόσα λεφτά. … Θες να τα φέρει 2-2;, 3-3; 1,5-1,5; Δώσ τους κανα (ακατάληπτη φράση). Δώστον άλλον να φέρει 1.5. Κάπως έτσι… Θα μας λένε ότι νομιμοποιούμε…
Διοικητική υπάλληλος: Τι θα μας λεν; Θα γίνει καμιά στραβή μπροστά, να κάνουν έναν έλεγχο εδώ, και θα με πάν δεμένη παιδί μου!…
Υποδιευθυντής: Θα μπει η αρχή νομιμοποίησης μαύρου χρήματος…
Σε άλλη συνομιλία ο υποδιευθυντής και κρατούμενος μιλούν για χρηματικά ποσά, για τα οποία ο υποδιευθυντής του λέει τι πρέπει να προσέχει.
Κρατούμενος: Θα μου φέρουν κάτι λεφτά αύριο εμένα…Οχτώ μισή, εννιά;
Υποδιευθυντής: Κατοστάρικα;
Κρατούμενος: Χιλιάδες…
Υποδιευθυντής: Δεν μπαίνουν οχτώ μισή χιλιάδες (8.500) έτσι. Πρέπει να στα φέρουν πέντε φορές.
Κρατούμενος: Αφού θα έρθουν δύο άτομα ρε. Από τέσσερις.
Υποδιευθυντής: Μην κάνεις μ@λ@κίες. Φαίνονται
Κρατούμενος: Θα ‘ρθουν από Κέρκυρα ρε φίλε..
Υποδιευθυντής: Ε αυτά όμως είναι λεφτά.. Όταν είναι πολλά πρέπει να βάζεις αποδείξεις. Ότι είναι από τράπεζες κι αυτά … Ας φέρει δύο χιλιάρικα (2.000) ας σου ξαναφέρει δύο χιλιάρικα (2.000).
Σε έτερο διάλογο με διοικητική υπάλληλο, ο κρατούμενος αναφέρεται στο ποσό των 21.000 ευρώ που περίμενε να περάσουν στη φυλακή, με την υπάλληλο αρχικά να προβληματίζεται για το ποσό. Είχαν μάλιστα διαφωνία, με την υπάλληλο να αναφέρεται και στην λογίστρια που εμπλέκεται στην υπόθεση
Κρατούμενος: 21.
Διοικητική υπάλληλος: Τι;
Κρατούμενος: 21 (αναφερόμενος στην εισαγωγή 21.000€ εντός του Σ.Κ. Ιωαννίνων)
Διοικητική υπάλληλος: Τι 21; Είσαι στα καλά σου μωρέ;
Κρατούμενος: Ναι.
Διοικητική υπάλληλος: Δεν γίνεται αυτό που λες … Θα μας πάνε φυλακή. Θα μπούμε φυλακή με αυτό. Αν ήταν λίγα εύκολο. Θα μπούμε φυλακή. Είναι πάρα πολλά. Δεν δικαιολογούνται.
Κρατούμενος: Δεν θέλω να τα δικαιολογήσεις.
Διοικητική υπάλληλος: Πας καλά παιδάκι μου; Που σκατά;. Και πού να τα βάλω; Στο βρακί μου;
Κρατούμενος: Πάρτα έξω…αν τα πάρεις τα λεφτά, και τα βάλεις κάπου; Δεν θα μας πιάσουν…Κρύψτα κάπου.
Διοικητική υπάλληλος: … Με εκθέτεις. Δεν σε νοιάζει. Ούτε και αυτήν τη νοιάζει (αναφερόμενη στην λογίστρια).
Στη συνέχεια, υπάλληλος και λογίστρια συνεννοούνται για το πώς θα περάσουν τα λεφτά στη φυλακή.
Διοικητική υπάλληλος: Ωραία, εμένα μου ζητήθηκε να φέρω εκείνα που ήταν άγραφα…Ε… δύο κόμμα κάτι… (αναφέρεται στην παράδοση τουλάχιστον 2.000€ σε μετρητά των μη καταγεγραμμένων χρηματικών ποσών που τηρούν υπέρ του Διευθύνοντα, εντός του Σ.Κ.) Πάω κι’ εγώ τα παίρνω χα…βάζω στην τσέπη…
Λογίστρια:Τα ξέρω, εγώ καταρχήν γιατί περίμενα πώς και πώς να μην (…) για να με δούνε…
Διοικητική υπάλληλος: Πηγαίνω στο γραφείο (…) λέω καλημέρα, γενικά. Στέκομαι όρθια, είναι ανοιχτή η πόρτα και περιμένω την κατάλληλη στιγμή για να κάνω την κίνησή μου…
Λογίστρια: Ναι;
Διοικητική υπάλληλος: Και μου λέει ο (ακατάληπτο), «μισό λεπτάκι» μου λέει γιατί ήταν ο (ακατάληπτο). Και πηγαίνω εγώ κοντά, δίνω, λέω «πάρε αυτό που μου ζήτησες» και μου λέει μισό λεπτό».
Τέλος σε δύο συνομιλίες ακούγεται ο υποδιευθυντής να λέει στον «εγκέφαλο» να ξεφορτωθεί ό,τι έχει και τη λογίστρια να λέει ότι έχει μάθει πως είναι σε εξέλιξη έρευνα.
Υποδιευθυντής: Ξεφορτώσου ό,τι έχεις.
Κρατούμενος: Ναι. Μόλις (ακατάληπτο)…
Υποδιευθυντής: (ακατάληπτο) Κατάλαβες τώρα;
Υποδιευθυντής: Τον είχα σώσει κάποτε. Που μου είπαν από κάτω, κάν’ του έρευνα τώρα (ακατάληπτα)…
Λογίστρια: Α, ναι (ακατάληπτα)…
Υποδιευθυντής: …Είχα στείλει τον Δημητράκη τότε με, με ένα καφέ δήθεν, κι εγώ…
Λογίστρια: Ναι, ξέρω.
Υποδιευθυντής: Και μπήκαμε (ακατάληπτα), κάναμε έρευνα και δε βρήκαμε τίποτε…
Ο υποδιευθυντής στη συνέχεια προβαίνει και σε ενημέρωση περί επικείμενων ελέγχων του κρατουμένου μέσω άλλου κρατουμένου, ο οποίος λειτουργεί ως «αγγελιοφόρος», προκειμένου να αποφύγει με αυτόν τον τρόπο την άμεση σύνδεση του ιδίου και την αποκάλυψη της δράσης του.
Υποδιευθυντής: (…) πρέπει στον (κρατούμενο) να το πεις εσύ. Να μην φανεί διπλά ότι…
Κρατούμενος 2: Του το ‘πα, του το ‘πα, του το ‘πα τώρα…
Υποδιευθυντής: Εσύ πες στον Μόντι, να ξέρει…
Στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται ο υποδιευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος, δύο διοικητικοί υπάλληλοι των φυλακών (η λογίστρια και η διαχειρίστρια της φυλακής), δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ένας αστυνομικός, ένας κρατούμενος και η σύντροφος ενός βαρυποινίτη με το παρατσούκλι «Μόντι». Αυτή ήταν η μεταφορέας των χρημάτων, που περνούσαν σε λογαριασμούς του βαρυποινίτη, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Από τις έως τώρα έρευνες έχουν εξακριβωθεί 7 περιπτώσεις εμπορίας-διακίνησης ναρκωτικών, 39 περιπτώσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και 3 παραβιάσεις υπηρεσιακού απορρήτου.
Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα