Κορονοϊός: 10 ερωτήσεις – απαντήσεις για τα νέα μέτρα
Η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού με την έκρηξη των κρουσμάτων και των θανάτων που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα έχει θορυβήσει ειδικούς και κυβερνητικό επιτελείο.
Οι πρόσθετοι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τους ανεμβολίαστους στις αρχές του μήνα μπορεί να αύξησαν τον αριθμό όσων έκλεισαν ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους, ωστόσο η πίεση παραμένει ασφυκτική για το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο βρίσκεται στο «κόκκινο».
Υπό το πρίσμα αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται και πάλι οι ανεμβολίαστοι. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αλλαγές στις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, «μπλόκο» στους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους καθώς και κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης στην εργασία.
Έτσι διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα στη χώρα, σε μια περίοδο που η υγειονομική κρίση αναζωπυρώνεται στην Ευρώπη, με την Αυστρία να είναι η πρώτη χώρα που ανακοινώνει ολικό lockdown και υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ.
Παρακάτω, θα δείτε τις απαντήσεις σε 10 κρίσιμες ερωτήσεις για τη νέα καθημερινότητα.
1. Σε ποιους κλειστούς χώρους επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι;
Μόνο εμβολιασμένοι επιτρέπονται πλέον σε:
- Κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης
- Θέατρα – σινεμά
- Μουσεία – εκθέσεις – συνέδρια
- Γυμναστήρια
- Γήπεδα
2. Που μπαίνουν με rapid test οι ανεμβολίαστοι;
Με την επίδειξη αρνητικού rapid test, όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα μπορούν να εισέλθουν σε:
- ΜΜΜ – υπεραστικές μετακινήσεις
- Εκπαίδευση
- Χώρους εργασίας
- Χώρους λατρείας
- Ανοιχτούς χώρους εστίασης
- Λιανεμπόριο
- Κομμωτήρια
3. Πως θα λειτουργούν τα καταστήματα από Δευτέρα;
Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός τα καταστήματα λιανεμπορίου θα είναι ανοικτά από τη Δευτέρα από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ
4. Ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους των πιστοποιητικών στο λιανεμπόριο;
Οι έλεγχοι των πιστοποιητικών για την είσοδο των καταναλωτών στα καταστήματα θα γίνονται από υπαλλήλους ή ιδιοκτήτες της επιχείρησης. Για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τ.μ.
5. Τι γίνεται στην περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι οι ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων;
Και οι ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου.
Υποχρεωτική για αυτούς είναι και η χρήση μάσκας ενώ ελέγχονται και οι ίδιοι για την εφαρμογή των μέτρων
6. Τι ισχύει για τα σούπερ μάρκετ και τα κομμωτήρια;
Στα σούπερ μάρκετ και στα κομμωτήρια θα μπορούν να προσέρχονται και ανεμβολίαστοι. Στην πρώτη περίπτωση, όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα εισέρχονται στο κατάστημα χωρίς την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού rapid test, αντίθετα με τη δεύτερη που απαιτείται η συγκεκριμένη βεβαίωση.
7. Ποιο είναι το νέο ωράριο προσέλευσης στην εργασία;
Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς.στους χώρους εργασίας το ωράριο
Πλέον ο χρόνος προσέλευσης θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30.
8. Τι ισχύει για τους ανήλικους;
Για τους ανήλικους, θα επιτρέπεται η είσοδός τους στους κλειστούς χώρους εστίασης με self test.
9. Πως θα γίνεται η προσέλευση πιστών στις εκκλησίες;
Στις εκκλησίες θα μπορούν να προσέρχονται και οι ανεμβολίαστοι. Όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, θα πρέπει να προσκομίζουν κατά την είσοδό τους αρνητικό μοριακό ή rapid test.
10. Πότε και για ποιους λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού;
Από 13/12 οι άνω των 60 θα ανανεώνουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο με την τρίτη δόση. Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του.
Δίνεται στην ουσία ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.