Ενημέρωση με ένα κλικ

“Και επιπλέον επιστρεπτέα προκαταβολή εντός του 2021”

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ρευστότητα, την χρειάζεται η πολύ μικρή, η μικρή, η μεσαία αλλά και η μεγάλη επιχείρηση. Εμείς την ρευστότητα αυτή την διοχετεύουμε άμεσα με την επιστρεπτέα προκαταβολή και έμμεσα μέσω του τραπεζικού συστήματος σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων». Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή ερωτηθείς για τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τόνισε ότι τα τελικά χαρακτηριστικά του θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα από το υπουργείο.

«Μέχρι τώρα φτάνουν τα 10,2 δισ. ευρώ τα χρήματα που έχουν μπει στην πραγματική οικονομία, μόνο από τα τρία προγράμματα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν το τραπεζικό σύστημα. Έως το τέλος του έτους προσδοκούμε ή ρευστότητα να προσεγγίσει ή να υπερβεί τα 12 δισ. Από αυτά τα 5,5 δισ. είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή και από αυτά έχουν χορηγηθεί τα περισσότερα και εκκρεμούν περίπου 700 εκατ. ευρώ που θα κατατεθούν στους λογαριασμούς των υπολοίπων δικαιούχων αυτή και την επόμενη εβδομάδα. Κατά συνέπεια έως τις 15 Δεκεμβρίου θα πληρώνουμε την τέταρτη επιστρεπτέα».

Ο υπουργός δήλωσε ότι στην 5η επιστρεπτέα προκαταβολή που θα ξεκινήσει αρχές Ιανουάριου, πάλι το 50% δεν θα επιστραφεί και θα περιλαμβάνονται οι απώλειες των μηνών Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Σε περίπου ένα μήνα από τώρα, τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες του 2021 θα αρχίσει ο πέμπτος κύκλος. «Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα μέτρο που έχει πετύχει, έχει υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ, και θα επεκταθεί το 2021. Θα πηγαίνει πέρα και πάνω από αυτό που θα δοθεί στις αρχές Ιανουαρίου, θα υπάρχει και άλλη επιστρεπτέα που θα καλύπτει χρονικό διάστημα μέσα στο 2021, ανεξάρτητα από το πως θα λειτουργεί η οικονομία τον Δεκέμβριο και Ιανουάριο».

Σχετικά με τις 120 δόσεις

Σχετικά με το ενδεχόμενο να ρυθμιστούν οφειλές σε 100 ή 120 δόσεις, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, ούτε συζητούν κάτι με τους θεσμούς. «Είναι γεγονός ότι όλες οι πολιτικές σε μια χώρα σε καθεστώς αυξημένης εποπτείας παρακολουθούνται από τους θεσμούς και αξιολογούνται από του Eurogroup. Τα ζητούμενα στην παρούσα φάση ήταν τρία και πραγματοποιήθηκαν. Πρώτον να καλυφθούν οι οφειλές που δημιουργήθηκαν στην κρίσης του κορονοϊού και να ανασταλούν οι υποχρεώσεις μέχρι τον Απρίλιο του ’21. Δεύτερον να σπάσουν σε πολλές άτοκες δόσεις ή σε ακόμα περισσότερες έντοκες, αλλά με πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, που ήδη έγινε. Τρίτον να καλυφθούν κάποιες απώλειες ή αδυναμίες πληρωμής υποχρεώσεων την περίοδο του lockdown, που και αυτό έγινε. Αυτά όλα έχουν υλοποιηθεί.

Ερωτηθείς για την προοπτική της οικονομικής κρίσης και την αντιμετώπισή της ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «το τι θα γίνει από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του ’21 και μετά, είναι κάτι που δεν γνωρίζει κανείς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο. Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε και θα είμαστε εδώ, όσο και για ότι χρειαστεί προκειμένου να στηρίξουμε την κοινωνία, να ενισχύσουμε το δίκτυ προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Δεν θέλω όμως να καλλιεργώ προσδοκίες για μετά από κάποιους μήνες όταν δεν έχουμε τα δεδομένα». Απαντώντας στο ερώτημα εάν είναι εφικτό κούρεμα χρεών, όπως πιέζει η αγορά, ο υπουργός δήλωσε ότι είναι προφανές πως η αγορά ζητά το βέλτιστο. «Οφείλω όμως ως υπουργός Οικονομικών να σταθμίσω τα δεδομένα, τις ανάγκες όλης της ελληνικής κοινωνίας και να κάνουμε μία ορθολογική οικονομική πολιτική με έντονη κοινωνική διάσταση και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Εκτός από τις επιχειρήσεις, υπάρχουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, πολλές κατηγορίες της κοινωνίας που πλήττονται και θα πρέπει με όσο γίνεται κοινωνικά πιο δίκαιο τρόπο να κατανείμουμε το κόστος. Η χώρα μας έχει μειωμένα έσοδα γιατί έχουμε πολλές αναστολές πληρωμών και η οικονομία μας είναι κλειστή, στο σημαντικό της τμήμα. Σε αυτό το περιβάλλον καταβάλλουμε κανονικά μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, αποζημιώσεις, θα συνεχίσουμε να το πράττουμε γιατί λειτουργήσαμε με σύνεση και διορατικότητα, χτίζοντας επαρκή ταμειακά διαθέσιμα. Και ναι έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψουμε το σύνολο της πανδημίας».

Αναφερόμενος στα όσα η αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζεται σε σχέση με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ με ανευθυνότητα μονίμως διπλασιάζει ή πολλαπλασιάζει τις προτεινόμενες παροχές». Ο υπουργός μίλησε για ανεύθυνη πλειοδοσία και πρόσθεσε ότι εάν «ακολουθούσαμε αυτά που μας έλεγε η αντιπολίτευση τον Μάρτιο του ΄20, σήμερα δεν είχαμε εξαντλήσει τα ταμειακά διαθέσιμα».

Σχετικά με τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν στηρίζεται το υπουργείο Υγείας, τόνισε πως ότι, εκτός από τα προβλεπόμενα στον προϋπολογισμό, ό,τι ζήτησε το υπουργείο για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης το είχε άμεσα, και θα συνεχίσει να το έχει το 2021. Αρνήθηκε ότι μειώνονται οι δαπάνες του προϋπολογισμού για το ’21 και τόνισε ότι είναι άγνωστες μέχρι στιγμής. «Όμως ότι χρειαστεί το υπουργείο Υγείας, θα το έχει από το «μαξιλάρι» των 7.5 δισ. που χτίσαμε το 2020».

Απαντώντας επίσης στην κριτική ότι οι τράπεζες δεν ρίχνουν ζεστό χρήμα στην αγορά, δήλωσε ότι ναι θα ήθελε το τραπεζικό σύστημα να τρέξει γρηγορότερα, δεν συμφωνεί όμως ότι δεν έχει δώσει πόρους στη πραγματική οικονομία θα έλεγε ότι έως σήμερα έχουν δώσει περίπου 5 δισ. σε επιχειρήσεις, όχι όμως σε όσες ζήτησαν. «Θα πρέπει όλοι να λειτουργήσουμε με ψηλότερες ταχύτητες». Δήλωσε ότι θα πρέπει να ενισχύονται επιχειρήσεις που με σχετική βεβαιότητα δεν θα «κοκκινίσουν» άμεσα ή ότι δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Σχετικά με το Πρόγραμμα Γέφυρα

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη συζήτηση για τη διόγκωση των «κόκκινων δανείων» άρα και στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. «Χρειάζεται να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις για τις οποίες γνωρίζουμε σχετικά ότι δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Υπάρχουν από το «νόμο Κατσέλη» 70.000 εκκρεμείς υποθέσεις με δικάσιμο το 2032, το 25% των οποίων είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Τώρα με το νέο νόμο τους βγάζουμε «στη σέντρα».

Για πρώτη φορά η Πολιτεία βοηθά με το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» όλους όσοι ήταν συνεπείς το προηγούμενο διάστημα και να εξέλθουν γρηγορότερα από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Για πρώτη φορά ξεκίνησε να επιδοτεί το κράτος τις δόσεις των ευάλωτων νοικοκυριών που επλήγησαν από τον κορονοιο και των ενήμερων δανειοληπτών για να περάσουν τους μήνες της κρίσης».

Ο υπουργός δήλωσε ότι «η Ευρώπη φαίνεται να γυρίζει εκεί που ήταν το 19, το 2022 και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητήσουμε σε κάποιας μορφής δημοσιονομικής ευελιξία και το 2022».

Απαντώντας στην ερώτηση εάν μπροστά μας έχουμε το ενδεχόμενο ενός νέου μνημονίου, τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει μνημόνιο, θα υπάρξει αναπτυξιακό σχέδιο.

Πηγή ΕΡΤ

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com