Πρόεδρος ΣΕΒ: «Απαραίτητη η επανεκκίνηση της οικονομίας»
Η ενίσχυση των επενδύσεων στις υποδομές, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην πράσινη, κυκλική οικονομία και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, καθώς και η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Επενδυτικές ευκαιρίες αναδύονται σε αρκετούς παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η εξοικονόμηση ενέργειας, η διαχείριση αποβλήτων και τα logistics, Αυτό τουλάχιστον ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος σε συνάντηση του με τον πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών.
Ο κ. Παπαλεξόπουλος αντάλλαξε απόψεις με τον Πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδίας Βιομηχανιών (BDI), Δρ. Dieter Kempf, σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Konrad Adenauer σε Ελλάδα και Κύπρο, σε συνεργασία με τους δύο φορείς. Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης ο Διευθύνων Σύμβουλος & CEO του Ομίλου ΟΤΕ, κος Μιχάλης Τσαμάζ, και ο Διευθυντής του Ιδρύματος Konrad Adenauer σε Ελλάδα και Κύπρο, κος Henri-Giscard Bohnet.
Ο τρόπος που οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών ανταποκρίθηκαν στις καινοφανείς συνθήκες που διαμόρφωσε η υγειονομική κρίση, οι κυβερνητικές και Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που είχαν θετικό αντίκτυπο στη διαχείριση των επιπτώσεων του COVID19, καθώς και οι αναπτυξιακές προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα απετέλεσαν το βασικό αντικείμενο της συζήτησης.
Δέσμευση στο ευρωπαϊκό όραμα
Ο κος Παπαλεξόπουλος στην παρέμβασή του, μεταξύ των άλλων, έδωσε έμφαση στην ανάγκη οι επιχειρήσεις να έλθουν πιο κοντά στην κοινωνία, στη σημασία της αύξησης της συμμετοχής της βιομηχανίας στην οικονομία, στην αύξηση των επενδύσεων και στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Ειδικότερα, τόνισε ότι η χώρα μας επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, γεγονός που μεταξύ των άλλων βελτίωσε την εθνική μας αυτοπεποίθηση και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μια θετική επανατοποθέτηση της χώρας μας, στο διεθνές πεδίο. Η κρίση αυτή κατέδειξε ακόμη πόσο σημαντική είναι η ενωμένη Ευρώπη και η δέσμευση μας στο ευρωπαϊκό όραμα, ειδικά σήμερα που η ήπειρος μας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ επισήμανε ότι οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, μας υποχρεώνουν να σκεφτούμε διαφορετικά και να δράσουμε έξυπνα. Τόνισε ότι η Ελλάδα καλείται να ανταποκριθεί στην μετά covid εποχή και να επανεκκινήσει μπροστά έχοντας μια οικονομία που ενώ έχει κάνει ουσιαστικά βήματα προόδου, εμφανίζεται πιο αδύναμη, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, λόγω της μακρόχρονης κρίσης. Γι΄ αυτό και απαιτείται μεγαλύτερη συνέπεια και ταχύτητα στην εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, όπως και μια κοινωνικά ευαίσθητη, δίκαιη αλλά και αποτελεσματική διαχείριση των σημαντικών πόρων που θα διατεθούν προσεχώς.
Η ενίσχυση των επενδύσεων στις υποδομές, με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην πράσινη, κυκλική οικονομία και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, όπως και η ενίσχυση της παραγωγικής βάσης της χώρας, σε μια περίοδο που οι διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού επανασχεδιάζονται, αποτελούν βασικές προτεραιότητες για μια δυναμική επανεκκίνηση, τόνισε ο κ. Παπαλεξόπουλος.
Στάθηκε ιδιαίτερα στις επενδυτικές ευκαιρίες που αναδύονται σε αρκετούς παραγωγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι τα τρόφιμα, τα φάρμακα, η εξοικονόμηση ενέργειας, η διαχείριση αποβλήτων και τα logistics, τονίζοντας επίσης τις αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρει το πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας.