Κατατίθεται τροπολογία για αναστολή εγγραφής επιταγών του τουριστικού κλάδου στον “Τειρεσία”
Την νομοθετική πρωτοβουλία προανήγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για την δημοσιονομική πολιτική, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά την τρίτη συνεδρίαση επεξεργασίας του νομοσχεδίου, «Πλαίσιο χορήγησης μικροχρηματοδοτήσεων, ρυθμίσεις χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες διατάξεις».
Ο υφυπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως η τροπολογία που θα κατατεθεί θα αφορά κάποιες συμπληρωματικές διατάξεις, για τις επιταγές κυρίως του τουριστικού κλάδου, αλλά και των εποχικών επιχειρήσεων που συνδέονται με τον τουρισμό. Θα παρέχεται η δυνατότητα «για την περίοδο, κατά κύριο λόγο από 1η Ιουλίου μέχρι και 15 Ιουλίου, να πάρουν μια αναστολή της εγγραφής τους στον Τειρεσία κατά 75 ημέρες, εάν δεν καταφέρουν να πληρώσουν τις επιταγές αυτές».
Ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε πως ο τρόπος καθορισμού των τουριστικών επιχειρήσεων θα είναι με βάση τον ΚΑΔ τους, ενώ για τον καθορισμό των εποχικών επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον τουριστικό κλάδο, θα πρέπει (για να θεωρηθούν ως τέτοιες) να έχουν το 50% του τζίρου τους την περίοδο Ιούλιο – Σεπτέμβριο. Το κριτήριο αυτό, ο κ. Σκυλακάκης το έκρινε αξιόπιστο, καθώς «στον τριτογενή τομέα δεν υπάρχει άλλος τρόπος να έχει μια επιχείρηση το 50% του τζίρου της, εάν δεν συνδέεται με τον τουρισμό».
Στην τροπολογία θα περιλαμβάνεται επίσης και μια πρόνοια για τους παραλήπτες αυτών των επιταγών, τους κομιστές, έτσι ώστε και οι δικές τους με την σειρά επιταγές για την ίδια περίοδο, αν είναι αξιόλογο κομμάτι του μέσου μηνιαίου τζίρου τους, να έχουν την ανάλογη ευνοϊκή αντιμετώπιση. Αυτό δε, θα αποδεικνύεται με βάση τους τζίρους που είχε η επιχείρηση κατά το προηγούμενο έτος.
Η διάταξη πάντως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο κ. Σκυλακάκης, δεν αφορά αναστολή πληρωμής επιταγών συνολικά, αλλά αναστολή της εγγραφής τους στο σύστημα “Τειρεσίας”: «Με αυτήν την τροπολογία θα ανακουφιστεί ο επιχειρηματικός κόσμος, κυρίως των νησιωτικών περιοχών, που το πρόβλημα εγγραφής τους στον Τειρεσία, τους δημιουργούσε προσκόμματα για την δανειοδότησή τους. Έτσι παρέχουμε ένα κρίσιμο χρονικό διάστημα, ώστε οι επιχειρήσεις αυτές να προλάβουν να κάνουν τις σχετικές συζητήσεις με τις τράπεζές τους» συμπλήρωσε ο υφυπουργός.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ