Τη Δευτέρα στη Βουλή η τροπολογία για τη διάσωση της ΛΑΡΚΟ
Σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης θα τεθεί η υπό κρατικό έλεγχο ΛΑΡΚΟ. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να φέρει τη Δευτέρα στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, ανοίγει ένα δρόμο που οδηγεί στην πτωχευτική διαδικασία.
Στόχος είναι η εξυγίανση της εταιρείας και η διατήρηση του υγιούς ιστού της δραστηριότητας από τον ιδιωτικό τομέα. Η ΛΑΡΚΟ θα τεθεί σε ειδικό καθεστώς διαχείρισης κατά το μοντέλο που εφαρμόζεται στις δημόσιες επιχειρήσεις και με στενές προθεσμίες, ώστε σύντομα να διενεργηθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός για τη μεταβίβασή της.
Παράλληλα, θα προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές η επίλυση των ιδιοκτησιακών διαφορών της εταιρείας με το Ελληνικό Δημόσιο, που είναι προαπαιτούμενο για να ξεκαθαριστούν τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας και η κατάσταση των σημαντικών πιστωτών της.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει την εταιρεία για την κάλυψη των απαραίτητων λειτουργικών της δαπανών για το διάστημα της διαχείρισης, αλλά και να διευκολύνει την ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων 136 εκατ. ευρώ, ώστε να κλείσει η εκκρεμής υπόθεση της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρώτα στη λίστα εργασιών του Διαχειριστή θα είναι η περιστολή κατά 25% του μισθολογικού κόστους (οι περικοπές θα αφορούν μισθούς άνω των 2.000 ευρώ) και η επίλυση της διαφοράς με το Ελληνικό Δημόσιο ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για το μεταλλευτικό συγκρότημα Λάρυμνας και τα ορυχεία της Καστοριάς και της Εύβοιας, όπως προδιέγραφε το σχέδιο της ΕΕ το 2014. Εάν ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, το σχέδιο προβλέπει υποχρεωτική αίτηση πτώχευσης εκ μέρους του διαχειριστή.
Η ΛΑΡΚΟ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχει κοστίσει στο Δημόσιο περί το μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Χρωστά 360 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και δεν είναι υπερβολή η διαπίστωση ότι αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση, υπάρχει κίνδυνος να την παρασύρει στον γκρεμό.
Επιπλέον, η ΛΑΡΚΟ χρωστά περισσότερα από 60 εκατομμύρια ευρώ σε προμηθευτές και πάνω από 50 σε τράπεζες. Η πιστώτρια Τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχει καταγγείλει 2 ομολογιακά δάνεια (αρχικού ύψους 50 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από την Αγροτική Τράπεζα). Το ανοιχτό υπόλοιπο είναι 31,8 εκατ. ευρώ, πλέον τόκων υπερημερίας. Η Πειραιώς έχει εκδώσει δύο διαταγές πληρωμής 5 εκατ. ευρώ η κάθε μία που – προς το παρόν – έχουν προσβληθεί επιτυχώς από τη ΛΑΡΚΟ.
Η είσοδος επενδυτή αναμένεται να δώσει λύση και σε ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος καθώς ακόμη δεν έχουν γίνει οι απολύτως απαραίτητες επενδύσεις σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες (φίλτρα). Χιλιάδες τόνοι σκωρίας (παραπροϊόντα της παραγωγής) εναποτίθενται κάθε χρόνο στη θάλασσα και απαιτούνται εκατοντάδες εκατομμύρια για τον εκσυγχρονισμό της δραστηριότητας εξόρυξης και παραγωγής νικελίου. Με συντηρητικούς υπολογισμούς, εκτιμάται ότι απαιτούνται επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής (π.χ. εισαγωγή μεθόδου υδρομεταλλουργίας στην παραγωγή), τον περιορισμό της ρύπανσης κτλ.
Το μακρύ ιστορικό της νικελοβιομηχανίας
Η ΛΑΡΚΟ ιδρύθηκε το 1963 από τους Μποδοσάκη – Αθανασιάδη. Δεν πέρασε μια εικοσαετία και το 1982 η εταιρεία περνάει στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών με την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ) να ελέγχει την πλειοψηφία των μετοχών. Τότε γίνεται και η πρώτη αναδιάρθρωση.
Το 1989 έρχεται η χρεοκοπία και η εταιρεία τίθεται σε εκκαθάριση και το Ελληνικό Δημόσιο – μέσω του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) – αγοράζει τα περιουσιακά της στοιχεία μετά από πλειστηριασμό και τα εισφέρει στην νέα εταιρία (σημερινή ΛΑΡΚΟ). Τρία χρόνια αργότερα όμως, έρχεται η δεύτερη αναδιάρθρωση, λόγω αδυναμίας καταβολής των οφειλόμενων στη ΔΕΗ (1,7 δισ. δραχμές ή 5,1 εκατ. ευρώ) κεφαλαιοποιούνται οι οφειλές και η ΔΕΗ καθίσταται μέτοχος της εταιρείας.
Το 1998 γίνεται η τρίτη αναδιάρθρωση και η εταιρεία βρίσκεται εκ νέου σε κατάσταση παύσης πληρωμών και υπογράφει σύμβαση ρύθμισης χρεών με τους βασικούς πιστωτές της.
Ωστόσο, η ανάγκη για κεφαλαιακές ενισχύσεις ήταν διαρκής. Λόγω συνέχισης της συσσώρευσης ζημιών οι μέτοχοι της ΛΑΡΚΟ (Ελληνικό Δημόσιο, ΕΤΕ, ΔΕΗ) προχώρησαν σε διαδοχικές αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου.
Στο μεταξύ το 2014 ήρθε και το …ραβασάκι της DG Comp για καταλογισμό παράνομων κρατικών ενισχύσεων 136 εκατ. ευρώ πλέον τόκων και εντολή ανάκτησης από το Ελληνικό Δημόσιο.