Ενημέρωση με ένα κλικ

Τι περιμένουμε τον Ιούνιο για κατώτατο και τριετίες

Εντός του τελευταίου 15ημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, το νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο.

Ξεκινά στο τέλος του μήνα η διαβούλευση για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, ενώ μέχρι τον Απρίλιο αναμένεται να εκδοθεί και η απόφαση του ΣτΕ για την τύχη των επιδομάτων προϋπηρεσίας.

Για αύξηση ύψους 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό σε βάθος τριετίας έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προκαλώντας αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δηλώσεις του «ψαλίδισε» τις προσδοκίες 500.000 μισθωτών που εργάζονται με πλήρη ή μερική απασχόληση, οι οποίοι ήλπιζαν σε μια γενναία αύξηση όπως εκείνη του 2019, που έφτασε τις κατώτατες αποδοχές στα 650 ευρώ.

Ο κ.Πέτσας αποκάλυψε πως η αύξηση θα έρθει «στο τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου» και θα είναι μικρότερη από ότι υπολογίζεται.

Τόνισε μάλιστα πως τα 50 ευρώ της διαφοράς από τα 650 ευρώ μέχρι τα 703 ευρώ για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, θα καλυφθεί σε βάθος τριετίας.

Πάντως, σύμφωνα με το νόμο, η διαπραγμάτευση για τον νέο κατώτατο μισθό θα ξεκινήσει στο τέλος Φεβρουαρίου, όπου οι εμπλεκόμενοι φορείς θα συντάξουν έκθεση για την αξιολόγηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την αναπροσαρμογή τους (έως την 31η Μαρτίου).

Στα μέσα Απριλίου θα πρέπει να ξεκινήσει η προφορική διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων επί των υπομνημάτων, ενώ στα τέλη Απριλίου διαβιβάζονται όλα τα υπομνήματα στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών. Το ΚΕΠΕ συντάσσει το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης το οποίο πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Μαΐου.

Εντός του τελευταίου 15ημέρου του Ιουνίου ο υπουργός Εργασίας θα πρέπει να εισηγηθεί στο υπουργικό Συμβούλιο, το νέο κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, το οποίο δεν είναι δεσμευτικό για την εισήγησή του.

Η απόφαση για τις τριετίες

Πλησιάζει η ώρα της κρίσης για τα επιδόματα προϋπηρεσίας, που μπορούν να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό έως και 30% για τους παλαιούς εργαζόμενους.

Η πολυαναμενόμενη απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει την τύχη των τριετιών για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αναμένεται να εκδοθεί έως το τέλος Απριλίου και θα καθορίσει τελεσίδικα αν οι μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012, τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν.

Εφόσον η απόφαση είναι θετική για τους εργαζόμενους, τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν από τον Φλεβάρη του 2019 και μετά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 650 ευρώ.

Αν όμως η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζόμενους (γίνει δηλαδή δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων) τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, για τα οποία ισχύει πλαφόν προσαύξησης στο 30% του μισθού, κάτι που θα σημάνει απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα.

Η «μητέρα των μαχών» δόθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, στο Δ’ τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όπου εκδικάστηκε η προσφυγή του ΣΕΒ για τις τριετίες των μισθωτών που είναι «παγωμένες» από το 2012.

Οι βιομήχανοι ζητούν  μισθό 650 ευρώ για όλους χωρίς 3ετίες και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας. Αν τυχόν ευδοκιμήσει η προσφυγή τους, θα μπορούσε να επιφέρει την ακυρότητα της εγκυκλίου με αναδρομικό αποτέλεσμα, δηλαδή από 18 Φεβρουαρίου του 2019.

Πώς υπολογίζονται

Οι προσαυξήσεις των τριετιών, που φτάνουν έως και το 30% του κατώτατου μισθού, δηλαδή έως και τα 195 ευρώ, αφορούν μόνο τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα προϋπηρεσίας έως τις 14 Φεβρουαρίου 2012. Όσοι συμπληρώνουν τριετίες προϋπηρεσίας μετά τις 14 Φεβρουαρίου του 2012, δεν δικαιούνται γι’ αυτόν τον χρόνο προσαύξηση, αφού με νόμο του 2012 (ν. 4093/2012) η εξέλιξη των τριετιών πάγωσε μέχρι η ανεργία να πέσει κάτω από 10%.

Συνεπώς, όσοι είχαν έως το 2012 συμπληρώσει προϋπηρεσία, δικαιούνται προσαύξηση 10% για κάθε τριετία και έως τρεις τριετίες, συνολικά δηλαδή 30% για 9 έτη και άνω. Αντίστοιχη είναι η αύξηση και για τους εργατοτεχνίτες που εισπράττουν έως και 6 τριετίες αρκεί αυτές να είχαν συμπληρωθεί έως 14 Φεβρουαρίου του 2012.

Το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας έως τον Φλεβάρη του 2012 και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Ο νόμος 4093/2012 αναφέρει πως ο κατώτατος μισθός προσαυξάνεται με ποσοστό 10% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως τρεις τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 9 ετών και άνω και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών προσαυξάνεται με ποσοστό 5% για κάθε τριετία προϋπηρεσίας και έως έξι τριετίες και συνολικά 30% για προϋπηρεσία 18 ετών και άνω.

Επίσης αναφέρει πως «έως ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%, αναστέλλεται η προσαύξηση του νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία, που συμπληρώνεται μετά την 14.2.2012».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει