Ενημέρωση με ένα κλικ

125.000 απάτες ύψους 5,5 εκ. ευρώ μέσω των ιντερνετικών συναλλαγών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας ο δείκτης στις ηλεκτρονικές απάτες κυμάνθηκε το α΄ εξάμηνο του 2019 στο επίπεδο του 0,03% και αυτό αναλογεί σε μία συναλλαγή απάτης ανά 4 χιλιάδες συναλλαγές. Ουσιαστικά μιλάμε για 125.288 περιπτώσεις, μόνο στη διάρκεια ενός εξαμήνου, ενώ σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο του 2018, έχουμε σε αριθμό διπλάσιες απάτες. Στην πραγματικότητα, όσο κι αν αυτές οι απάτες αποτελούν ένα ελάχιστο ποσοστό επί των ηλεκτρονικών πληρωμών, δεν παύει να είναι μακράν ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων 3 ετών.

Ανάλογα συμπεράσματα προκύπτουν, αν εξετάσει κανείς το πρόβλημα από τη σκοπιά της αξίας αυτών των συναλλαγών. Ο σχετικός δείκτης κυμάνθηκε στο 0,02% και αναλογεί σε 1 ευρώ αξία απάτης ανά 5,3 χιλ. ευρώ αξίας ηλεκτρονικών συναλλαγών. Με αριθμούς θα λέγαμε ότι έγιναν απάτες αξίας άνω των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, «επίδοση» που ξεφεύγει πολύ από κάθε προηγούμενη χρονιά.

Πού εντοπίζονται οι περισσότερες απάτες σε ηλεκτρονικές πληρωμές
Αναζητώντας το «πώς» έγιναν οι περισσότερες από αυτές τις απάτες, το αποτέλεσμα ήταν λίγο ως πολύ αναμενόμενο. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στις συναλλαγές μέσω ίντερνετ.

Αναλυτικά, το α΄ εξάμηνο του 2019 ο αριθμός των περιστατικών απάτης, που καταγράφηκαν ανά δίαυλο συναλλαγής ανήλθε σε 1,7 χιλ. στις συναλλαγές ΑΤΜ, σε 13,5 χιλ. στις πληρωμές POS και σε 110 χιλ. στις συναλλαγές CNP (χωρίς τη φυσική παρουσία της κάρτας). Η αντίστοιχη αξία των περιστατικών απάτης ανά δίαυλο συναλλαγής διαμορφώθηκε σε 379,7 χιλ. ευρώ στις συναλλαγές ΑΤΜ, 437,5 χιλ. ευρώ στις πληρωμές POS και 4,7 εκατ. ευρώ στις συναλλαγές CNP.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει