Ενημέρωση με ένα κλικ

Προστασία από κατασχέσεις για χρέη προς δήμους: Νέα ελπίδα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό

ΑΑΔΕ ενεργοποιεί νέο κανόνα για οφειλές άνω των 10.000 ευρώ, σταματώντας αναγκαστικές εισπράξεις και ξεμπλοκάροντας χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις.

Νέα δεδομένα τίθενται σε ισχύ από σήμερα όσον αφορά τα χρέη προς τους δήμους, καθώς ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κοινοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες και ενεργοποιεί το άρθρο 35 του νόμου 5270/2026. Η κίνηση αυτή βάζει «φρένο» στις κατασχέσεις για οφειλές προς Δήμους και νομικά πρόσωπα τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμη και όταν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Με την επέκταση του εξωδικαστικού μηχανισμού και στις οφειλές προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) – οι οποίοι μέχρι πρότινος αποκλείονταν από τη ρύθμιση εάν είχαν ήδη υπαχθεί σε διαδικασίες κατασχέσεων – ανοίγει ένα νέο παράθυρο προστασίας για χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις που έχουν συσσωρευμένες οφειλές προς τους δήμους. Αυτές μπορεί να αφορούν τέλη καθαριότητας ή φωτισμού, πρόστιμα παραβάσεων, ακόμη και μισθώματα δημοτικών ακινήτων.

**Ποιοι ωφελούνται και ποιες οφειλές καλύπτονται**

Η ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό αφορά οφειλές το ύψος των οποίων υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ. Αυτές οι οφειλές συχνά βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των δημοτικών υπηρεσιών, και πολύ συχνά, σε διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης. Με τη νέα απόφαση της ΑΑΔΕ, ο εξωδικαστικός μηχανισμός ενεργοποιείται και για αυτές τις απαιτήσεις, καθιστώντας την ύπαρξη κατασχέσεων ανενεργό εμπόδιο για την υπαγωγή τους σε ρύθμιση. Η ίδια η ρύθμιση, με τη σειρά της, σταματά τις κατασχέσεις.

Πρακτικά, η νέα διάταξη επιτρέπει σε όσους έχουν ήδη υποστεί κατάσχεση σε τραπεζικούς λογαριασμούς, μισθούς ή περιουσιακά στοιχεία από τον δήμο ή τα νομικά του πρόσωπα, να υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό. Αυτό συνεπάγεται ταυτόχρονη αναστολή των αναγκαστικών μέτρων και άρση των ήδη ληφθεισών κατασχέσεων, εφόσον η συμφωνημένη ρύθμιση τηρηθεί και η σύμβαση αναδιάρθρωσης υλοποιηθεί.

**Τι αλλάζει για επιχειρήσεις και πολίτες**

Θεωρητικά, η διάταξη που επεκτείνει την προστασία για τα χρέη προς τους δήμους, ισχύει από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, στις 23/1/2026 (ΦΕΚ Α΄9/23-1-2026, άρθρα 35 και 46 του ν. 5270/2026). Ωστόσο, στην πράξη, το έγγραφο του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κυρίου Γιώργου Πιτσιλή (3003 ΕΞ 29-01-2026), είναι αυτό που δίνει το σήμα στις υπηρεσίες της να διακόψουν τις κατασχέσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει.

Σύμφωνα με το έγγραφο:
* Εάν για τις οφειλές έχουν επιβληθεί από τον δήμο ή τα νομικά του πρόσωπα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης ή ασφαλιστικά μέτρα, αυτά δεν εμποδίζουν την υποβολή της αίτησης ρύθμισης στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
* Το άρθρο 18 του ν. 4738/2020, που αφορά την αναστολή των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης των συμμετεχόντων πιστωτών, και οι σχετικές κανονιστικές πράξεις για την αναστολή μέτρων από τη Φορολογική Διοίκηση, μετά την οριστική υποβολή αίτησης για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ισχύουν και για τον δικαιούχο δήμο ή νομικό πρόσωπο αυτού.
* Με τη σύναψη σύμβασης αναδιάρθρωσης της οφειλής, σύμφωνα με το Κεφάλαιο Α’ του Μέρους Δεύτερου του Βιβλίου Πρώτου του ν. 4738/2020, αίρονται τα ήδη ληφθέντα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ή διασφάλισης.
* Εάν η σύμβαση αναδιάρθρωσης ανατραπεί ή ακυρωθεί, ο δήμος θα προβαίνει στην άμεση λήψη αναγκαστικών και διασφαλιστικών μέτρων είσπραξης της οφειλής. Σε περίπτωση επίσπευσης αναγκαστικής εκτέλεσης από τρίτο, ο δήμος ή το νομικό του πρόσωπο θα αναγγέλλεται ως πιστωτής.
* Σε κάθε περίπτωση, ο δήμος ή το νομικό του πρόσωπο διατηρεί την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη των οφειλών που εντάσσονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com