Κυβερνητική δέσμευση για ενίσχυση αγροτικού τομέα και διάλογο με τους αγρότες
Διαβεβαιώσεις για αυξημένες επιδοτήσεις και ανοιχτό παράθυρο συνεννόησης, παρά τα προβλήματα στον μηχανισμό πληρωμών.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού καταβολής επιδοτήσεων. Ωστόσο, τόνισε ότι φέτος θα διατεθούν 600 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με πέρυσι, εκφράζοντας παράλληλα την ετοιμότητα της κυβέρνησης να συζητήσει με τους αγρότες, εντός των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι σήμερα το απόγευμα θα συναντηθεί με εκπροσώπους αγροτών από την Κρήτη, μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη. Ακολούθως, ο κ. Τσιάρας θα συναντηθεί με εκπροσώπους συνεταιρισμών, με στόχο την καταγραφή και εξέταση των αιτημάτων τους.
Ο αντιπρόεδρος υπενθύμισε τις διευκρινίσεις που δόθηκαν σχετικά με την καταβολή των επιδοτήσεων: όσοι αισθάνονται αδικημένοι από τη δορυφορική απεικόνιση των καλλιεργειών μπορούν να υποβάλουν συμπληρωματικά στοιχεία. Επίσης, θα εξεταστεί το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για αγροτεμάχια, ιδίως στην Κεντρική Μακεδονία, με έκδοση σχετικής ανακοίνωσης. Επιπλέον, για κτηνοτρόφους σε πέντε νομούς που αδικούνται από τον αρχικό μαθηματικό τύπο υπολογισμού των επιδοτήσεων, θα υπάρξει συμπληρωματική πληρωμή εντός Δεκεμβρίου, βασισμένη στις πωλήσεις γάλακτος, κρέατος και τις αγορές ζωοτροφών.
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι οι συνολικές πληρωμές προς τον αγροτικό τομέα φέτος, μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ, κρατικού προϋπολογισμού και ΕΛΓΑ, θα ανέλθουν σε 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 600 εκατομμυρίων ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώθηκε στις 20 Οκτωβρίου, η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις επιδοτήσεις έγινε στις 19 Νοεμβρίου, και η πρώτη πληρωμή της βασικής ενίσχυσης στις 28 Νοεμβρίου. Εντός Δεκεμβρίου αναμένονται πληρωμές ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Σχετικά με την μετάβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ, ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την προηγούμενη κατάσταση «απαράδεκτη» και τόνισε την ανάγκη για ποιοτική αλλαγή, αναγνωρίζοντας ότι ενδέχεται να υπάρξουν λάθη και διορθώσεις κατά τη μεταβατική περίοδο. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αλλαγή του συστήματος κατόπιν συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να απαντηθεί στην κριτική. Ανέφερε ότι η χώρα είχε δεχθεί κατ’ επανάληψη πρόστιμα και προειδοποιήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η μετάβαση στον Ευρωπαίο εισαγγελέα καθιστούσε την αλλαγή επιτακτική, ακόμα και χωρίς τη μετάβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ.