Νέο σύστημα επιδοτήσεων: Καμία απώλεια για τους αγρότες, περισσότερα οφέλη για τους ειλικρινείς
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης αναλύει τις αλλαγές που τίθενται σε εφαρμογή, διαβεβαιώνοντας για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Η χώρα δεν θα υποστεί καμία οικονομική απώλεια από τις αγροτικές επιδοτήσεις, αντιθέτως, ένα νέο σύστημα, συμφωνημένο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να ενισχύσει τους πραγματικούς αγρότες, οι οποίοι θα εισπράττουν περισσότερα. Αυτή η ρύθμιση έχει και ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο, καθώς αντιμετωπίζει φαινόμενα αθέμιτων πρακτικών, κάτι που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα.
Αυτά επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Ant1, αναφερόμενος στο νέο σύστημα καταβολής και ελέγχου των αγροτικών επιδοτήσεων, το οποίο εφαρμόζεται ήδη και θα τεθεί σε πλήρη ισχύ από το 2026.
Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι με την εφαρμογή τεκμηρίων, τόσο για την αγροτική παραγωγή (ΑΤΑΚ, ΚΑΕΚ) όσο και για την κτηνοτροφία (τιμολόγια αγοράς ζωοτροφών, πώλησης γάλακτος και κρέατος), η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης θα μειωθεί κατά 113 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί κατά την εκκαθάριση θα παραμείνει ίδιο με πέρυσι, καθώς τα χρήματα αυτά θα αναδιανεμηθούν στους αγρότες που έχουν υποβάλει ειλικρινείς δηλώσεις. Επιπλέον, 2.000 αγρότες, μεταξύ των οποίων και όσοι έχουν εντοπιστεί από την οικονομική αστυνομία, εξαιρούνται από την προκαταβολή, ενώ άλλοι 44.000 παραπέμπονται για περαιτέρω ελέγχους.
“Κάνουμε αυτό που επιτάσσει ο νόμος. Δεν μπορεί από τη μία πλευρά η οικονομική αστυνομία να έχει παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία ενός παραγωγού κι εμείς από την άλλη πλευρά να πληρώνουμε. Αν ήταν να καταλήξουμε στα ίδια αποτελέσματα, δεν υπήρχε λόγος να κάνουμε τη ρύθμιση”, τόνισε χαρακτηριστικά. Μετέφερε, δε, τη διαβεβαίωση των αρμόδιων στελεχών ότι αναμένεται, εντός της ημέρας, η πίστωση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι οι συνολικές πληρωμές προς τους αγρότες το 2025 θα ανέλθουν σε 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,3 δισ. θα καταβληθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έναντι 2,7 δισ. πέρυσι. Οι πληρωμές από τον δεύτερο πυλώνα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που αφορά τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεων, αναμένεται να φτάσουν σε επίπεδο ρεκόρ.
Σχετικά με τρία συγκεκριμένα ζητήματα, ο κ. Χατζηδάκης εξήγησε:
* Για 13.000 κτηνοτρόφους σε 4-5 νομούς της χώρας, οι οποίοι ενδεχομένως αδικούνται από τον μαθηματικό τύπο καθορισμού των φετινών επιδοτήσεων, θα υπάρξει συμπληρωματική πληρωμή το συντομότερο δυνατόν, βάσει των τεκμηρίων των τιμολογίων πώλησης γάλακτος, κρέατος και αγοράς ζωοτροφών, ώστε να μην υφίστανται αδικία σε σχέση με συναδέλφους τους σε άλλες περιοχές.
* Για τα κοφτολίβαδα, που καλλιεργούνται περιοδικά και ενίοτε δεν απεικονίζονται ως καλλιέργειες στις δορυφορικές εικόνες, θα δοθεί η δυνατότητα στους αγρότες να υποβάλουν ενστάσεις με παλαιότερες δορυφορικές εικόνες. Όσοι δικαιωθούν, θα λάβουν τις αντίστοιχες πληρωμές.
* Δυνατότητα διόρθωσης παρέχεται και για αγρότες που δεν διαθέτουν ΑΤΑΚ αλλά δήλωσαν ΚΑΕΚ, ή που δήλωσαν λανθασμένα ΚΑΕΚ.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα αγροτικά μπλόκα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: “Δεν αμφισβητείται ότι ο αγροτικός κόσμος έχει προβλήματα. Τη μια ο παγετός, την άλλη η ευλογιά, τα διαχειριστικά προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε με κάθε τρόπο. Έγινε ένας αγώνας δρόμου για την ανάταξη της κατάστασης, την επίτευξη συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το καινούργιο πλαίσιο και την κανονικοποίηση των πληρωμών. Η υποβολή των δηλώσεων ολοκληρώθηκε στις 20 Οκτωβρίου και σήμερα, 28 Νοεμβρίου, γίνονται πληρωμές. Και θα ακολουθήσουν και άλλες, σημαντικού ύψους (1,2 δισ.) πληρωμές μέχρι το τέλος του χρόνου. Γιατί μας ενδιαφέρει να στηριχθούν οι πραγματικοί παραγωγοί.”