Ενημέρωση με ένα κλικ

Τέλη κυκλοφορίας 2026: Έρχεται η ώρα για πληρωμή – Πότε ανεβαίνουν στο Taxisnet

Πώς διαμορφώνονται τα πρόστιμα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανάρτηση των Τελών Κυκλοφορίας 2026, με τους ιδιοκτήτες οχημάτων να μην αναμένουν ιδιαίτερες αλλαγές στα ποσά και τα πρόστιμα.

Όπως κάθε χρόνο, τα Τέλη Κυκλοφορίας 2026 θα αναρτηθούν στο Taxisnet. Αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές Νοεμβρίου, με την προθεσμία πληρωμής να εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου 2025, χωρίς την πιθανότητα να δοθεί κάποια παράταση, καθώς από πέρυσι ισχύει πλέον το νέο σύστημα των κλιμακωτών προστίμων στην περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής.

Όσον αφορά στα πρόστιμα, για τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας, αν εξοφληθούν εντός Ιανουαρίου η ποινή ορίζεται στο 25% της αξίας των τελών, αν καταβληθούν μέσα στο Φεβρουάριο στο 50% ενώ όσοι πληρώσουν τα τέλη από 1η Μαρτίου και μετά θα επιβαρυνθούν με το 100% των τελών.

Πάντως σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο δεν μπορεί να υπολείπεται των 30 ευρώ. Για παράδειγμα, για τέλη κυκλοφορίας ύψους 200 ευρώ που θα πληρωθούν Ιανουάριο του 2026 το ποσό αυξάνεται στα 250 ευρώ, αν τα εξοφλήσουν τον Φεβρουάριο του 2026 στα 300 ευρώ και από τον Μάρτιο του 2026 στα 400 ευρώ.

Για τέλη 280 ευρώ που θα πληρωθούν τον Ιανουάριο του 2026 το πρόστιμο θα είναι 70 ευρώ και το συνολικό ποσό 350 ευρώ, το Φεβρουάριο του 2026 ανέρχεται στα 140 ευρώ και η συνολική οφειλή στα 420 ευρώ και από τον Μάρτιο του 2026 και μετά το πρόστιμο διαμορφώνεται σε 280 ευρώ και η συνολική οφειλή στα 560 ευρώ.

Τα έσοδα του κράτους από τα τέλη κυκλοφορίας θα ανέλθουν το 2026 σε τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ.

Τι ισχύει για τη δήλωση ακινησίας;

Την 31η Δεκεμβρίου 2025 λήγει και η προθεσμία για τους ιδιοκτήτες που θέλουν να θέσουν σε ακινησία τα οχήματά τους, γλιτώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας της νέας χρονιάς, έχοντας ωστόσο τη δυνατότητα πληρωμής τελών με το μήνα από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Η δήλωση ακινησίας οχήματος γίνεται πλέον ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας MyCar, χωρίς να χρειάζονται επισκέψεις στην Εφορία.

Με βάση τη διαδικασία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταχωρήσουν τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμούν να θέσουν σε ακινησία, τον Τ.Κ. της περιοχής, την οδό και τον αριθμό και να δηλώσουν το χώρο στάθμευσης, ο οποίος πρέπει να είναι ιδιόκτητος, ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Εφόσον υπάρχουν συνιδιοκτήτες, ενημερώνονται για το αίτημα το οποίο θα πρέπει να εγκρίνουν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Επισημαίνεται ότι αν διαπιστωθεί ότι το όχημα που έχει δηλωθεί σε κατάσταση ακινησίας κυκλοφορεί ο κάτοχος βρίσκεται αντιμέτωπο με πρόστιμο διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας και με αυτοτελή χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο τριπλασιάζεται στα 30.000 ευρώ και αφαιρείται για τρία χρόνια το δίπλωμα οδήγησης του κατόχου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com