Ενημέρωση με ένα κλικ

Οι τέσσερις αλλαγές στα ΑΤΜ από τις 11 Αυγούστου

Οι καταναλωτές θα απαλλαγούν από τις επιβαρύνσεις των τραπεζικών προμηθειών

Από τη Δευτέρα 11 Αυγούστου 2025 τίθεται σε εφαρμογή η νέα ρύθμιση που αφορά τις τραπεζικές προμήθειες για αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για τον Εθνικό Τελωνειακό Κώδικα.

 

Η ρύθμιση αυτή φέρνει μια σημαντική αλλαγή στο τραπεζικό τοπίο, με στόχο τη μείωση των χρεώσεων που επιβαρύνουν τους πολίτες, την προώθηση της διαφάνειας και την εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε μετρητά. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις περιοχές όπου η πρόσβαση σε ΑΤΜ είναι περιορισμένη, ώστε να διασφαλιστεί η εξυπηρέτηση όλων των πολιτών χωρίς επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

 

Αναλυτικά, οι 4 αλλαγές που θα ισχύσουν από την Δευτέρα είναι:

  1. Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, όλες οι αναλήψεις μετρητών από το δίκτυο ΑΤΜ ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιούνται χωρίς καμία χρέωση, αρκεί η κάρτα να έχει εκδοθεί από τράπεζα-μέλος της ΔΙΑΣ. Αυτό σημαίνει ότι οι πελάτες θα μπορούν να κάνουν ανάληψη από οποιοδήποτε τραπεζικό ΑΤΜ, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας, χωρίς να πληρώνουν προμήθεια.
  2. Σε δημοτικές κοινότητες όπου υπάρχει μόνο ένα ΑΤΜ, είτε ανήκει σε τράπεζα είτε σε ανεξάρτητο πάροχο, οι αναλήψεις θα γίνονται δωρεάν. Η διάταξη αυτή στοχεύει στην προστασία των κατοίκων απομακρυσμένων ή δυσπρόσιτων περιοχών από υπερβολικές χρεώσεις.
  3. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, όταν η ανάληψη γίνεται από ΑΤΜ τρίτων παρόχων, όπως Euronet ή Cashflex, χωρίς εταιρική συνεργασία με τον εκδότη της κάρτας, καθιερώνεται ανώτατο όριο χρέωσης 1,5 ευρώ ανά συναλλαγή. Με αυτόν τον τρόπο, μπαίνει τέλος στις υψηλές προμήθειες των 2,5 ή 3 ευρώ που πλήρωναν μέχρι σήμερα πολλοί χρήστες, ιδιαίτερα σε τουριστικούς προορισμούς.
  4. Τέλος, η νέα ρύθμιση θεσπίζει δωρεάν δυνατότητα ελέγχου υπολοίπου σε όλα τα ΑΤΜ, ενώ υποχρεώνει όλους τους παρόχους να ευθυγραμμίσουν τις χρεώσεις τους για εμβάσματα με αυτές των τραπεζών, εξαλείφοντας τις «κρυφές» ή υπερβολικές προμήθειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τη νέα ρύθμιση, τα οφέλη για τους καταναλωτές θα είναι πολλά καθώς θα απαλλαγούν από τις επιβαρύνσεις των τραπεζικών προμηθειών, ιδιαίτερα για όσους ζουν ή επισκέπτονται απομακρυσμένα σημεία.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com