Ενημέρωση με ένα κλικ

Πακέτο φοροελαφρύνσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετοιμάζει η Κυβέρνηση

Ελαφρύνσεις για οικογένειες και ιδιοκτήτες ακινήτων, μειώσεις φόρων για μεσαία εισοδήματα.

Νέες φοροελαφρύνσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη ΔΕΘ, με αυξήσεις αφορολόγητου, ελαφρύνσεις για οικογένειες και ιδιοκτήτες ακινήτων, μειώσεις φόρων για μεσαία εισοδήματα.

Με βάση αυτά τα θετικά δεδομένα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επεξεργάζονται ήδη τις προτάσεις για τις μειώσεις φόρων στη μεσαία τάξη, τις ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες, παράλληλα με τις παρεμβάσεις για το στεγαστικό, προκειμένου εντός του Αυγούστου θα ληφθούν οι οριστικές κυβερνητικές αποφάσεις για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού βρίσκονται η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του βασικού αφορολογήτου για άγαμους, το οποίο παραμένει αμετάβλητο στα 8.636 ευρώ από το 2015, καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις στην άμεση φορολογία, με στόχο τη μείωση των βαρών για τα μεσαία εισοδήματα και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Βρήκαν... λεφτά για παροχές

Οι οριστικές αποφάσεις για την ένταση και την έκταση των παροχών αναμένονται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, όμως ο πυρήνας των παρεμβάσεων έχει ήδη κλειδώσει. Από τη λίστα έχει αποσυρθεί η πρόταση για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας, η οποία εξετάστηκε ως διαρθρωτική αλλαγή, αλλά εγκαταλείφθηκε λόγω του υψηλού δημοσιονομικού κόστους.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η εφαρμογή της τιμαριθμοποίησης θα καθιστούσε τον Προϋπολογισμό εξαιρετικά ευάλωτο σε περίπτωση νέας πληθωριστικής έξαρσης.

«Η κρίση στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος να κλείσουν τα Στενά του Ορμούζ έβγαλαν την τιμαριθμοποίηση από το καλάθι του πρωθυπουργού», σχολιάζει αρμόδιος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι σε ένα σενάριο πληθωρισμού αντίστοιχο με εκείνο του 2022, όταν έφτασε το 9%, η επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό θα ήταν εκρηκτική.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, το κυβερνητικό σχέδιο δεν ακολουθεί τη λογική «παροχολογίας», αλλά αναπτυξιακής ενίσχυσης με στόχο τη βιώσιμη ανάκαμψη:

«Έχουμε σχεδιάσει τα μέτρα με όρους αναπτυξιακής στήριξης της οικονομίας και όχι παροχών. Το σχέδιο της ΔΕΘ είναι συγκεκριμένο και επικεντρώνεται στη μείωση βαρών για τη μεσαία τάξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η προσέγγιση της κυβέρνησης φαίνεται να συνδυάζει την ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη με τη δημοσιονομική σταθερότητα, αποφεύγοντας μέτρα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πληθωριστικές πιέσεις ή να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας στις αγορές.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του Αυγούστου, ώστε το πακέτο μέτρων να παρουσιαστεί συγκροτημένα στη ΔΕΘ και να ενταχθεί στο σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2026.

Το ζητούμενο είναι ένα: να ισορροπήσει η κυβέρνηση μεταξύ κοινωνικών αναγκών και οικονομικής υπευθυνότητας, επιδιώκοντας ένα αναπτυξιακό άλμα που θα ενισχύσει τη μεσαία τάξη, θα προσφέρει διέξοδο στους ευάλωτους και θα συμβάλει στην αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com