Ρεκόρ και φέτος στο πρωτογενές πλεόνασμα – Στο «τραπέζι» το πακέτο της ΔΕΘ
Tο πακέτο της ΔΕΘ θα περιλαμβάνει νέες μειώσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς.
Ενισχύοντας τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι και εφέτος οι δημοσιονομικές επιδόσεις της οικονομίας θα κινηθούν σε επίπεδα ρεκόρ, με τετραπλάσιους ρυθμούς από τον αρχικό στόχο τρέχει το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού.
Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο επιβεβαιώνει τη σταθερή ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά δημιουργεί και τον δημοσιονομικό χώρο για ένα γενναίο πακέτο ελαφρύνσεων και ενισχύσεων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση στη ΔΕΘ.
Το πλεόνασμα του πενταμήνου Ιανουαρίου – Μαΐου ανήλθε στα 5,343 δισ. ευρώ, δηλαδή υπερτετραπλάσιο από τον αρχικό στόχο των 1,055 δισ. ευρώ. Η υπεραπόδοση αυτή οφείλεται αφενός στην ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, εξαιτίας της αποτελεσματικής πάταξης της φοροδιαφυγής, και αφετέρου στις υψηλές αναπτυξιακές επιδόσεις της οικονομίας. Με αυτά τα δεδομένα, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει φέτος τα 10 δισ. ευρώ, οδηγώντας σε υπέρβαση του στόχου του 3,2% του ΑΕΠ και πιθανώς προσεγγίζοντας το 4% του ΑΕΠ.
Η εικόνα αυτή δίνει σημαντικά περιθώρια κινήσεων για τον σχεδιασμό των κυβερνητικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά την έγκριση της ρήτρας διαφυγής στο Eurogroup, το δημοσιονομικό κόστος του πακέτου παρεμβάσεων αναμένεται να κινηθεί στα 1,5 δισ. ευρώ. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Αύγουστο, ώστε το κυβερνητικό σχέδιο να παρουσιαστεί πλήρως στη Θεσσαλονίκη.
Οι παρεμβάσεις που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο επικεντρώνονται σε τρεις βασικούς άξονες: μειώσεις φόρων, ενισχύσεις σε ευάλωτους και λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα.
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται περιλαμβάνονται:
- Μειώσεις φόρων για τα μεσαία εισοδήματα, με αλλαγές σε κλιμάκια και συντελεστές, ώστε να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη της μεσαίας τάξης.
- Φορολογικές ελαφρύνσεις για οικογένειες με παιδιά, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αφορολόγητου ορίου, ώστε να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα.
- Μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα εισοδήματα από ενοίκια, με στόχο να δοθούν παράλληλα κίνητρα σε ιδιοκτήτες να βγάλουν στην αγορά κλειστά ακίνητα.
- Ενισχύσεις προς ενοικιαστές, για να αντιμετωπίσουν την εκρηκτική άνοδο των ενοικίων.
- Ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την πώληση 35.000 ακινήτων τα οποία βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια τραπεζών και servicers, αλλά παραμένουν “παγωμένα” λόγω πολεοδομικών εμποδίων.
Η θετική πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω εξωγενών προκλήσεων. Όπως και πέρυσι, που το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 11,4 δισ. ευρώ ή 4,8% του ΑΕΠ, η Ελλάδα δείχνει ικανή να συνδυάσει τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με κοινωνικά δίκαιες πολιτικές, διατηρώντας την αναπτυξιακή της ορμή και τη δημοσιονομική αξιοπιστία.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις