Ευ. Μυτιληναίος: Θα χρειαστούν 10-15 χρόνια για να μπορούμε να πούμε ότι γίναμε «hard power»
Η ΕΕ είναι ένα project ειρήνης και όχι ισχύος, ωστόσο απαιτεί να αναπτύξει αυτόνομη εξωτερική και αμυντική πολιτική.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στο συνέδριο του Economist, δήλωσε ότι “Θα χρειαστούν 10-15 χρόνια για να μπορεί η Ευρώπη να πει ότι γίναμε «hard power».
Σε αυτό το διάστημα πρέπει να διατηρήσουμε λειτουργική σχέση με τις ΗΠΑ. Φοβάμαι ότι θα ξοδέψουμε πολλά λεφτά, αλλά ποιος μπορεί στην Ευρώπη να κάνει τη δουλειά; Πολλές χώρες θα πληρώνουν άλλες χώρες, όπως τη Γερμανία και τη Γαλλία, πρόσθεσε.
Επεσήμανε ότι η αμυντική προσπάθεια της Ευρώπης έρχεται με καθυστέρηση αλλά «καλύτερα αργά, παρά ποτέ». Σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία μίας σημαντικής ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, η οποία μπορεί να γίνει με τη συγχώνευση επιχειρήσεων σε μεγάλες εταιρείες που θα μπορούν να ανταγωνισθούν. Για να γίνει, αυτό, πρόσθεσε, θα χρειαστούν ισχυρά κίνητρα.

Στη γωνία σήμερα η Ευρώπη
Οταν ρωτήθηκε ποια εμπόδια βλέπει ο ίδιος ως επιχειρηματίας, απάντησε ότι πολλοί κάνουν σύγκριση της Ευρώπης με τις ΗΠΑ. Εξήγησε ότι «οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει μπροστά γιατί πολλά χρήματα ξοδεύονται για «έρευνα και ανάπτυξη» και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους. Εχουν όμως το δολάριο και προχωρούν».
Στην Ευρώπη, είπε, έχουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας με τους δημοσιονομικούς και δεν ξοδεύονται αρκετά χρήματα εκεί που πρέπει. «Χάσαμε πολύ χρόνο», πρόσθεσε.
«Για μια σειρά λόγων, η Ευρώπη είναι σήμερα στη γωνία», επεσήμανε. «Ανθισε ως ήρεμη δύναμη (soft power)» μετά τον πόλεμο, αλλά τα τελευταία χρόνια υποχώρησε, καθώς τώρα μέτρα η «ισχυρή δύναμη» (hard power) και η Ευρώπη δεν ήταν προετοιμασμένη να «παίξει σκληρά». Και αντιμετωπίζει διλήμματα «που η γενιά μου δεν αντιμετώπισε ποτέ», όπως και σοβαρά οικονομικά προβλήματα και προκλήσεις.
Ο Μυτιληναίος θύμισε την παλαιότερη σκληρή στάση των Βρυξελλών για την πράσινη μετάβαση: “Μας έλεγαν να κλείσουμε τα εργοστάσια και αυτό ακριβώς θέλανε να κάνουμε.” Το αποτέλεσμα; Τα μισά εργοστάσια μετάλλου έχουν ήδη κλείσει και τώρα η Ευρώπη ψάχνει άμυνα με… κινέζικα μέταλλα.
Τώρα μπροστά είναι οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία. Αντιμετωπίζουμε διλήμματα που η γενιά μου δεν αντιμετώπισε στο παρελθόν, τα διαβάζαμε στα βιβλία. Εχουμε τείχη τριγύρω και μεγάλες οικονομικές προκλήσεις», όπως είπε.
«Εχουμε στην Ευρώπη μια δομή που ήταν καλή στο παρελθόν, αλλά τώρα είναι πλήρως ξεπερασμένη. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λειτουργεί ως η πρόεδρος των ΗΠΑ ενώ δεν είναι», πρόσθεσε.
Πολιτικό θέμα οι δασμοί
Για τους δασμούς του Τραμπ είπε ότι «δεν είναι τεχνικό θέμα, είναι πολιτικό, είναι σαν κυρώσεις». Θύμισε ότι όταν η Ισπανία δήλωσε πως δεν θα ξοδέψει πάνω από το 2% του ΑΕΠ για τις αμυντικές δαπάνες, ο Τραμπ την απείλησε με υψηλότερους δασμούς.
Η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα
Για την πορεία της Ελλάδας, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι έχουμε έξι χρόνια σταθερής πολιτικής «και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στον Ελληνα πρωθυπουργό. Παρότι η Ελλάδα παραμένει μια χώρα με μικρή βιομηχανική βάση, σήμερα φαίνεται να τα πηγαίνει καλύτερα από πολλές βορειοευρωπαϊκές οικονομίες.
«Η οικονομία σταθεροποιήθηκε και προχωρά μπροστά. Η κατάσταση εδώ είναι καλύτερη απ’ ό,τι σε πολλές χώρες του Βορρά. Ενας από τους λόγους είναι ότι δεν έχουμε μεγάλη βιομηχανία και δεν χρειαζόμαστε πολλή ενέργεια.
«Είμαι αισιόδοξος, όσο είμαστε σε τροχιά και έχουμε σταθερό πολιτικό περιβάλλον, κάτι που ήταν πάντα “δύσκολη εξίσωση” σε αυτή τη χώρα», πρόσθεσε.
Από τη πλευρά του ο Ντράγκι έκανε αναδρομή στην ίδρυση της ΕΕ, τονίζοντας ότι το μπλοκ δημιουργήθηκε για να αποφευχθεί η επανάληψη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. «Η ΕΕ είναι ένα project ειρήνης και όχι ισχύος» σημείωσε, εξηγώντας γιατί τα κράτη μέλη εκχώρησαν αρμοδιότητες στην Κομισιόν. Ωστόσο, η σημερινή πραγματικότητα απαιτεί από την Ευρώπη να αναπτύξει αυτόνομη εξωτερική και αμυντική πολιτική. «Η Ευρώπη δεν είχε την ανάγκη μέχρι πρότινος να αναπτύξει εξωτερική και αμυντική πολιτική. Τον ρόλο αυτόν είχαν πάντα οι ΗΠΑ» τόνισε.
Ο Ντράγκι επεσήμανε τα προβλήματα της κατακερματισμένης ευρωπαϊκής αγοράς, ιδιαίτερα στον τομέα των πράσινων τεχνολογιών και της τεχνητής νοημοσύνης. «Έχουμε ενιαία αγορά για τις οδοντόπαστες, όχι όμως για την τεχνητή νοημοσύνη» παρατήρησε χαρακτηριστικά. Η έλλειψη ενιαίας αγοράς στερεί από τις ευρωπαϊκές startups τη δυνατότητα scale up, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να μεταφέρονται στις ΗΠΑ όταν εμφανίζονται αμερικανοί επενδυτές. «Δεν λείπουν τα λεφτά από την Ευρώπη. Αυτό που λείπει είναι η δυνατότητα για scale up» επεσήμανε.
Τόνισε την ανάγκη η Ευρώπη να γίνει πιο αυτόνομη στον αμυντικό τομέα. Επί του παρόντος, το 70 με 75% της ευρωπαϊκής άμυνας εξαρτάται από αμερικανικά όπλα, τα οποία είναι σημαντικά ακριβότερα από ό,τι θα ήταν εάν παράγονταν εντός ΕΕ. Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει έντονο εθνικό χαρακτήρα και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στη ζήτηση. «Μεσοπρόθεσμα σε 6 με 7 χρόνια θα αναπτύξουμε κάποια παραγωγική επάρκεια» προβλέπει ο Ντράγκι.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις