Eurostat: αυξημένο κατά 24% το καθαρό εισόδημα των Ελλήνων από το 2019
Αποδίδεται κυρίως σε φορολογικές ελαφρύνσεις, μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών και στην ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.
Κατά περίπου 24% έχει αυξηθεί το καθαρό ετήσιο εισόδημα των Ελλήνων την τελευταία πενταετία, παρά την βαθιά ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, με τη χώρα μας μάλιστα να κατατάσσεται στη 16η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat.
Σύμφωνα με την Eurostat, το 2024 το μέσο εισόδημα ενός άγαμου και άτεκνου εργαζόμενου, μετά την καταβολή φόρων και την κράτηση ασφαλιστικών εισφορών διαμορφώθηκε στα 18.709 ευρώ, τη στιγμή που το 2019 είχε μετρηθεί στα 15.112 ευρώ, που ισοδυναμεί με αύξηση 3.596 ευρώ (23,8%).
Για τα ζευγάρια με δύο παιδιά, πέρυσι, οι γονείς σε ένα τετραμελές νοικοκυριό κέρδισαν 41.142 ευρώ, έναντι 33.015 ευρώ προ πέντε ετών, που συνιστά αύξηση της τάξης των 8.127 ευρώ (24,6%).
Παράγοντες της ιδιωτικής αγοράς, ανέφεραν ότι η αύξηση στο καθαρό εισόδημα οφείλεται αφενός στις μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια και αφετέρου αποδίδεται στη μείωση της ανεργίας και την ανοδική πορεία των μισθών.
Σημειώνεται ότι τις μέρες του τρίτου Μνημονίου, το 2016, 2017 και 2018, το καθαρό εισόδημα για τον άγαμο χωρίς παιδιά είχε πέσει κάτι από τις 15.000 ευρώ, αντικατοπτρίζοντας τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας.
Οι αυξήσεις υπερκαλύπτουν τη σωρευτική άνοδο των τιμών το ίδιο διάστημα, την οποία προκάλεσε η παγκόσμια πληθωριστική κρίση.
Αυτό σημαίνει ότι οι αυξήσεις δεν έχουν βελτιώσει μόνο την ονομαστική αξία των εισοδημάτων, αλλά και την πραγματική, δηλαδή τα χρήματα που μένουν στο πορτοφόλι των πολιτών αφού υπολογιστεί η επίδραση των ανατιμήσεων.
Με αυτά τα καθαρά εισοδήματα η Ελλάδα κατατάσσεται στη 16η θέση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υστερώντας των πλουσιότερων χωρών του βορρά αλλά ξεπερνώντας όλες τις χώρες των Βαλκανίων.
Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία, ενώ ουραγοί είναι η Βουλγαρία και η Ρουμανία.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις