Ενημέρωση με ένα κλικ

Νέα απάτη στις τραπεζικές καταθέσεις: Κυκλώματα μέσω λογιστικών γραφείων έχουν πρόσβαση στα στοιχεία πελατών

Οι τράπεζες αναφέρουν πως η ζημιά είναι ακόμα ελεγχόμενη, ωστόσο, αν η κατάσταση συνεχιστεί, μπορεί να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Μια νέα απάτη με τις τραπεζικές καταθέσεις έχει πάρει διαστάσεις με τις τράπεζες να ζητούν αυξημένη ετοιμότητα και προσοχή από τους πελάτες τους, καθώς κυκλώματα έχουν βρει πάλι τον τρόπο να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις των πελατών τους.

Οι δράστες εμφανίζονται ως υπάλληλοι τραπεζών ή λογιστών και με πρόσχημα επιστροφές φόρων ή θέματα ασφαλείας, καταφέρνουν να αποσπούν κρίσιμα προσωπικά στοιχεία.

Ο νέος τύπος απάτης γίνεται με μέθοδο γνωστή ως «Caller ID Spoofing», με την οποία οι επίδοξοι απατεώνες καλούν από τηλεφωνικό αριθμό του εξωτερικού, όμως στο κινητό του θύματος ο αριθμός κλήσης μοιάζει ή είναι ο ίδιος με εκείνον της εκάστοτε τράπεζας ή του λογιστικού γραφείου που  με τα οποία συνεργάζονται.

Όσοι πολίτες  δώσουν έστω και ένα από τα παραπάνω στοιχεία, βρίσκονται αντιμέτωποι με εφιαλτικά σενάρια. Μέσα σε λίγα λεπτά, ο τραπεζικός τους λογαριασμός αδειάζει.

Τριπλάσιες οι e-απάτες στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ

Πώς λειτουργεί η απάτη;

Το υποψήφιο θύμα δέχεται μια κλήση με έναν αριθμό που μοιάζει με εκείνον της τράπεζάς του, υποκρινόμενος υπάλληλος τμήματος εξυπηρέτησης πελατών.

Συνήθως, οι απατεώνες ζητούν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς e-banking και PIN καρτών, επικαλούμενοι επείγουσες καταστάσεις ή υποτιθέμενες ευκαιρίες.

Κατά τη διάρκεια της κλήσης, ισχυρίζονται ότι:

  • Υπάρχει επιστροφή φόρου
  • Πρέπει να ενημερώσουν για την ασφάλεια των συναλλαγών
  • Χρειάζονται επιβεβαίωση τραπεζικών στοιχείων

Στη συνέχεια ζητούν ευαίσθητα δεδομένα, όπως:

  • PIN
  • IBAN
  • Κωδικούς web banking
  • Προσωπικά ή οικονομικά στοιχεία

Τα κυκλώματα έχουν διεισδύσει ακόμη και σε λογιστικά γραφεία, αποκτώντας πρόσβαση στα πραγματικά στοιχεία των πελατών. Οι δράστες καλούν εκ μέρους του «λογιστή» του θύματος και ζητούν στοιχεία για δήθεν:

  • Εκκρεμείς επιστροφές
  • Υποθέσεις με την Εφορία
  • Οικονομικές ενημερώσεις

Η πλειονότητα των στόχων φαίνεται να είναι πελάτες με υψηλούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ώστε να αποσπάσουν σημαντικά ποσά.

Για να αντιμετωπίσει τα κρούσματα απάτης, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) συνεργάζεται με την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.

Από τον Απρίλιο έχει γίνει φραγή εισερχομένων κλήσεων σε μια σειρά από αριθμούς τηλεφώνου με έδρα εκτός Ελλάδας που επιχείρησαν να αποσπάσουν χρήματα και πληροφορίες από τους πελάτες των τραπεζών κατά το τελευταίο διάστημα.

Οι αριθμοί αυτοί έχουν αναγνωριστεί από τις τράπεζες ως επικίνδυνοι, και οι περισσότεροι πάροχοι τηλεπικοινωνιών έχουν ήδη εφαρμόσει μέτρα φραγής.

Οι τράπεζες, ενώ δεν έχουν δημοσιοποιήσει ακριβή στοιχεία για τις απώλειες, αναφέρουν πως η ζημιά είναι ακόμα ελεγχόμενη, ωστόσο, αν η κατάσταση συνεχιστεί, μπορεί να λάβει ανησυχητικές διαστάσεις.

Οι πελάτες καλούνται να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προστασία τους, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης διακοπής της κλήσης και της επιβεβαίωσης με την τράπεζά τους, καθώς και της αποφυγής αποκάλυψης προσωπικών στοιχείων.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com