Πιερρακάκης: «Τέλος» στα σενάρια 13ου και 14ου μισθού – «Λεφτά δεν υπάρχουν»
Οι πολιτικοί είναι για να λένε την αλήθεια.
Ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης ξέκοψε τις σχετικές προσδοκίες, μιλώντας χθες στο δελτίο του ANT1, με τον πιο απλό τρόπο: “λεφτά δεν υπάρχουν για αυτή τη δαπάνη”.
Μπορεί πριν λίγες ημέρες να βρισκόταν σε άλλο υπουργείο, αλλά ο Κυριάκος Πιερρακάκης έδειξε χθες, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ότι κατέχει αρκετά καλά τα θέματα του νέου χαρτοφυλακίου του.
Χειρίστηκε με επάρκεια τους βασικούς αριθμούς που χρειάστηκαν για να υποστηρίξει τις απόψεις του, απάντησε με αρκετή αμεσότητα σε όλες τις ερωτήσεις και προσπάθησε να βρει τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στις υποσχέσεις για παροχές και ελαφρύνσεις και στην απόκρουση αιτημάτων που θα μπορούσαν να τσακίσουν τα κρατικά ταμεία.
Θύμισε δε ότι και ο ίδιος έχει ζήσει από πρώτο χέρι τη μεγάλη οικονομική κρίση. Όπως είπε, σήμερα είναι 42 ετών και το 2010, όταν ξέσπασε η κρίση, ήταν μόλις 27 ετών, στα πρώτα βήματα της καριέρας του, ενώ ήταν 32 ετών το 2015, όταν έκλεισαν οι τράπεζες.
Το μήνυμα ήταν σαφές: ο νέος υπουργός γνωρίζει καλά τι σημαίνει οικονομική κρίση και δεν θέλει να κάνει λάθη που θα μας οδηγήσουν πίσω σε εκείνες τις εποχές.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 8 δισ. ευρώ (5 δισ. ευρώ για τις συντάξεις και 3 δισ. ευρώ για τους μισθούς) και «αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν». Αλλά και «αν υπήρχαν, δεν θα ήταν σωστό», καθώς χρέος της κυβέρνησης είναι «να στηριχθούν όλες οι κοινωνικές ομάδες, όσο πιο πολλά σε όλους πιο πολλούς».
Είχε προηγηθεί λίγο νωρίτερα παρέμβαση του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος υπογράμμισε ότι ενδεχόμενη επαναφορά των δώρων στο δημόσιο είναι κίνηση που θα «στείλει την οικονομία στα βράχια».
Υπενθύμισε ακόμα ότι μια από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν σε αδιέξοδο την ελληνική οικονομία ήταν οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα, οι οποίες δεν συνδέονταν με την παραγωγικότητα.
Τελείωσε, λοιπόν, οριστικά αυτή η συζήτηση; Η απλή απάντηση είναι «όχι». Όχι, πριν «μιλήσει» το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Θυμίζουμε ότι στις 6 Ιουνίου η Ολομέλεια του ΣτΕ έχει προγραμματίσει πιλοτική δική για το θέμα, κατόπιν προσφυγής εκπαιδευτικού, την οποία υποστήριξε και η ΑΔΕΔΥ. Το ΣτΕ είναι πολύ προσεκτικό σε δημοσιονομικά θέματα μεγάλης βαρύτητας, αλλά ποτέ δεν ξέρεις..
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις