ΑΑΔΕ: «Παγώνει» ληξιπρόθεσμα χρέη 10 δισ. ευρώ προς το δημόσιο
Αδυναμία είσπραξης από τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον ΕΦΚΑ
Η ΑΑΔΕ «Παγώνει» ληξιπρόθεσμα χρέη 10 δισ. ευρώ προς το δημόσιο ως «ανεπίδεκτα είσπραξης».
Με την απόφαση του κ. Πιτσιλή, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αρχειοθέτησης, διπλασιάζονται τα όρια των οφειλών που θα χαρακτηρίζονται ως «ανείσπρακτες» και θα παγώνουν οι διαδικασίες για την είσπραξή τους, με αποφάσεις του διοικητή της ΑΑΔΕ.
Σύμφωνα με την απόφαση του διοικητή, Γιώργου Πιτσιλή, το όριο για τον χαρακτηρισμό μιας ληξιπρόθεσμης οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης αυξάνεται από το 1,5 στα 3 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πλέον οφειλές που υπερβαίνουν αυτό το ποσό μπορούν να καταχωρούνται στα ειδικά βιβλία ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
Στο εξής, ο χαρακτηρισμός οφειλής ως «ανεπίδεκτης είσπραξης» και η καταχώρισή της στα ειδικά βιβλία θα γίνεται:
- Με απόφαση του αρμόδιου για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής Προϊσταμένου φορολογικής ή τελωνειακής υπηρεσίας, κατόπιν εισήγησης του Προϊσταμένου του Τμήματος που έχει την αρμοδιότητα του Δικαστικού, εφόσον πρόκειται για συνολική βασική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή έως 300.000 ευρώ. Το όριο παραμένει το ίδιο.
- Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής Προϊσταμένου ΚΕ.Β.ΕΙΣ./Δ.Ο.Υ./ΚΕ.ΜΕ.Φ., ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε. Αττικής ή τελωνειακής υπηρεσίας, εφόσον πρόκειται για συνολική βασική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή από 300.000 ευρώ και έως 3.000.000 ευρώ. Το όριο προηγουμένως ήταν από 300.000 έως και 1.500.000 ευρώ.
- Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, κατόπιν εισήγησης του Προϊσταμένου της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης, εφόσον πρόκειται για συνολική βασική βεβαιωμένη ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη από 3.000.000 ευρώ. Το όριο που ίσχυε αφορούσε οφειλές έως 1.500.000 ευρώ, ενώ για μεγαλύτερα χρέη, η απόφαση λαμβάνονταν από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Δεν διαγράφονται, αλλά οι εισπρακτικές αρχές παύουν να ασχολούνται μαζί του, για μια δεκαετία.
Πρέπει να σημειωθεί, πως, ο χαρακτηρισμός μιας οφειλής, ως «ανεπίδεκτη είσπραξης», δεν σημαίνει ότι το χρέος διαγράφεται ή παραγράφεται, απλώς ο φάκελος του χρέους μπαίνει στο αρχείο και οι εισπρακτικές αρχές παύουν να ασχολούνται μαζί του, για μια δεκαετία.
Ακόμη, εναντίον των οφειλετών έχουν υποβληθεί αιτήσεις ποινικής δίωξης, οι οποίες και εκκρεμούν.
Κάθε 10 χρόνια, οι εισπρακτικές υπηρεσίες ανοίγουν ξανά τους φακέλους και αναζητούν τυχόν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, των συνυπρόχρεων προσώπων και των κληρονόμων του, εάν έχει αποβιώσει.
Φυσικά, η υπόθεση ανοίγει οποιαδήποτε στιγμή, εφόσον εντοπιστούν περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών ή των συνυπόχρεων προσώπων και λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα.
Τι ισχύει για δέκα χρόνια
Από τη στιγμή που θα καταχωριστεί μια οφειλή στα βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης και για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών από τη λήξη του έτους μέσα στο οποίο έγινε η καταχώριση ισχύουν τα ακόλουθα:
- Αναστέλλεται αυτοδικαίως η παραγραφή της,
- Δεν χορηγείται στον οφειλέτη και στα συνυπόχρεα πρόσωπα αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία ούτε άλλο νομίμως προβλεπόμενο πιστοποιητικό για μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων, εκτός εάν πρόκειται για είσπραξη χρημάτων που θα διατεθούν για την ικανοποίηση του Δημοσίου ή για εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, το προϊόν των οποίων θα διατεθεί για τον ίδιο σκοπό,
- Δεσμεύονται στο σύνολό τους οι τραπεζικοί και επενδυτικοί λογαριασμοί και το περιεχόμενο των θυρίδων σε τράπεζες ή άλλα πιστωτικά ιδρύματα των παραπάνω προσώπων.
- Το Δημόσιο διατηρεί ακέραιο το δικαίωμά του για την είσπραξη της οφειλής ή συμψηφισμό και μετά την καταχώρισή της στα ειδικά βιβλία των ανεπίδεκτων είσπραξης.
- Οφειλή που έχει καταχωρισθεί, ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της, διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της είτε από τον οφειλέτη είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις