Ψηφιακό μπλόκο σε αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα – Πρόστιμα 10.000 ευρώ
Στην Ελλάδα κυκλοφορούν περίπου 500.000 ανασφάλιστα οχήματα, πώς θα εντοπίζονται οι παραβάτες και τι θα ισχύει για τους συνιδιοκτήτες.
Ψηφιακό μπλόκο σε αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ανασφάλιστα, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή ειδικές φορητές συσκευές που θα σαρώνουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν όσους κυκλοφορούν στους δρόμους όχι μόνο δίχως να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και με οχήματα τα οποία έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας.
Αυτή η νέα διαδικασία θα ενισχύσει την ικανότητα της ΑΑΔΕ να αναγνωρίζει και να τιμωρεί τα οχήματα που κυκλοφορούν παράνομα, με το πρόστιμο να φτάνει τις 10.000 ευρώ μειώνοντας τη φοροδιαφυγή και ενισχύοντας την τάξη στους δρόμους.
Όπως προβλέπεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2025, το νέο ηλεκτρονικό εργαλείο «ΕΛΕΓΧΟΣlive» θα επιτρέπει στους ελεγκτές να πραγματοποιούν διασταυρώσεις σε πραγματικό χρόνο και να εκδίδουν ηλεκτρονικά σημειώματα με τα πρόστιμα, τα οποία θα αποστέλλονται άμεσα στους ιδιοκτήτες των οχημάτων. Για όσους βρεθούν να κυκλοφορούν οχήματα για τα οποία έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας, το πρόστιμο μπορεί να φτάσει τα 10.000 ευρώ, πέρα από τα τέλη κυκλοφορίας και τα πρόστιμα για την παράλειψη καταβολής τους. Επιπλέον, σε περίπτωση που η παράβαση επαναληφθεί εντός πενταετίας, το πρόστιμο αυξάνεται τριπλάσια και αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης για τρία χρόνια.
Ωστόσο, παρά τις αυστηρές ποινές, το σύστημα δείχνει να είναι ενδεχομένως προβληματικό σε σχέση με την εφαρμογή του. Για παράδειγμα, το διοικητικό πρόστιμο επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος, και αν υπάρχουν συνιδιοκτήτες, αυτός που υπέβαλε αρχικά το αίτημα ακινησίας αναλαμβάνει την ευθύνη για την παράβαση. Κι ενώ η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει την επιβολή του προστίμου, υπάρχει και η δυνατότητα άσκησης προσφυγής κατά της απόφασης, γεγονός που ενδέχεται να καθυστερήσει τη διαδικασία επιβολής ποινών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι τα όργανα ελέγχου που έχουν οριστεί από την ΑΑΔΕ για να διενεργούν αυτούς τους ελέγχους είναι οι φορολογικές και τελωνειακές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Ωστόσο, ενδέχεται να προκύψουν ζητήματα με τη σωστή και έγκαιρη εφαρμογή των ελέγχων, δεδομένου ότι απαιτείται να υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια με τη συνεργασία άλλων υπηρεσιών και φορέων, όπως οι παραχωρησιούχοι αυτοκινητοδρόμων, προκειμένου να αντλούνται τα απαραίτητα δεδομένα.
Η διαγραφή οχημάτων από το Μητρώο Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όταν πρόκειται για ολική καταστροφή ή ανακύκλωση, απαιτεί την υποβολή αίτησης από τον κάτοχο ή ιδιοκτήτη του οχήματος. Παράλληλα, η διαδικασία διαγραφής δεν θα πραγματοποιείται αν το όχημα έχει εξαχθεί ή μεταφερθεί εκτός της χώρας χωρίς να έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας και πρόστιμα.
Εντούτοις, παρά τη θετική πρόθεση για ενίσχυση των ελέγχων και την καταπολέμηση της παρανομίας στον τομέα των οχημάτων, η εφαρμογή του συστήματος θα απαιτήσει συνεχιζόμενη παρακολούθηση και βελτίωση. Η ΑΑΔΕ φαίνεται να αναγνωρίζει την ανάγκη για αυστηρότερο έλεγχο, αλλά και για τη σωστή διαχείριση των δεδομένων και τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για να επιτευχθεί η αποτελεσματική εφαρμογή του νέου συστήματος
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις