Επιστροφή των ελληνικών τραπεζών σε Κύπρο και Βαλκάνια
Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην Κύπρο και τα Βαλκάνια, με την αγορά να περιμένει κίνηση από την Εθνική Τράπεζα, μέχρι το τέλος του έτους.
Η αντίστροφη κίνηση επέκτασης βρίσκεται σε πλήρη διαδικασία και οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν στην Κύπρο και τα Βαλκάνια, μετά από πολλά χρόνια κρίσης που τις οδήγησαν να πουλήσουν θυγατρικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την αγορά να περιμένει κίνηση από την Εθνική Τράπεζα, μέχρι το τέλος του έτους.
Η Eurobank ξεκίνησε πρώτη και έχει τη μεγαλύτερη παρουσία, αλλά η Εθνική Τράπεζα είναι τώρα σε αναζήτηση επίκαιρου στόχου στα Βαλκάνια, με πλεονεκτήματα την πολύ μεγάλη μεγάλη ρευστότητα, τα πλεονάζοντα κεφάλαια, καθώς και την τεχνογνωσία στην ψηφιοποίηση.
Η Εθνική Τράπεζα ολοκληρώνει μεγάλο ψηφιακό μετασχηματισμό, με αλλαγή συστήματος των βασικών τραπεζικών εργασιών (core banking), σε μία περίοδο που η ψηφιοποίηση δίνει μεγάλο πλεονέκτημα, αλλά απαιτεί μεγάλα κεφάλαια και συνεχείς επενδύσεις για να παραμείνεις σύγχρονος και ανταγωνιστικός.
Καθώς οι τράπεζες των Βαλκανίων δεν έχουν αυτές τις δυνατότητες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά ότι μπορεί να είναι ιδανικός υποψήφιος επενδυτής για μία τράπεζα εκτός των ελληνικών συνόρων, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Παύλο Μυλωνά, να έχει κάνει νύξεις για το θέμα, αλλά να μην βιάζεται για καμιά κίνηση αν δεν προσδίδει αξία στον μέτοχο.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η ΕΤΕ έχει υπερβάλλον κεφάλαιο πάνω από τις απαιτήσεις της ΕΚΤ 1,8 δισ. ευρώ ή το ¼ της κεφαλαιοποίησής της και διαθέσιμη πλεονάζουσα ρευστότητα 9 δισ. ευρώ, της δίνει πολλές δυνατότητες και κίνητρα, σε συνδυασμό με την ανάγκη να κινηθεί. Εκτιμάται ότι έχει το μεγαλύτερο ποσοστό δανείων πάνω από το 80% του χαρτοφυλακίου της, που ωριμάζουν ή θα επηρεαστούν από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ στο διάστημα των επόμενων 12 μηνών. Εντός αυτού του διαστήματος η ΕΤΕ μπορεί να έχει κάνει την κίνησή της.
Γέφυρα με την Ινδία γίνεται η Κύπρος για τη Eurobank
Στο μεταξύ, η Eurobank, προχωράει το σχεδιασμό της σε Ινδία, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα και Ισραήλ. Το σχέδιο για την Ινδία είναι φιλόδοξο και ξεπερνάει ήδη την απλή ίδρυση ενός Γραφείου Αντιπροσωπείας, καθώς η τράπεζα έχει δουλέψει για την δημιουργία βαθύτερης συνεργασίας, που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός υπερπόντιου τεχνολογικού κόμβου σε συνεργασία με την LTIMindtree. Η Eurobank έχει επενδύσει μεγάλα κεφάλαια στην τεχνολογία και συνεργάζεται με τη LTIMindtree Limited την ινδική πολυεθνική εταιρεία παροχής υπηρεσιών και συμβουλευτικής τεχνολογίας και στο Λουξεμβούργο.
Κόμβο επενδυτικών κεφαλαίων από την Ινδία, την Αραβική χερσόνησο και το Ισραήλ, θα αποτελέσει η Κύπρος για τη Eurobank, όπου με δημόσια πρόταση ολοκληρώνει την πλήρη απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας. Ειδικότερα η Eurobank, έχοντας ποσοστό 93,47% προχώρησε στην πρόταση προς τους τελευταίους μετόχους της Ελληνικής και θα την συγχωνεύσει με τη θυγατρική της στην Κύπρο. Αν δεν προσφερθούν οι μετοχές μπορεί με το 90% που διαθέτει πλέον, να κάνει squeeze out.
Οι εξαγορές στην Κύπρο και τη Βουλγαρία έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητες της Eurobank στο εξωτερικό. Με βάση το ενεργητικό, η τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Κύπρο, με 26,4 δισ. ευρώ και στην τρίτη θέση στη Βουλγαρία, με 10,7 δισ. ευρώ. Η στρατηγική της είναι σε όποια αγορά επενδύει να έχει κρίσιμο μέγεθος.
Ενεργητικό 38 δισ. ευρώ των τραπεζών στο εξωτερικό από πέρυσι
Ήδη από το εννεάμηνο του 2024, με τη λογιστική ενοποίηση μέρους της Ελληνικής Τράπεζας, οι ξένες αγορές αποτελούν πλέον το 34% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, έναντι 25% πριν από την εξαγορά.
Οι ελληνικές τράπεζες, είχαν ήδη ενεργητικό 37,7 δισ. ευρώ στο εξωτερικό πέρυσι, αυξημένο 8,2% από το 2023. Με τη Eurobank να προηγείται με 34% και την Εθνική Τράπεζα να ετοιμάζεται, η διεθνής έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό, είναι 5% για την Εθνική και 4% για την Alpha Bank.
Η Πειραιώς για την ώρα στοχεύει στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, η Alpha δραστηριοποιείται στην Κύπρο, όπου είναι η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα, καθώς και στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρουμανία, όπου έχει μερίδιο 9,9% στην UniCredit Romania, καθώς η δική της θυγατρική συγχωνεύτηκε με τη θυγατρική της UniCredit στη χώρα.
Πλέον το μερίδιο της Alpha Bank στη Ρουμανία είναι στην τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας με βάση το ενεργητικό της. Λόγω και της επιθετικής αναπτυξιακής πολιτικής της UniCredit, η θέση στη Ρουμανία και η συνεργασία με το μεγάλο ιταλικό όμιλο δίνουν την ευκαιρία στην ελληνική τράπεζα να συμμετέχει σε περαιτέρω κινήσεις με εφαλτήριο την έντονα αναπτυσσόμενη Ρουμανία.
Τέλος, η Εθνική έχει παρουσία στην Κύπρο και τη Βόρεια Μακεδονία, όπου δραστηριοποιείται με την επωνυμία Stopanska Banka AD.
capital.gr
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις