Ενημέρωση με ένα κλικ

Τράπεζες: Οι τέσσερις άξονες των κυβερνητικών παρεμβάσεων

Στο επίκεντρο προμήθειες, δάνεια, επιτόκια και ακίνητα

Ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει παρεμβάσεις για τις τράπεζες, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ανακοίνωση – έκπληξη από το κυβερνητικό επιτελείο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, τα επικρατέστερα σενάρια και οι τέσσερις άξονες στους οποίους θα κινηθούν τα μέτρα της κυβέρνησης, αφορούν σε:

Χρεώσεις και τις προμήθειες: Τα σενάρια αφορούν για επιπλέον «κούρεμα» κάποιων χρεώσεων ή προμηθειών, μάλιστα κάποιες χρεώσεις – προμήθειες δεν έχουν κουρευτεί καθόλου τα τελευταία χρόνια, κάποιες άλλες έχουν μειωθεί, αλλά όχι ικανοποιητικά. Κάποιες δε, αφορούν καθημερινές συναλλαγές, μεταφορά χρημάτων, πληρωμή λογαριασμών κλπ..

Ρευστότητα στην αγορά: Δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά να δίνονται με πιο έντονο ρυθμό. Υπάρχουν τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος, ωστόσο δεν δίνονται με τον ρυθμό που θα ήθελε το οικονομικό επιτελείο και θα πρέπει να αρθούν κάποια εμπόδια. Ο λόγος που δεν δίνονται, είναι γιατί υπάρχουν διάφορα εμπόδια, είτε αυτά είναι εποπτικά είτε είναι με εγγυήσεις εξασφαλίσεις. Πάντως, θα επανεξεταστούν κάποια από αυτά τα εμπόδια.

Επιτόκια: Αναμένεται να ανακοινωθούν παρεμβάσεις αφού έχει ανοίξει η «ψαλίδα». Το ίδιο ισχύει και για τα ακίνητα που κατέχουν οι τράπεζες, καθώς υπάρχει στεγαστική κρίση και πρέπει κάποια από αυτά τα ακίνητα να «πέσουν» στην αγορά.

Η «ψαλίδα» ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και τα επιτόκια χορηγήσεων άνοιξε πάρα πολύ μετά την πληθωριστική κρίση, όταν δηλαδή υπήρξε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η αύξηση των επιτοκίων. Ειδικότερα, η ψαλίδα ανάμεσα στις χορηγήσεις και τις καταθέσεις άνοιξε. Έγινε μια προσπάθεια να μαζευτεί λίγο, αλλά η ψαλίδα παραμένει μεγάλη, σίγουρα μεγαλύτερη, λένε στο οικονομικό επιτελείο, απ’ ότι είναι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η στόχευση αφορά στη μείωση του κόστους χορηγήσεων με κάποιο τρόπο. Χαμηλότερα επιτόκια στα δάνεια, καλύτερες αποδόσεις σε αποταμιευτικά προϊόντα και ενίσχυση του ανταγωνισμού που θα φέρει καλύτερα επιτόκια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, είτε μέσω του πέμπτου πυλώνα που υπήρξε με τη συγχώνευση των τραπεζών, είτε με μη τραπεζικά μη πιστωτικά ιδρύματα.

Ακίνητα: Ένα σημαντικό ζήτημα, είναι η αντιμετώπιση με την αύξηση του αποθέματος ακινήτων στην αγορά, αλλά τα διαθέσιμα ακίνητα στην αγορά δεν είναι μόνο αυτά τα οποία χτίζονται τώρα. Τα καινούργια είναι και ακίνητα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες.
Συνήθως τα έχουν από κατασχέσεις που έχουν γίνει και αφορούν σε κατοικίες αλλά και επαγγελματικούς χώρους που θα μπορούσαν να «πέσουν» στην αγορά και να βοηθήσουν έτσι να υποχωρήσει το κόστος ενοικίασης ή αγοράς ακινήτων.

 

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com