Ενημέρωση με ένα κλικ

Μέχρι τις 19 Ιουλίου οι ρυθμίσεις οφειλών στην εφορία

Οι οφειλέτες που δεν έχουν ακόμα τακτοποιήσει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, έχουν την ευκαιρία να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με ρυθμίσεις των οφειλών τους μέχρι τις 19 Ιουλίου.

Η ίδια ημερομηνία ισχύει και για οφειλέτες που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ που η προθεσμία υποβολής τους έληγε σε οποιανδήποτε ημερομηνία πριν την 20η Απριλίου 2024.

Με το προηγούμενο καθεστώς η καθυστέρηση υποβολής μιας δήλωσης ΦΠΑ ακόμη και για μια ημέρα ή η δημιουργία νέων αρρύθμιστων οφειλών είχε ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να χάνουν τις ρυθμίσεις τους.

 

Στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα προγράμματα διακανονισμού των οφειλών:

  • δεν επέρχεται απώλεια ρύθμισης τμηματικής καταβολής οφειλής προς το Δημόσιο σε περίπτωση που θα προκύπτει νέα ληξιπρόθεσμη οφειλή, εφόσον η νέα αυτή οφειλή εξοφληθεί ολοσχερώς ή τακτοποιηθεί με νέα ρύθμιση δόσεων εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής της.
  • δεν επέρχεται απώλεια ρύθμισης τμηματικής καταβολής σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής κάποιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, εφόσον η δήλωση αυτή υποβληθεί εντός τριών μηνών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της.

Η ΑΑΔΕ ενεργοποιεί νέο κεντρικό ψηφιακό σύστημα τυποποιημένης παρακολούθησης των υποχρεώσεων, των φορολογούμενων χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση που θα ειδοποιεί φορολογούμενους για επικείμενη απώλεια ρύθμισης και κίνδυνο εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης όπως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων.

Ο φορολογούμενος θα λαμβάνει ειδοποιήσεις συμμόρφωσης ώστε σε εύλογο χρόνο να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα και αν δεν το κάνει η απώλεια της ρύθμισης θα γίνεται με κεντρική διαδικασία και όχι από τον κάθε τοπικό Προϊστάμενο ΔΟΥ.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει