Βρούτσης: Πρόστιμο για όσους απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων
Οι εργοδότες θα πληρώνουν πρόστιμο 1.200 ευρώ
Μιλώντας πριν από λίγο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο 1200 ευρώ, σε εργοδότες αν απασχολούν εργαζόμενους με αναστολή συμβάσεων.
Επίσης ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι η άδεια ειδικού σκοπού επεκτείνεται έως τις 24 Απριλίου.
Ειδικότερα, ο κ. Βρούτσης είπε πως έχει υπογράψει υπουργική απόφαση η οποία θα δημοσιοποιηθεί αύριο, Τετάρτη και θα προβλέπει πρόστιμο 1.200 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που απασχολείται ενώ έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του, λόγω κορονοϊού.
Το πρόστιμο θα επιβάλλεται σε εργοδότες που «έχουν εργαζόμενους με αναστολή σύμβαση εργασίας και τους καλούν και πάλι να δουλέψουν», δήλωσε στην ΕΡΤ.
«Τέτοιες συμπεριφορές θα έχουν το αντίστοιχο πρόστιμο από το σώμα επιθεώρησης εργασίας», σημείωσε, αναφερόμενος στο πρόστιμο 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων για εργαζομένους στους οποίους έχει γίνει προσωρινή αναστολή εργασίας από επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, με εντολή του κράτους ή έχουν χαρακτηριστεί πληττόμενες (βάσει ΚΑΔ) λόγω κορονοϊού.
Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα ακόλουθα:
- Αποζημίωση των 800 ευρώ που είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται
- Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων και των δόσεων ρυθμίσεων φορολογικών οφειλών
- Η πλήρης κάλυψη των ασφαλιστικών τους οφειλών επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες
- Η παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενή τους ημερομηνία
- Η αναστολή πληρωμών χρεολυσίων, δανείων προς τις τράπεζες για τους συνεπείς δανειολήπτες
Σημειώνεται πως το παραπάνω πλαίσιο δύναται να «επεκταθεί» και για τον Μάϊο.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, παρατείνεται έως τις 24 Απριλίου η δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στον ιδιωτικό τομέα.
Παράλληλα, με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύτηκε ως απόρροια του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, παρατείνεται η αναστολή υποχρεώσεων των εργοδοτών προς το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ, ως προς την οργάνωση του χρόνου εργασίας, έως τις 30 Απριλίου 2020.
Ειδικότερα, παρατείνεται έως το τέλος Απριλίου η αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη να καταχωρεί, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση, η οποία θεσμοθετήθηκε ως έκτακτο και προσωρινό μέτρο με την Πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τα «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορονοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του».
Πώς θα γίνουν οι διορθώσεις για το επίδομα των 800 ευρώ
Επίσης με τη νέα ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας καθορίστηκαν το χρονοδιάγραμμα των υποβολών και διορθώσεων των ηλεκτρονικών εντύπων εργοδοτών – εργαζομένων καθώς και των καταβολών των 800 ευρώ στους δικαιούχους.
Με τη νέα εγκύκλιο δίδεται η δυνατότητα σε εργοδότες και επιχειρήσεις να προβούν στις εξής διορθώσεις:
Για τους εργοδότες:
- διόρθωση στοιχείων της υπεύθυνης δήλωσης
- ανάκληση εκ παραδρομής δήλωσης
- προσθήκη επιπλέον εργαζομένων σε αναστολή σύμβασης
- προσθήκη στοιχείων που αφορούν την επαγγελματική μίσθωση ακινήτου
- διόρθωση στοιχείων που αφορούν την επαγγελματική μίσθωση ακινήτου
- διόρθωση ή αλλαγή κατηγορίας υπαγωγής από ΚΑΔ πληττόμενης σε ΚΑΔ επιχειρηματικής δραστηριότητας που ανεστάλη με εντολή δημόσιας αρχής
Για τους εργαζόμενους:
- διόρθωση στοιχείων δήλωσης, όπως IBAN, μίσθιο κ.λπ.
- συμπλήρωση στοιχείων μίσθωσης
- ανάκληση της υπεύθυνης δήλωσης σε περίπτωση που ο εργαζόμενος επιθυμεί τη μη υπαγωγή του στην οικονομική ενίσχυση διότι στο ενδιάμεσο διάστημα λύθηκε η σύμβαση με οικειοθελή αποχώρηση από την εργασία.
Επίσης, με την εγκύκλιο δίδεται η δυνατότητα, υπό όρους, ανάκλησης της σύμβασης σε αναστολή και παρέχεται η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων των εργαζομένων σε τρεις φάσεις, πάντα με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους.
Η Α’ φάση δηλώσεων είναι από 1/4 έως 10/4. Η Β΄ φάση από την 11/4 έως 20/4 και η Γ’ φάση από 21/4 έως 30/4. Επίσης παρατάσεις δόθηκαν μέσα στο 1ο δεκαήμερο του Μαΐου και για τα 3 διαφορετικά έντυπα που αφορούν τις δηλώσεις εξ αποστάσεως εργασία, το προσωπικό ασφαλείας και τη μεταφορά προσωπικού εντός τους ίδιου ομίλου.