Τα προγράμματα της ΔΥΠΑ που «ανοίγουν» θέσεις εργασίας για 30.000 ανέργους
Μεγάλο μέρος των δράσεων αφορά περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Κάλεσμα σε επιχειρήσεις να προσλάβουν νέο προσωπικό, αξιοποιώντας μια σειρά προγραμμάτων απασχόλησης απευθύνει η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
Πρόκειται για περίπου 15 δράσεις, που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες με υψηλότερα ποσοστά αποκλεισμού και οδηγούν στην πρόσληψη 30.000 ανέργων. Όπως προκύπτει από αξιολογήσεις διεθνών οργανισμών, η αποτελεσματικότητα αυτών των προγραμμάτων έχει σημειώσει σημαντική άνοδο, με περίπου 7 στους 10 συμμετέχοντες να εντάσσονται στην αγορά εργασίας εντός ενός έτους.
Παρά τις θετικές αποδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας και την υψηλή απορροφητικότητα των προγραμμάτων οι ευρωπαϊκοί φορείς προτείνουν την ενίσχυση των δαπανών για ενεργές πολιτικές απασχόλησης, καθώς και τη μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να επιτευχθεί πιο αποτελεσματική εφαρμογή των πολιτικών.
Αναπόφευκτο είναι το γεγονός ότι οι ανισότητες συνεχίζουν να απασχολούν τις αρχές, κυρίως ανάμεσα στις αστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας, κάτι που επιχειρείται να αντιμετωπιστεί και μέσα από αυτά τα προγράμματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλο μέρος των δράσεων αφορά περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.
Ορισμένα από τα σημαντικότερα προγράμματα απασχόλησης που είναι σήμερα διαθέσιμα είναι τα εξής:
- Επιχορήγηση Νέων Επαγγελματιών: Στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, 200 άνεργοι άνω των 18 ετών μπορούν να επωφεληθούν από επιχορήγηση 14.800 ευρώ για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
- Δημιουργία Θέσεων Εργασίας: Πρόγραμμα για την πρόσληψη 600 ανέργων στην Εβρο, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης.
- Επιχορήγηση για Ευάλωτες Ομάδες: Στις Περιφερειακές Ενότητες Καστοριάς, Αχαΐας και Σερρών, προβλέπεται η απασχόληση 10.000 ανέργων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
- Απασχόληση Ατόμων με Αναπηρία: Ειδικό πρόγραμμα για την πρόσληψη 1.000 AμεΑ σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
- Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Απασχόληση: Δράση για την κατάρτιση δικαιούχων ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και αστέγων, παρέχοντας 80 ώρες εκπαίδευσης και 12 μήνες απασχόλησης.
Άλλες δράσεις είναι το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση:
A. 3.000 ανέργων που ανήκουν σε ειδικές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και Β. 7.000 ανέργων που αντιμετωπίζουν εμπόδια στην ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας», αλλά και το «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την πρόσληψη 3.000 ανέργων ηλικίας 56 ετών και άνω, που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα επιχορήγησης για την απασχόληση μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας 55 έως 67 ετών».
Τα προγράμματα αναδεικνύουν τη δέσμευση της Ελλάδας για την καταπολέμηση της ανεργίας και τη στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, ελπίζοντας για μια επόμενη μέρα με περισσότερες ευκαιρίες και λιγότερες ανισότητες
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις