Πόσο θα αυξηθούν οι εισφορές των 750.000 επαγγελματιών με τον νέο τρόπο υπολογισμού
Στο τραπέζι η διατήρηση του σημερινού συστήματος υπολογισμού. Πότε «κλειδώνουν» οι οριστικές αποφάσεις.
Με φρενήρεις ρυθμούς «τρέχει» η task force του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να συνθέσει το πόρισμα που θα καθορίσει το νέο τρόπο υπολογισμού της ετήσιας αύξησης στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων, και των αγροτών.
Το νέο καθεστώς υπολογισμού των εισφορών είναι προγραμματισμένο να τεθεί σε εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου και έχει μπει στο θεσμικό κάδρο από τον νόμο 4670 του 2020. Το πλαίσιο που ψηφίστηκε πριν τέσσερα χρόνια προβλέπει αποσύνδεση της αύξησης των εισφορών από τον πληθωρισμό και σύνδεσή τους με το δείκτη μεταβολής μισθών.
Ο δείκτης μεταβολής μισθών που θα διέπει την αύξηση των εισφορών θα προκύψει από τον μέσο όρο των αυξήσεων μισθών για το σύνολο των εργαζομένων. Με το νέο σύστημα προβλέπεται ότι όσο αυξάνονται οι μισθοί σε ετήσια βάση, τόσο θα αυξάνονται και οι εισφορές των 750.000 επαγγελματιών.
Ωστόσο, η συζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι του υπουργείου είναι αν στον δείκτη μεταβολής μισθών θα υπολογιστούν και οι μισθοί του δημοσίου, οι οποίοι το 2024 αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 7%. Αν υπολογιστούν, τότε οι αυξήσεις στις εισφορές θα είναι μη βιώσιμες για τις επιχειρήσεις, κάτι που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση.
«Καλό είναι να υπάρχει μια μικρή αύξηση στις εισφορές, ώστε να εξασφαλίζονται μελλοντικές συντάξεις για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ωστόσο θα πρέπει η αύξηση να είναι λελογισμένη», αναφέρει στο Flash.gr υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εργασίας.
Παραδείγματα
Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο της οδού Σταδίου εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ο νέος δείκτης μεταβολής μισθών που θα καθορίζει τις ετήσιες αυξήσεις στις εισφορές να στηρίζεται μόνο στη μεταβολή μισθών του ιδιωτικού τομέα. Έτσι, η αύξηση των εισφορών θα είναι λογική και πιο διαχειρίσιμη από τους μη μισθωτούς. Για παράδειγμα, αν η μεταβολή μισθών κινείται στην περιοχή του 4%, όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, τότε αντίστοιχη αύξηση θα καταγραφεί και στις εισφορές.
Έτσι η πρώτη ασφαλιστική κατηγορία θα αυξηθεί στα 258 ευρώ, από 248 ευρώ που είναι σήμερα. Αντίστοιχα για την 6η και πιο ακριβή ασφαλιστική κατηγορία το νέο σύστημα θα προβλέπει εισφορά 678 ευρώ έναντι 671 ευρώ που ισχύει σήμερα. Υπενθυμίζεται ότι με το ισχύον σύστημα (αύξηση εισφορών βάσει πληθωρισμού) η εισφορά της 1ης ασφαλιστική κατηγορίας από 240 ευρώ το 2023 έφτασε στα 248 το 2024, μετά τις ετήσιες αυξήσεις 9,6% και 3,5%!
Αξίζει να σημειωθεί, ότι υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν στο Flash.gr ότι στην περίπτωση που από το πόρισμα της επιτροπής προκύψει μεγάλη αύξηση στις εισφορές των μη μισθωτών, τότε η πολιτική ηγεσία δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε πάγωμα της αλλαγής του συστήματος και διατήρηση του υφιστάμενου. Κι αυτό, γιατί αν το σύστημα μείνει ως έχει, δηλαδή υπολογίζεται βάσει πληθωρισμού, τότε η αύξηση στις εισφορές θα κινηθεί στα επίπεδα του πληθωρισμού, δηλαδή περίπου στο 2,9%. Άρα, θα υπάρχει αύξηση, αλλά δεν θα επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό τους μη μισθωτούς.
Σε κάθε περίπτωση, πηγές του υπουργείου Εργασίας σημειώνουν ότι όλες οι κρίσιμες αποφάσεις θα παρθούν όταν η πολιτική ηγεσία πάρει στα χέρια της το πόρισμα της ομάδας εργασίας του υπουργείου, κάτια που θα συμβεί στα μέσα Δεκεμβρίου.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις