Ενημέρωση με ένα κλικ

Μπόνους 200 ευρώ στο νέο επίδομα ανεργίας – Αλλάζει και το εποχικό επίδομα

Η πιλοτική εφαρμογή στο νέο επίδομα ανεργίας με το μπόνους των 200 ευρώ θα εξαγγελθεί στη ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό με στόχο σύμφωνα με ένα πιο δίκαιο και ανταποδοτικό σύστημα καθώς και τη δημιουργία κινήτρων για την εύρεση εργασίας.

Το νέο επίδομα ανεργίας  θα συνδέεται με τις αποδοχές και τα έτη ασφάλισης των εργαζομένων, έτσι όσοι μένουν χωρίς δουλειά έχοντας καταβάλλει εισφορές για πολλά χρόνια εργασίας, θα λαμβάνουν επίδομα με ένα έξτρα μπόνους, βάση των ετών ασφάλισης.

Στην αρχή της περιόδου της ανεργίας το επίδομα θα είναι πιο υψηλό για τον άνεργο λόγω της δύσκολης περιόδου όταν ξεκινάει η ανεργία καθώς η οικογένεια υφίσταται σοκ εξαιτίας της αιφνιδιαστικής πτώσης του εισοδήματος και σταδιακά θα μειώνεται  προκειμένου να ωθήσει τον άνεργο να βρει απασχόληση, σύμφωνα με όσα ανέφερε η υπουργός εργασίας Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του νέου επιδόματος, θεσπίζεται ένα μπόνους 100-200 ευρώ που θα προστίθεται στο βασικό επίδομα ανεργίας, που σήμερα ανέρχεται στα 510 ευρώ ,και  θα αυξομειώνεται ανά τρίμηνο, χωρίς να αλλάζει το όριο των 12 μηνών που χορηγείται η εν λόγω παροχή της ΔΥΠΑ.

Επίδομα ανεργίας: Για ποιους θα φτάσει έως 1.200 ευρώ | in.gr

Το νέο επίδομα θα διακρίνεται σε δύο μέρη:

  1. Το πρώτο μέρος θα είναι σταθερό, καθώς θα το λαμβάνουν όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό ( με τα σημερινά δεδομένα είναι 510 ευρώ) , αλλά θα ξεκινάει από πιο ψηλά και θα μειώνεται ανά τρίμηνο. Επίσης θα περιλαμβάνει και πρόσθετα ποσά (επιδόματα Πάσχα, Χριστουγέννων, τέκνων, μονογονεϊκής οικογένειας κλπ).
  2. Το δεύτερο μέρος θα είναι  μεταβλητό ( μπόνους) και θα το λαμβάνουν μόνο όσοι έχουν προϋποθέσεις και άρα θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται από την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των αποδοχών του εκάστοτε δικαιούχου.

Σύμφωνα με τα σενάρια αντί για το 55% του ημερομίσθιου του ανειδίκευτου εργάτη που είναι σήμερα, το επίδομα θα μπορούσε να αυξηθεί στο 70%, ώστε να είναι υψηλότερο, δηλαδή από τα 510 ευρώ που είναι σήμερα η τακτική επιδότηση ανεργίας να ανέλθει στα 640 ευρώ.

Στη συνέχεια θα υπάρχει μείωση κάθε τρίμηνο μέχρι να συμπληρωθεί το το 12μηνο της παροχής.Η μείωση θα είναι τέτοια, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το ίδιο, δηλαδή η παροχή να μην υπερβαίνει τα 7.140 ευρώ ( 510Χ14) που χορηγούνται έως τώρα, σε ετήσια βάση.

 

Παράλληλα αλλαγές θα δρομολογηθούν και για το εποχικό επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν κυρίως οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό, με πιθανή χορήγηση μιας εφάπαξ επιδότησης καθώς και την αυστηροποίηση των προϋποθέσεων χορήγησης της παροχής αφού έτσι κι αλλιώς έχει επεκταθεί χρονικά η τουριστική σεζόν.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει