Έφυγε από τη ζωή ο Βασίλης Γκούμας, μια εμβληματική μορφή του ελληνικού μπάσκετ
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης αποχαιρετά τον σπουδαίο αθλητή και σκόρερ, που άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στο άθλημα.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του Βασίλη Γκούμα, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών. Η Ομοσπονδία αναγνωρίζει τον Βασίλη Γκούμα ως μία από τις σημαντικές μορφές του ελληνικού μπάσκετ, που συνέβαλαν ουσιαστικά στην ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα, ιδιαίτερα στην περίοδο των πρώτων μεγάλων βημάτων προόδου του.
Στην ανακοίνωσή της, η ΕΟΚ τονίζει: «Βαθιά θλίψη προκάλεσε στο άκουσμά της η είδηση της απώλειας του Βασίλη Γκούμα, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 79 ετών. Το ελληνικό μπάσκετ θρηνεί τον χαμό μίας εκ των προσωπικοτήτων, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξέλιξη του αθλήματος στην χώρα μας, δίνοντάς του μεγάλη ώθηση στα χρόνια που έκανε τα μεγάλα βήματα προόδου.
Ο Βασίλης Γκούμας σημείωσε σπουδαία πορεία αγωνιστικά στη διάρκεια της καριέρας του, έχοντας ξεκινήσει από τον Βόλο, όπου γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1946, στον τοπικό Ολυμπιακό. Συνέχισε με καριέρα στη Νότια Αφρική και την Αιθιοπία, για να καταξιωθεί εν συνεχεία με τις φανέλες του Πανελληνίου, της ΑΕΚ και του Ηλυσιακού. Ήταν ο πρώτος στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ που ξεπέρασε τους 10.000 πόντους, ενώ αποτελεί τον δεύτερο σκόρερ στην ιστορία της Α’ Εθνικής και Α1 Ανδρών με συνολικά 11.030 πόντους. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, κατέκτησε με την Ένωση τον τίτλο του Κυπελλούχου Ελλάδας το 1981 και αναδείχθηκε τέσσερις φορές πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (1970, 1974, 1975, 1977).
Επιπλέον, ο Βασίλης Γκούμας φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ανδρών για μια δεκαετία, από το 1966 έως το 1975. Είχε κληθεί στη μεικτή Ευρώπης το 1974, δίπλα σε «θρυλικές» μορφές του μπάσκετ της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ αποτελεί και τον ένατο κορυφαίο σκόρερ στην ιστορία της «γαλανόλευκης» με 1.641 πόντους συνολικά.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Ευάγγελος Λιόλιος, και τα μέλη του ΔΣ της ΕΟΚ, εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βασίλη Γκούμα».