Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 με 48 ομάδες και νέα τηλεοπτική εποχή στο YouTube
Η FIFA εξετάζει συνεργασία με το YouTube και το TikTok για τη μετάδοση αγώνων, φέρνοντας επανάσταση στον τρόπο που οι νέοι παρακολουθούν ποδόσφαιρο.
Το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι του 2026 σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά, αναμένεται να είναι πρωτοποριακό από κάθε άποψη. Για πρώτη φορά, 48 χώρες θα συμμετάσχουν στη διοργάνωση, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τις 32 ομάδες που μετείχαν μέχρι το 2022.
Παράλληλα, αναμένονται σημαντικές αλλαγές και στον τομέα των τηλεοπτικών μεταδόσεων, με το YouTube να ετοιμάζεται να εισέλθει δυναμικά στο παιχνίδι. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times, η FIFA επιθυμεί την αξιοποίηση πλατφορμών με μεγάλη απήχηση στους νέους, όπως το YouTube και το TikTok. Συγκεκριμένα, τα βρετανικά BBC και ITV φέρεται να έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν πέντε αγώνες μέσω του YouTube.
Επιπλέον, οι δύο τηλεοπτικοί σταθμοί διατηρούν το δικαίωμα να μεταδώσουν τα πρώτα δέκα λεπτά από καθέναν από τους 104 αγώνες της διοργάνωσης μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Ωστόσο, η τελική απόφαση για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων παραμένει αδιευκρίνιστη, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη εσωτερικές συζητήσεις εντός της FIFA για να αποφασιστεί αν θα προχωρήσουν σε αυτό το επαναστατικό βήμα.
Αν δοθεί το “πράσινο φως”, θα πρέπει να καθοριστούν επακριβώς ποιοι αγώνες θα μεταδοθούν από το YouTube, με την FIFA να έχει τον τελικό λόγο. Οι Times επισημαίνουν, επίσης, ότι οι πάροχοι που θα κατέχουν τα τηλεοπτικά δικαιώματα της διοργάνωσης θα δύνανται να ζητήσουν άδεια για να μεταδώσουν ακόμη και τον τελικό στο YouTube, με την κάλυψη να υπόκειται σε γεωγραφικούς περιορισμούς για την αποφυγή παρατυπιών.
Αναμένεται επίσης η ενεργός συμμετοχή influencers από τις προαναφερθείσες πλατφόρμες στην παρουσίαση των αναμετρήσεων. Τα κανάλια των παρόχων στο YouTube αναμένεται να εμπλουτιστούν και με επιπλέον περιεχόμενο, όπως highlights και συνεντεύξεις, αναβαθμίζοντας την εμπειρία των φιλάθλων.