Ενημέρωση με ένα κλικ

Σάλος στους Ολυμπιακούς Αγώνες με δύο γυναίκες πυγμάχους- Έχουν χρωμοσώματα ανδρών

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί στη Γαλλία μετά την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε δύο trans πυγμάχους να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στις κατηγορίες γυναικών.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Αυτή τη φορά, αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει, στον κόσμο του αθλητισμού, λόγω της απόφασης της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να επιτρέψει σε δύο γυναίκες πυγμάχους να αγωνιστούν, που έχουν χρωμοσώματα ανδρών αλλά βιολογικά είναι γυναίκες.

Είναι μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» απόφαση, δήλωσε η αρχηγός της αυστραλιανής πυγμαχίας Κέιτλιν Πάρκερ ενόψει μιας πιθανής αναμέτρησης με μία από τις συναθλήτριές της.

«Δεν συμφωνώ με το να τους επιτρέπεται να αγωνίζονται στον αθλητισμό, ειδικά στα μαχητικά αθλήματα», δήλωσε η Πάρκερ και πρόσθεσε ότι «μπορεί να είναι απίστευτα επικίνδυνο».

Όπως είπε έχει αγωνιστεί με άνδρες στο παρελθόν και ξέρει πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό για τις αθλήτριες. «Βιολογικά και γενετικά θα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα και στα μαχητικά αθλήματα μπορεί να είναι επικίνδυνο», επισήμανε.

Εξέφρασε ακόμη και την αγωνία της για το μέλλον της πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Είναι το παλαιότερο ολυμπιακό άθλημα. Η γυναικεία πυγμαχία εισήχθη μόλις το 2012 και θέλω να τη δω για τα επόμενα 100, 200 χρόνια», εξήγησε.

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Σάλος με δύο γυναίκες που αν και έχουν ανδρικά χρωμοσώματα θα αγωνιστούν κανονικά – Flashnews.gr

Η Ιμάνι Κελίφ από την Αλγερία και η Λιν Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν θα πάρουν κανονικά μέρος στο άθλημα της πυγμαχίας ως γυναίκες, παρότι είχαν αποκλειστεί από το πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα επειδή θεωρήθηκαν βιολογικά άντρες. Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς, ξεκαθάρισε ότι η Επιτροπή «υποστηρίζει πλήρως» τις δύο trans πυγμάχους καθώς αμφότερες πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας και θα αγωνιστούν «ως γυναίκες, που είναι αυτό που είναι».

Τον Μάρτιο του 2023 αποκλείστηκαν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας Γυναικών στο Νέο Δελχί, μετά από μια σειρά εξετάσεων DNA που απέδειξε ότι οι δύο αθλήτριες «είχαν χρωμοσώματα XY». Μάλιστα, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA), Ουμάρ Κρεμλέφ, δήλωσε ότι αυτά τα τεστ «αποκάλυψαν αθλητές που προσπαθούσαν να κοροϊδέψουν τους συναδέλφους τους και να παριστάνουν τις γυναίκες».

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Αλγερίας είχε δηλώσει τότε πως ο αποκλεισμός της Ιμάνι Κελίφ ήταν μέρος μιας «συνωμοσίας» για να μην κερδίσει η χώρα κάποιο χρυσό μετάλλιο και τόνισε πως κρύβονται «ιατρικοί λόγοι» πίσω από τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης που εμφανίστηκαν στα τεστ. Η IBA όμως απαγορεύτηκε να διοργανώσει τους αγώνες πυγμαχίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού λόγω ζητημάτων διακυβέρνησης και δικαστικών σκανδάλων κι έτσι η ΔΟΕ ανέλαβε την ευθύνη, χρησιμοποιώντας το σύνολο κανονισμών που ίσχυσε και στους προηγούμενους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σάλος με τρανς μποξέρ από την Αλγερία – Αντιμετωπίζει την Ιταλίδα Άντζελα Καρίνι | RadioVera.gr - Βολιώτικη ελεύθερη ραδιοφωνία

Οι δύο αθλήτριες είχαν λάβει κανονικά μέρος στους Αγώνες του Τόκιο ως γυναίκες (μάλιστα είχαν αποκλειστεί πολύ νωρίς), συνεπώς ήταν λογικό κι επόμενο να συμβεί το ίδιο και στο Παρίσι. Πάντως ένα βίντεο από το 2022 ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα, που δείχνει την Κελίφ να χτυπάει με σφοδρότητα μια προηγούμενη αντίπαλό της, προκαλώντας αντιδράσεις για τη συμμετοχή της στους αγώνες. «Δόξα τω Θεώ εκείνη την ημέρα βγήκα από το ρινγκ με ασφάλεια και είναι καλό που τελικά το κατάλαβαν», είχε σχολιάσει η Μεξικανή Μπριάντα Ταμάρα μετά το τέλος εκείνου του αγώνα.

Παρίσι 2024: Ο φόβος και ο τρόμος στους Ολυμπιακούς - Η Ιμάνι Κελίφ & Λιν Γιου-Τινγκ έχουν ανδρικές γροθιές και... χρωματοσώματα - Είναι ίντερσεξ άτομα | eirinika.gr

Μάλιστα, η 25χρονη Αλγερινή είχε αποκλειστεί πριν από το ματς του χρυσού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023, ενώ η Λιν Γιου Τινγκ είχε ήδη κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο, πριν της αφαιρεθεί από την IBA. Η πυγμάχος από την Ταϊβάν έχει κερδίσει άλλα δύο χρυσά (2018, 2022) και ένα χάλκινο (2019) σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, καθώς και τρία ακόμη χρυσά (2017, 2019, 2022) και ένα χάλκινο (2018) σε Πανασιατικούς Αγώνες. Η Ιμάνι Κελίφ έχει ένα ασημένιο σε παγκόσμιο (2022) και δύο ακόμη χρυσά (2022) σε Αφρικανικά και Μεσογειακά πρωταθλήματα.

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com