Ενημέρωση με ένα κλικ

Τριετία ψηφιοποίησης για τον ΕΦΚΑ με στόχο την έκδοση συντάξεων σε χρόνο… μηδέν

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι η απευθείας έκδοση των οριστικών συντάξεων, κάτι που αναμένεται να γίνει πράξη μέσα στην επόμενη τριετία.

Σε μπαράζ ψηφιοποίησης διαδικασιών προχωρά σταδιακά ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), σε μια προσπάθεια να εκσυγχρονίσει τις υπηρεσίες του και να επιταχύνει διαδικασίες που κρατάνε σε διαχρονική ομηρία χιλιάδες ασφαλισμένους.

Το μεγάλο «στοίχημα» είναι η απευθείας έκδοση των οριστικών συντάξεων, κάτι που αναμένεται να γίνει πράξη – εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και όπως πρέπει – μέσα στην επόμενη τριετία. Ο χρόνος αυτός είναι απαραίτητος, καθώς θα πρέπει να μεταβεί σε ψηφιακή μορφή κάθε πτυχή της διαδικασίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει αρχίσει να ψηφιοποιείται σταδιακά ο ασφαλιστικό βίος των ασφαλισμένων. Η δουλειά ξεκίνησε από τα σύνθετα ταμεία, το ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε και των ταμείων των μηχανικών, για το οποίο η δουλειά της ψηφιοποίησης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ακολουθεί η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και άλλων φορέων.

Σε 3 στάδια η ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού ιστορικού στον ΑΤΛΑΣ για e- συντάξεις

 

Ψηφιοποιούν στοίβες από χαρτί

Μάλιστα, έχουν ήδη δρομολογηθεί δύο διακριτά έργα ψηφιοποίησης του χαρτώου αρχείου του ΕΦΚΑ, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και το ΕΣΠΑ.

Αντικείμενο των έργων αποτελεί η σάρωση, τεκμηρίωση και εξαγωγή δεδομένων του ιστορικού ασφάλισης από συνολικά 53 εκατομμύρια σελίδες χαρτών του αρχείου των τέως Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα εν λόγω έργα είναι από τα πρώτα έργα ψηφιοποίησης στην Ελλάδα που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης (Intelligent Document Processing – IDP) για την εξαγωγή των δεδομένων από χαρτώο αρχείο, μειώνοντας το συνεπαγόμενο κόστος και αυξάνοντας την ποιότητα των εξαγόμενων δεδομένων.

Αναλυτικά, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας έχει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και προβλέπει ψηφιοποίηση 10,7 εκατ. σελίδων έγχαρτου αρχείου μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, ενώ το… βαρύ φορτίο που αφορά στα ταμεία του ΙΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ, το οποίο συνοδεύεται με περίπου 42,7 εκατ. σελίδες ενσήμων θα πρέπει να παραδοθεί προς το τέλος του ίδιου έτους. Μάλιστα, στο τελευταίο πακέτο ψηφιοποιήσεων εντάσσονται και αρκετά αρχεία της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα, τα οποία επίσης θα ψηφιοποιηθούν με χρηματοδότηση ύψους 32,1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην κορυφή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας βρίσκεται και το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΦΚΑ, η λειτουργία του οποίου θα ενισχύσει τις τρέχουσες επιχειρησιακές ανάγκες του ταμείου και θα αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του υπερταμείου ασφάλισης.

Πηγές του υπουργείου εκτιμούν ότι το ταμείο θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2025. Με την έναρξη της λειτουργίας του ο ΕΦΚΑ θα έχει, επιτέλους, την «ακτινογραφία» κάθε ασφαλισμένου σε σχέση με τις εισφορές, τα χρέη, τα ένσημα και τις συντάξεις του.

flash.gr

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει