Ενημέρωση με ένα κλικ

ΕΦΚΑ: On line εποπτεία της έκδοσης εκκρεμών συντάξεων

Νέα ψηφιακά «όπλα» βγάζουν από την φαρέτρα τους υπουργείο Εργασίας και o Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης προκειμένου να κλείσουν οριστικά τον… φάκελο «εκκρεμείς συντάξεις».

Το υπερταμείο ασφάλισης ενεργοποιεί ένα καινοτόμο εργαλείο, έναν ψηφιακό «πύργο ελέγχου», μέσω του οποίου θα έχει τη δυνατότητα να έχει σε πραγματικό χρόνο πλήρη εικόνα τόσο για την εξέλιξη των εκκρεμών συντάξεων όσο και για την αποδοτικότητα των ανθρώπων που απασχολούνται στα τμήματα απονομής.

Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ψηφιακό «μάτι» που θα καταγράφει έγκαιρα, και με απόλυτη ακρίβεια τον ρυθμό απόδοσης των υπαλλήλων που ασχολούνται με την έκδοση συντάξεων, ενώ θα παρακολουθεί και την πορεία των αιτήσεων από την υποβολή τους έως και την έκδοση της οριστικής απόφασης, με στοιχεία ανά ημέρα, μήνα και έτος, ανά πρώην φορέα, ανά διεύθυνση.

Με αυτό τον τρόπο, το υπουργείο θα μπορεί, έχοντας πλέον στα χέρια του την πλήρη «ακτινογραφία» του ΕΦΚΑ, να λαμβάνει επιπλέον και πιο στοχευμένα μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής συντάξεων.

Το powergame.gr «μπήκε» στον νέο ψηφιακό «πύργο ελέγχου» που δημιούργησε ο ΕΦΚΑ και παρουσιάζει τα πρώτα στοιχεία που αντλεί η διοίκηση του ταμείου από αυτόν.

Από την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος προκύπτουν σημαντικά στοιχεία που μαρτυρούν ότι, πράγματι, κάποιοι εισηγητές, δηλαδή εργαζόμενοι που ασχολούνται με τις απονομές συντάξεων, εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς και κάποιοι άλλοι αποδίδουν αισθητά λιγότερο.

Εικόνα 1

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση του συστήματος, εργαζόμενος στην απονομή συντάξεων (εικόνα 1) εξέδωσε από τις 24 μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου μόλις επτά συντάξεις. Κατ’ επέκταση έβγαζε 0.32 συντάξεις ημερησίως (ημερήσιος ρυθμός απόδοσης). Την ίδια στιγμή,  άλλος εισηγητής με σαφώς καλύτερες επιδόσεις (εικόνα 2) κατάφερε να ολοκληρώσει από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 104 συνταξιοδοτικούς φακέλους εκτινάσσοντας τον ημερήσιο ρυθμό απόδοσης του στο 4.73.

Εικόνα 2

Φυσικά, στο σύστημα αποτυπώνονται και οι συνολικοί δείκτες για το σύνολο των εισηγητών (εικόνα 3), όπου καταγράφονται οι συνολικές αποφάσεις, οι συνολικές νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι συνολικές εκκρεμότητες, ο ρυθμός απόδοσης και η εβδομαδιαία μεταβολή αποφάσεων.

Εικόνα 3

Μέσω του ψηφιακοί «πύργου ελέγχου» η διοίκηση του ταμείου θα μπορεί να παρακολουθεί επίσης τους δείκτες και τον καταμερισμό ανά φορέα για τις νέες αιτήσεις.  Ενδεικτικά για τον μήνα Ιούνιο (εικόνα 4) οι νέες αιτήσεις ανήλθαν σε 16.754, μειωμένες κατά 2.24%, ενώ οι συνολικές αιτήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος είναι αυξημένες κατά 27.79%. Το 42.2% των αιτήσεων αφορά το ΙΚΑ, ενώ ακολουθούν ΟΓΑ (24.96%), ΟΑΕΕ (16.72%), Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (8.60%), ΕΤΑΑ και ΝΑΤ.

Εικόνα 4

Ο «πύργος ελέγχου» θα παρέχει ακόμη αναλυτική εικόνα για τις εκκρεμότητες ανά είδος σύνταξης και περίοδο (Εικόνα 5). Για παράδειγμα το 2021 όσον αφορά τις εκκρεμότητες που υπάρχουν συνολικά για τις συντάξεις αναπηρίας, με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου, προκύπτει ότι το 47.1% των συντάξεων υποβλήθηκαν το 2021, το 31.6% υποβλήθηκαν το 2020 και το υπόλοιπο 21.3% υποβλήθηκαν πριν το 2020.

Εικόνα 5

Από τα στοιχεία που αντλούνται από το σύστημα προκύπτει επίσης (εικόνα 6) ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020 οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση ήταν περισσότερες από τις αποφάσεις. Ωστόσο, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και σήμερα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός έκδοσης αποφάσεων σε σχέση με τις αιτήσεις.

Εικόνα 6

Μέσω του «πύργου ελέγχου» παρέχεται σαφής εικόνα και για τα χαρακτηριστικά των εκκρεμοτήτων. Ειδικότερα, από την σχετική ανάλυση (εικόνα 7) προκύπτει ότι στο σύνολο των εκκρεμοτήτων το 81.13% είναι μη ληξιπρόθεσμες και το υπόλοιπο 18% ληξιπρόθεσμες. Παράλληλα, το 86.27% δεν πληροί τις προϋποθέσεις για προκαταβολή σύνταξης, ενώ μόλις το 15.96% έχει λάβει προσωρινή σύνταξη.

Εικόνα 7

Τέλος, σε αυτό το καινοτόμο ψηφιακό περιβάλλον θα υπάρχει  μηνιαία ανάλυση για την εξέλιξη των αιτήσεων. Ενδεικτικά, βάσει των στοιχείων που παρουσιάζονται στην πιλοτική εφαρμογή (εικόνα 8) προκύπτει ότι για την συντριπτική πλειοψηφία των αιτήσεων συνταξιοδότησης βγαίνει εγκριτική απόφαση, ενώ υπάρχει και ένας μικρός αριθμός απορριπτικών αποφάσεων.

 

Πηγή: powergame.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com