Λάρισα: Νοσηλεύτρια έφτιαξε γιορτινά στολίδια για τους ασθενείς κορονοϊού
Λίγες χριστουγεννιάτικες μπάλες κατάφεραν σχεδόν το αδύνατο σε πτέρυγα του κορονοϊού στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Έφεραν νότες αισιοδοξίας και μιας πολυπόθητης ανάτασης μεταξύ των ασθενών, σε ένα νοσοκομείο το οποίο το τελευταίο διάστημα σήκωσε ένα εξαιρετικό βάρος, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων κορoνοϊού στην περιοχή.
Η εντατικονοσηλεύτρια Ελευθερία Τσιτσανούδη -η ίδια με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση των επιδημιών- είχε την ιδέα να κατασκευάσει μόνη της μερικά χριστουγεννιάτικα στολίδια και καθώς ξεκινούσε την πρωινή της βάρδια στη μονάδα COVID-19 να μοιράσει στους νοσηλευόμενους από μία κόκκινη μπάλα.
Αυτή η τόσο απλή κίνηση προκάλεσε συγκίνηση στον θάλαμο, με τους νοσούντες να κλαίνε από χαρά και να χαμογελούν, ενώ κάποιοι ξαναβρήκαν την όρεξη για φαγητό…
Η νοσηλεύτρια που δίνει καθημερινά τη μάχη μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους της στις μονάδες, κατασκεύασε με μεταξωτές κορδέλες τα στολίδια και τα έφερε στον θάλαμο.
Πίσω από την προστατευτική στολή και τα γεμάτα υγρασία από την κόπωση και το άγχος ειδικά γυαλιά ίσως να μη φαινόταν καθαρά η λάμψη στα μάτια της και το χαμόγελό της. Οι κινήσεις όμως των χεριών που κρατούσαν τα μικρά και συμβολικά γιορτινά δώρα δεν άφηναν περιθώρια μη κατανόησης. Αποκάλυπταν ότι η ενσυναίσθηση και η αλληλεγγύη είναι για αρκετούς όρος και στάση ζωής.
«Έλαβα το καλύτερο δώρο που μου έκαναν ποτέ στη ζωή μου», «Θέλω να κλάψω από συγκίνηση», «θα το θυμάμαι σε όλη μου τη ζωή» και «θέλω να παραγγείλω κουραμπιέδες να μοιράσω σε όλους σας, όταν νικήσω τον ιό» ήταν μερικές μόνον από τις φράσεις των ασθενών προς τη νοσηλεύτρια. Ορισμένοι κρέμασαν στον λαιμό τη μπάλα, άλλοι κοιμήθηκαν με το αναπάντεχο μικρό γιορτινό δώρο σφιγμένο στα χέρια τους και κάποιοι με χαρά μικρού παιδιού ύψωναν τα φιογκάκια και τις κορδέλες και τις χάζευαν επί ώρα…
Μικρές καθημερινές, αλλά τόσο συγκλονιστικές στιγμές στις μονάδες COVID-19, μέρες Χριστουγέννων, αλλά ταυτόχρονα και μια υπενθύμιση ανθρωπιάς και ψυχικής δύναμης, η οποία είναι ίσως και ένα από τα μεγαλύτερα όπλα κατά της πανδημίας.
ΠΗΓΗ: larissanet.gr