Σύψας: Χωρίς lockdown θα είχαμε 5.000-6.000 κρούσματα τη μέρα
Ο Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος και Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, μιλώντας στον Realfm, ανέφερε ότι αν δεν υπήρχει το lockdown, θα είχαμε 5.000-6.000 κρούσματα κορονοϊού τη μέρα.
«Το απαγορευτικό που ισχύει πλέον για δύο εβδομάδες, ήδη έχει δώσει το πρώτο του αποτέλεσμα, που είναι η σχετική επιπέδωση της πανδημίας με την έννοια ότι έχουμε μεν 3.000 κρούσματα αλλά αν δεν υπήρχε το απαγορευτικό θα είχαμε 5.000 με 6.000 κρούσματα κορονοϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.
«Σε πρώτη φάση, βλέπουμε τις καμπύλες τόσο για την Αθήνα, όσο για την Θεσσαλονίκη, υπάρχει μια σχετική επιπέδωση των κρουσμάτων. Θεωρητικά, στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του Δεκέμβρη θα δούμε και μια πτωτική τάση της καμπύλης. Το πρόβλημα είναι ότι παρότι αναμένουμε την πτώση της καμπύλης και του αριθμού των κρουσμάτων, την πτώση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνώσεων θα αργήσουμε να τις δούμε. Θα έχουμε δηλαδή ακόμα δύο εβδομάδες μετά την πτώση των κρουσμάτων», συμπλήρωσε ο λοιμωξιολόγος.
«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει οι πολίτες να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα που ήδη υπάρχουν, να μην κάνουν κατάχρηση των sms και όταν λέμε μένουμε σπίτι, να μένουμε σπίτι μόνοι μας και να αποφεύγουμε οποιουδήποτε είδους κοινωνική συγκέντρωση. Εάν τηρηθούν αυτά τα μέτρα αυτοαπομόνωσης των πολιτών, δεν είναι αναγκαίο να πάρουμε άλλα μέτρα».
Σε ερώτηση για το αν βλέπει πιθανή την παράταση του lockdown κατά μία ή δύο εβδομάδες απάντησε: «Αυτό το βλέπω πολύ εφικτό να γίνει, γιατί προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα ελαττωθεί η πίεση στο σύστημα υγείας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, γιατί ξέρετε ο κύριος παράγοντας για να αποφασίσουμε έστω ένα μικρό άνοιγμα της κοινωνίας, που θα είναι τα σχολεία σε πρώτη φάση, είναι η πίεση στο ΕΣΥ. Όταν πιέζεται τόσο όσο σήμερα, δεν μπορούμε να συζητάμε σε καμία περίπτωση για χαλάρωση των μέτρων. Δεν πιστεύω ότι αυτό θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου, αλλά θα το δούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Εξάλλου, σχετικά με το lockdown «ακορντεόν», σχολίασε: «Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο, με την έννοια ότι κάποια στιγμή ελπίζουμε το lockdown να λειτουργήσει, γιατί υπάρχει και κάποια αβεβαιότητα, ελπίζουμε να λειτουργήσει. Αν λειτουργήσει, θα ανοίξει η κοινωνία και η οικονομία σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Όταν όμως αρχίσει ξανά η κινητικότητα των πολιτών, θα έχουμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων. Αν αυτή η αύξηση υπερβεί κάποιο όριο, τότε θα πάμε ξανά σε περιοριστικά μέτρα και αυτό ενδεχομένως θα γίνει μία, δύο, τρεις φορές ακόμη μέχρι να φτάσουμε στην Άνοιξη, οπότε ελπίζουμε να βγούμε στο ξέφωτο».