Περ. Κεντρικής Μακεδονίας: Διαδικτυακά εργαστήρια του έργου “TeRRItoria”
Το σχέδιο δράσης για τη διαδικασία συν-δημιουργίας του Σχεδίου Ισότητας των Φύλων με τους εμπλεκόμενους φορείς ανέπτυξαν οι εταίροι του ευρωπαϊκού έργου “TeRRItoria” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε τρία εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν μέσω του διαδικτύου, όπως επιτάσσουν οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται λόγω της πανδημίας COVID-19.
Στις τρεις τηλεδιασκέψεις συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων από τον ακαδημαϊκό χώρο και τον χώρο των επιχειρήσεων, συλλόγων και σωματείων.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ενημερώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, πρόκειται να διεξαχθεί διαδικτυακά και μία δημόσια εκδήλωση στην οποία θα συμμετέχουν πολίτες της Περιφέρειας.
Από τα τρία διαδικτυακά εργαστήρια των εκπροσώπων των εταίρων του έργου “TeRRItoria” στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προέκυψαν χρήσιμες πληροφορίες και συμπεράσματα:
Πανδημία COVID-19 και ισότητα των φύλων
Το μετασχηματιστικό πείραμα στην Κεντρική Μακεδονία επικεντρώνεται στην εφαρμογή των αρχών της Υπεύθυνης Έρευνας και Καινοτομίας (RRI) κατά τον σχεδιασμό και αξιολόγηση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (S3), ενισχύοντας την ισότητα των φύλων στους λεγόμενους κλάδους STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) δηλαδή τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά, καθώς και άλλους οικονομικούς τομείς όπως η Δημόσια Διοίκηση.
Το έργο θέτει επί τάπητος και τη διατάραξη των ισορροπιών, καθώς οι γυναίκες επηρεάζονται δυσανάλογα από απώλειες θέσεων εργασίας που σχετίζονται με την πανδημία, όπως ο τουρισμός και η εστίαση, ενώ το κλείσιμο σχολείων έφερε ως αποτέλεσμα αυξημένες ευθύνες ως προς τη φροντίδα και την εκπαίδευση των παιδιών.
Ωστόσο, μια ενδιαφέρουσα τάση είναι ότι οι επιχειρήσεις φαίνεται να προσαρμόζονται στην ευελιξία των ωρών της παρεχόμενης εργασίας.
Δεδομένου ότι η αυξημένη ευελιξία στις ώρες εργασίας θεωρείται ευρέως μια αλλαγή που ενθαρρύνει τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά τη γονική άδεια, εάν συνεχιστεί αυτή η νέα τάση ευέλικτων ωρών εργασίας, η ισότητα των φύλων μπορεί να ενισχυθεί στο χώρο εργασίας.
Με άλλα λόγια, οι γυναίκες θα έχουν καλύτερες ευκαιρίες για ένα ευέλικτο πρόγραμμα που τους επιτρέπει να συνδυάζουν αποτελεσματικά την εργασία και τις προσωπικές / οικογενειακές υποχρεώσεις.