Βουλή: Υπερψηφίστηκαν τα μέτρα στήριξης για τους πληγέντες από τον «Ιανό»
Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πορεία του μεσογειακού κυκλώνα “Ιανός”, καθώς και τα περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Επί της αρχής, υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση δήλωσαν “παρών”. Καταψήφισαν το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25. Αρκετά όμως άρθρα με μέτρα ενίσχυσης για την ανακούφιση των πληγέντων από τη φυσική καταστροφή, υπερψηφίστηκαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25.
Το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δυνατότητα ανάθεσης, με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης, υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών για την αποτροπή της διασποράς του κορονοϊού, καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Το άρθρο του νομοσχεδίου που προβλέπει την αύξηση των πιστώσεων για να καλυφθούν ανάγκες στη δημόσια εκπαίδευση, υπερψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση, με εξαίρεση το ΜέΡΑ 25 που δήλωσε “‘όχι”.
Προσδοκούμε σε ισχυρή ανάκαμψη το 2021 και αυτό θα αποτυπωθεί την επόμενη εβδομάδα στο προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Κλείνοντας τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών του μεσογειακού κυκλώνα, ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την κατάσταση στην οικονομία, την υγεία, την παιδεία:
“Ρώτησε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αν θεωρούμε ότι τα πάμε καλά. Προφανώς δεν θα μπορούσε κανένας υπουργός Οικονομικών να είναι ευχαριστημένος όταν η χώρα μπαίνει σε βαθιά ύφεση, όταν ο πλούτος στο τέλος της χρονιάς θα είναι λιγότερος από όσο ήταν την προηγούμενη χρονιά. Η κατάσταση ελέγχεται, τόσο στο υγειονομικό πεδίο, όσο και στο πεδίο της Οικονομίας. Καταθέσαμε στοιχεία και αριθμούς που αποδεικνύουν ότι η κατάσταση ελέγχεται, και στο πεδίο της υγείας σε ότι αφορά στις ΜΕΘ, και στις προσλήψεις, στην παιδεία, και στην οικονομία, σε ό,τι αφορά στον όγκο, την ποιότητα και την ποσότητα των μέτρων, των δημοσιονομικών μέτρων και των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας” είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Άλλωστε, και οι θεσμοί στην τελευταία έκθεση αξιολόγησης, “επικρότησαν” τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση η κυβέρνηση, σημείωσε.
“Δεν θριαμβολογούμε, δεν κινδυνολογούμε. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, η χώρα εμφανίζει μια ύφεση της τάξης του 8%. Ο μέσος ευρωπαϊκός όρος με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι στο 9% και οι χώρες του νότου είναι από 9,3 % η Πορτογαλία, 11,7% η Ιταλία, 12,3% η Γαλλία, 13,1% η Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον κάτι καλό κάνει αυτή η κυβέρνηση για να περιορίσει τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας”, είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: “Η χώρα θα μπει, και είναι, σε βαθιά ύφεση. Ευελπιστούμε, προσδοκούμε ότι θα υπάρχει ισχυρή ανάκαμψη το 2021. Αυτό θα αποτυπωθεί την επόμενη εβδομάδα στο προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού και – ναι! – είμαστε εδώ για να πάρουμε ακόμα περισσότερα μέτρα”.
Αναφορικά με τις δαπάνες για τη στήριξη της οικονομίας και τον περιορισμό των συνεπειών της πανδημίας, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η παρούσα κυβέρνηση βοήθησε την πολύ μικρή, τη μεσαία και τη μεγάλη επιχειρηματικότητα, με μείωση της φορολογίας. Επανέλαβε δε, ότι εκτίμηση της κυβέρνησης, είναι πως τα μέτρα που λαμβάνει θα ξεπεράσουν τα 24 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.
Αναφερόμενος στο πλέγμα των μέτρων για την ανακούφιση των πληγέντων από τον “Ιανό”, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι η περιφέρεια θα υποβάλλει κάθε 15 μέρες στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Οικονομικών, κατάσταση των επιχειρήσεων που επλήγησαν, για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή και η εκτίμηση. Το ποσοστό της προκαταβολής και ο τρόπος εκταμίευσης θα οριστεί με ΚΥΑ και θα υπάρχουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά: “‘Αρα, προβλέπουμε αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, αναστολές δανειακών υποχρεώσεων, αναστολές πλειστηριασμών, οικονομική ενίσχυση 600 ευρώ, οικονομική ενίσχυση 5.000 ευρώ, ενίσχυση 8.000 ευρώ, καταγραφή όλων των ζημιών από τον ΕΛΓΑ – και η υπουργική απόφαση για την χορήγηση της προκαταβολής είναι το πακέτο μέτρο, ώστε το ταχύτερο δυνατό να βρεθούμε κοντά στον πολίτη ο οποίος πλήττεται. Έχουμε τους πόρους να καλύψουμε όλες τις ζημιές και ανάγκες οι οποίες αποδεδειγμένα θα έρθουν στο υπουργείο Οικονομικών για αποζημίωση”, είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
“Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει στον πυρήνα της πολιτικής της, τη μείωση των φόρων”, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.
“Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι ευχάριστο για τους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης να έρχεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να καταργεί ή να μειώνει φόρους, που οι ίδιοι επέβαλαν ως κυβέρνηση”, είπε ο κ. Βεσυρόπουλος και πρόσθεσε: “Εμείς έχουμε στον πυρήνα της πολιτικής μας τη μείωση των φόρων. Για να ενισχύσουμε τον τουρισμό και την εστίαση, είχαμε προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ, στο 13% στις μεταφορές, στα εισιτήρια των κινηματογράφων και στα μη αλκοολούχα ποτά, όπως ο καφές και τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι που σερβίρονται στους κλάδους εστίασης, μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2020. Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο παρόν νομοσχέδιο, παρατείνεται η ισχύς αυτού του μέτρου μέχρι 30 Απριλίου 2021”.
Όπως είπε ο υφυπουργός, η κυβέρνηση κινείται σε δύο κατευθύνσεις: “Θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να διατηρήσουμε τις θέσεις απασχόλησης, αλλά και να στηρίξουμε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη. Την ίδια όμως στιγμή σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα: την επιστροφή σε υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης”, δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:
”Η προσπάθεια αυτή είναι διαρκής. Οι συνθήκες στις οποίες ζούμε, θα απαιτήσουν και άλλες παρεμβάσεις. Ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση του πρωθυπουργού ότι θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστούν για να στηρίξουμε την οικονομία και τους οικονομικά ασθενέστερους συνανθρώπους μας.
Μαζί με την υγειονομική διάσταση της διαχείρισης της πανδημίας, υπάρχει και η συνέχεια της ζωής, της οικονομικής δραστηριότητας. Από αυτή την περιπέτεια θέλουμε να βγούμε όλοι μαζί, υγιείς και δυνατοί. Ο πρωθυπουργός δίνει τον τόνο σε αυτή την προσπάθεια. Εμπιστεύεται τους πολίτες, απευθύνεται σε αυτούς με ειλικρίνεια. Η σχέση εμπιστοσύνης είναι ισχυρή και αμφίδρομη, δείχνει το δρόμο για το μέλλον, για να επιστρέψει η χώρα σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2021″.