Ενημέρωση με ένα κλικ

Γώγος: “Δεν είναι στο τραπέζι μέτρα για τους 65 και άνω

Έντονη είναι τις τελευταίες ημέρες η φημολογία ότι στη νέα δέσμη μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση είναι και ο περιορισμός των ανθρώπων 65 ετών και άνω.

Το μέτρο αυτό, ωστόσο, απέκλεισε ο καθηγητής Ιατρικής, Χαράλαμπος Γώγος, ξεκαθαρίζοντας πως μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

“Δεν είναι στο τραπέζι περιοριστικό μέτρο για τους 65 και άνω. Ο 65άρης στις μέρες μας είναι ενεργός πολίτης με οικονομικές δραστηριότητες”, είπε ο κ. Γώγος στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας παράλληλα πως “αν είχαμε εφαρμόσει αυτά που πρέπει, αυτό το τρίπτυχο μάσκα-αποστάσεις- πλένουμε χέρια θα μπορούσαμε να το ελέγξουμε εδώ και καιρό. Έτσι, είμαστε σε μία κατάσταση να βάζουμε επιπλέον μέτρα, που επίσης δεν εφαρμόζονται”.

Εν συνεχεία, ο καθηγητής ρωτήθηκε σχετικά με τους συνωστισμούς στις πλατείες και το πόσο εύκολα μπορεί να νοήσει κάποιος εκεί, απαντώντας: “Σε αυτές τις συναθροίσεις πρέπει να επαναλάβουμε πως όταν είναι τέτοιος ο συγχρωτισμός η πιθανότατα μετάδοσης είναι μεγάλη. Έχει βρεθεί ένα άτομο να έχει μολύνε μέχρι 80-90 άτομα. Κι αυτή τη στιγμή η διασπορά που υπάρχει στην Αθήνα οφείλεται εν μέρει και σε αυτές τις συγκεντρώσεις”.

Σε ό,τι αφορά, δε, τους νέους, ξεκαθάρισε: “Στους νέους, 15 ετών, που συγχρωτίζονται τη νύχτα ο βαθμός μετάδοσης είναι ίδιος με αυτόν των ενηλίκων. Οι νέοι δεν είναι άτρωτοι. Πρέπει όλοι να προσέχουμε τον εαυτό μας. Είδαμε νέους να μπαίνουν σε ΜΕΘ. Ουδείς είναι άτρωτος. Μπορεί να είναι πιο σπάνιο στους νέους, αλλά όταν υπάρχουν χίλιοι που εκτίθενται, στο ένας τοις χιλίοις θα είναι ένας που θα νοσήσει σοβαρά και δεν υπάρχει κανένας λόγος”.

Ερωτηθείς για το αν τα μέτρα αρκούν και αν θα ακολουθήσουν κι άλλα, ο Χαράλαμπος Γώγος είπε: “Τα μέτρα προστίθενται, υπάρχει κλιμάκωση. Υπήρχε η τηλεργασία που πήγε 40% και μακάρι να γίνει και 60%. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει μία μεγάλη δέσμη μέτρων. Αν τα κρούσματα συνεχίσουν να είναι τριψήφια δεν θα αρκούν τα μέτρα. Αυτή τη στιγμή το ποτήρι είναι μισογεμάτο. Οι αποφάσεις έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων, με τον αριθμό των τεστ, τον βαθμό μετάδοσης και φυσικά με τη δυνατότητα του συστήματος να καλύψει τους νοσούντες”.

Κλείνοντας, ο καθηγητής Ιατρικής, ανέφερε πως “πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με την κατάσταση. Μπορεί να κρατήσει 6 μήνες ή και έναν χρόνο αυτή η κατάσταση. Αν τα νούμερα μείνουν τριψήφια και η κατάσταση συνεχιστεί έτσι, πιθανόν να χρειαστεί κάποιο επιπλέον μέτρο, όπως η μάσκα παντού. Το βάλε-βγάλε μέχρι στιγμής ίσως να δημιουργεί πρόβλημα”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει