Ενημέρωση με ένα κλικ

ΥΠΟΙΚ σε Αχτσιόγλου: Να μάθετε να διαβάζετε σωστά τα στοιχεία του προϋπολογισμού

Στην αντεπίθεση η Κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ, καθώς με ανακοίνωση του απαντάει ευθέως στη Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Η “κόντρα” μεταξύ των δύο ξεκίνησε έπειτα από δήλωση της Τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους ισχυρισμούς της  βουλευτού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον φετινό προϋπολογισμό και τη στήριξη της Κυβέρνησης σε εργαζομένους και νοικοκυριά.

Ειδικότερα, η κα.Αχτσιόγλου υποστήριξε ότι “Για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες ακούσαμε τον κ. Σταϊκούρα, όπως εξάλλου δηλώνει εδώ και μήνες και ο κ. Μητσοτάκης, να λέει ότι το κράτος από την αρχή της πανδημίας στηρίζει την πραγματική οικονομία με 24 δισ. ευρώ”.

Ενώ πρόσθεσε πως: “Σύμφωνα με αυτά, οι δαπάνες που έκανε το κράτος για άμεση στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών -έστω και με εσφαλμένο τρόπο όπως συχνά καταδεικνύουμε- δεν ξεπερνούν τα 4,6 δισ. ευρώ μέχρι και τα τέλη Αυγούστου”

Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ απάντησε στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι ” Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί εντελώς το σκέλος των εσόδων, διότι ποτέ δεν πίστευε στη μείωση φόρων, αφού, ως Κυβέρνηση, υποστήριζε ότι συνειδητά είχε επιλέξει να υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη”.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση-απάντηση του ΥΠΟΙΚ προς την Έφη Αχτσιόγλου:

 

Τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού υπερβαίνουν, πλέον, τα 24 δισ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τη μόχλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ σε ταμειακό κόστος ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ. Και υπάρχουν περιθώρια και για πρόσθετες παρεμβάσεις.
Τα ανωτέρω ποσά αφορούν αποκλειστικά δαπάνες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και υπολογίζονται με βάση τους Ευρωπαϊκούς κανόνες αποτύπωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που ακολουθούν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Δεν περιλαμβάνονται στα προαναφερθέντα ποσά πολλές άλλες έκτακτες δαπάνες, όπως τα αναδρομικά των συνταξιούχων, δαπάνες άμυνας και δαπάνες αντιμετώπισης των
προσφυγικών ροών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μέχρι το τέλος Αυγούστου το ταμειακό κόστος των μέτρων που είχαν ήδη υλοποιηθεί ανήρχετο σε 9 δισ. ευρώ και η προστιθέμενη αξία σε 12 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου το ταμειακό κόστος αναμένεται να προσεγγίσει τα 11,5 δισ. ευρώ και η προστιθέμενη αξία τα 15 δισ. ευρώ,
λαμβάνοντας υπόψη τη μόχλευση των χρηματοδοτικών εργαλείων.
Από τα 9 δισ. ευρώ ταμειακού κόστους έως το τέλος Αυγούστου:
– 2,6 δισ. ευρώ αφορούν μείωση εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού (λόγω
αναστολών φόρων και εισφορών, μείωσης προκαταβολής φόρου εισοδήματος, μείωσης
ΦΠΑ, κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων σε αναστολή, κάλυψης
ασφαλιστικών εισφορών εποχικών επιχειρήσεων κ.ά.)
– 3,1 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες για μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, τα οποία
χρηματοδοτήθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού ελευθέρων επαγγελματιών, μέρος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ΤΕΠΙΧ ΙΙ, Εγγυοδοτικό Πρόγραμμα κ.ά.) και
– 3,3 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού.
Καλωσορίζουμε την κυρία Αχτσιόγλου, ως τομεάρχη Οικονομικών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και της προτείνουμε, για αρχή, να μάθει να διαβάζει όλες τις γραμμές του Δελτίου Εκτέλεσης Κρατικού Προϋπολογισμού, αλλά και να μην ασχολείται αποκλειστικά με το σκέλος των δαπανών.
Ξεχάσαμε, όμως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί εντελώς το
σκέλος των εσόδων, διότι ποτέ δεν πίστευε στη μείωση φόρων, αφού, ως Κυβέρνηση, υποστήριζε ότι συνειδητά είχε επιλέξει να υπερφορολογεί τη μεσαία τάξη

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com