Ενημέρωση με ένα κλικ

Ελληνοτουρικά: Επανεκκίνηση διαλόγου εν μέσω προκλήσεων και προϋποθέσεων

Το κοινό πλαίσιο που θα οδηγήσει τις δύο πλευρές στην επανεκκίνηση των συζητήσεων σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναζητούν σήμερα ο Έλληνας και ο Τούρκος στρατιωτικός αντιπρόσωπος υπό την αιγίδα αξιωματούχου του ΝΑΤΟ, την ώρα που σε ισχύ βρίσκεται τουρκική αντίNavtex από τον Σταθμό της Σμύρνης, με την οποία ζητά, την αποστρατικοποίηση του νησιού της Χίου.

 

Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δύο αντιπροσώπων στο πλαίσιο της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Κι ενώ με την αποχώρηση του Οruc Reis από την ελληνική ΑΟΖ, ικανοποιήθηκε η απαραίτητη προϋπόθεση που έθετε η ελληνική πλευρά προκειμένου να ξαναρχίσουν οι τεχνικές συζητήσεις, παραμένουν ωστόσο αρκετά εμπόδια για μια απεμπλοκή επί της ουσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπό διαπραγμάτευση έγγραφο, έκτασης μισής σελίδας, περιλαμβάνει αναφορές στην επαναδέσμευση των δύο πλευρών στις βασικές αρχές του ΝΑΤΟ – και ειδικά το άρθρο 1 του καταστατικού χάρτη της Συμμαχίας που αναφέρεται στην «ειρηνική επίλυση διαφορών» και στη μη απειλή ή χρήση βίας.

Διεκδικήσεις και προϋποθέσεις

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο ξαναρχίζουν δειλά, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, σε ισάριθμα άρθρα τους στην «Καθημερινή» επαναλαμβάνουν τις πάγιες θέσεις τους ως προϋπόθεση για ουσιαστικό διάλογο.

Υπογραμμίζοντας την «ανάγκη για αμοιβαίο σεβασμό και ισότιμες λύσεις στα προβλήματα», ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρει στο άρθρο του ότι «η Τουρκία υποστηρίζει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ προς την ανατροπή συγκρούσεων και την πρωτοβουλία της Γερμανίας για αποκλιμάκωση με απώτερο στόχο την αναβίωση των ήδη υφιστάμενων διμερών μηχανισμών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα».

Υποστηρίζοντας ότι «η Τουρκία σέβεται την Ελλάδα αρκετά ώστε να μη θέλει να διαπραγματευτεί και να συμφωνήσει με άλλα μέρη για θέματα που θα έπρεπε να διευθετηθούν απευθείας ανάμεσα στους δύο γείτονες», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραθέτει τους στόχους της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο:

«Δίκαιη και ισότιμη οριοθέτηση των θαλάσσιων ορίων. Προστασία των δικαιωμάτων στην υφαλοκρηπίδα μας… Προστασία των ισότιμων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στους υποθαλάσσιους πόρους του νησιού… Δημιουργία ενός γνήσιου, συμπεριληπτικού, δίκαιου και ισότιμου μηχανισμού ενεργειακής συνεργασίας των υποθαλάσσιων πόρων, με τη συμμετοχή όλων των πλευρών, περιλαμβανομένων των Τουρκοκυπρίων».

Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της τουρκικής πλευράς για διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτός δεν είναι ένας καλός τρόπος να επιδιώκονται συνομιλίες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπογραμμίζει στο άρθρο του ότι «η Τουρκία θα είναι φυσικά αμετακίνητη στο να μην επιτρέψει απόπειρες που θα βλάψουν τα βασικά της συμφέροντα. Διατηρούμε μια ναυτική παρουσία στην περιοχή όχι για επιθετικούς λόγους, αλλά για αυτοάμυνα έναντι παρέμβασης στις δραστηριότητες σεισμικής έρευνας εντός της δικής μας υφαλοκρηπίδας (η οποία παρεμπιπτόντως, ανακηρύχθηκε σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο πριν από 16 χρόνια!».

Ο Νίκος Δένδιας, από την πλευρά του, σε άρθρο του με τίτλο «Οι μονομερείς διεκδικήσεις δεν συνιστούν διαφορές» υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμοι να επανεκκινήσει «τον διάλογο που θα οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση της διαφοράς αυτής (οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) ή στην παραπομπή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Θα συνεχίσουμε δηλαδή να πορευόμαστε στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας που έχουν ακολουθήσει και άλλες μεσογειακές χώρες για την επίλυση ανάλογων διαφορών».

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ καταλήγει: «Μπορούμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά, τείνοντας χείρα φιλίας και επιδιώκοντας την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό. Οι λαοί μας έχουν πολλά να μας διδάξουν ως προς αυτό. Αλλά αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την ίδια την Τουρκία».

Προκλητική τουρκική αντί – Navtex: Ζητά την αποστρατικοποίηση της Χίου

Τη στιγμή που το Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο στην Αττάλεια, η Τουρκία εξέδωσε αντίNavtex από τον Σταθμό της Σμύρνης, με την οποία ζητά, την αποστρατικοποίηση του νησιού της Χίου.

Μετά το Καστελόριζο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα φέρεται να επαναφέρει μία ακόμη πάγια αξίωσή της, δηλαδή την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, εστιάζοντας στην παρούσα φάση στη Χίο.

Όπως αναφέρεται στην τουρκική αντί-Navtex -η οποία έχει ισχύ μέχρι την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου- «παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης».

Να σημειωθεί πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με δημόσιες τοποθετήσεις του έχει αμφισβητήσει την εν λόγω συνθήκες αρκετές φορές.

Πηγή: dimosio.gr

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com