Aίτηση για ψηφιακή σύνταξη: Βήμα-βήμα η διαδικασία – Ποια ταμεία εντάσσονται
Μέσω της εφαρμογής syntaxeis.gov.gr θα μπορούν οι ασφαλισμένοι να υποβάλλουν την ηλεκτρονική τους αίτηση για την απονομή σύνταξης, χωρίς δικαιολογητικά και φυσική παρουσία στα γκισέ των πρώην ασφαλιστικών ταμείων.
Το σύστημα της νέας ψηφιακής απονομής συντάξεων «ΑΤΛΑΣ» εγκαινίασαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον διοικητή του e-ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη.
Οι πρώτες συντάξεις που θα απονεμηθούν μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ αφορούν αιτήσεις από τις 17 Μαΐου 2020 και μετά για αγροτικές συντάξεις του τέως ΟΓΑ (χωρίς διαδοχική ασφάλιση) και αιτήσεις για μεταβίβαση σύνταξης λόγω θανάτου συνταξιούχου. Από τον Δεκέμβριο του 2020 παίρνουν σειρά οι συντάξεις αναπηρίας και οι συντάξεις λόγω γήρατος των υγειονομικών (ΤΣΑΥ).
Τον Απρίλιο του 2021 θα μπουν στο σύστημα οι συντάξεις των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (τ.ΙΚΑ), του Δημοσίου και των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ). Σε ένα χρόνο από σήμερα, δηλαδή τον Ιούλιο του 2021 θα πάρουν σειρά οι συντάξεις γήρατος των ελευθέρων επαγγελματιών (τ.ΟΑΕΕ) και των Νομικών (τ.ΤΑΝ).
«Ενώ μέχρι χθες η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε πολύμηνη επεξεργασία του συνταξιοδοτικού φακέλου που έφτανε μέχρι και τους 24 μήνες, τώρα θα ολοκληρώνεται σε λίγα λεπτά από την στιγμή της αίτησης.
Ενώ μέχρι χθες, ο δικαιούχος χρειαζόταν να προσκομίζει μέχρι και 9 διαφορετικά δικαιολογητικά, τώρα πια δεν θα χρειάζεται να προσκομίσει κανένα έγγραφο. Ενώ μέχρι χθες για να υπάρξει απόφαση, ήταν αναγκαία η εμπλοκή αρκετών υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων, τώρα με την ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών, όλα θα γίνονται αυτόματα και άμεσα.
Ενώ μέχρι χθες, η απόφαση της συνταξιοδότησης απαιτούσε τουλάχιστον 2 μήνες για να διεκπεραιωθεί και να αποσταλεί ταχυδρομικά στον δικαιούχο της σύνταξης, τώρα άμεσα θα του κοινοποιείται στο e-mail του», υποστήριξε ο Γιάννης Βρούτσης.
Η διαδικασία Ο ασφαλισμένος θα εισέρχεται στην ψηφιακή πλατφόρμα syntaxeis.gov.gr και θα υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του με τη χρήση των κωδικών TAXIS.
Στην προσυμπληρωμένη φόρμα θα ενημερώνει το e mail και το κινητό του τηλέφωνο, καθώς και τον τύπο της σύνταξης που ζητά (γήρατος, επικούρισης, χηρείας κλπ).
Στη συνέχεια θα απαντά σε κάποιες ερωτήσεις και με βάση τις απαντήσεις του το σύστημα θα αντλεί αυτόματα τα αναγκαία δικαιολογητικά από τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Αμέσως θα του εμφανίζεται η επιλογή «Υποβολή αίτησης» την οποία ο ασφαλισμένος θα πρέπει να επιλέξει, ώστε να οριστικοποιήσει την αίτησή του.
Η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης θα είναι άμεση, όπως και ο υπολογισμός του ποσού και θα του κοινοποιείται απευθείας στη διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλωθεί.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα απαιτούνται 9 πιστοποιητικά για την υποβολή της αίτησης σύνταξης και συγκεκριμένα:
- Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου
- Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
- Αντίγραφο ή απόσπασμα Ληξιαρχικής Πράξης Γάμου
- Πιστοποιητικό Εγγυτέρων Συγγενών
- Πιστοποιητικό μη λύσεως γάμου (Πρωτοδικείου)
- Φωτοτυπία Ταυτότητας
- Φωτοτυπία Τραπεζικού βιβλιαρίου
- Πρωτότυπα ασφαλιστικά στοιχεία
- Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος.
Πηγή: dimosio.gr