Ενημέρωση με ένα κλικ

ΘΕΜΑ: Πόσες καταλήψεις αναρχικών εκκενώθηκαν από το 2019 – 2021

«Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι πάντα απέναντι σε κάθε μορφής κατάληψη. Άλλοι έχτισαν πολιτικές καριέρες πάνω στις καταλήψεις».

Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 2018, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επιτέθηκε εκείνο το διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ, με ξεκάθαρο τρόπο.

Από τότε μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά, το άσυλο καταργήθηκε, τα πανεπιστήμια δεν είναι πλέον «άβατα», όμως τα προβλήματα είναι πολλά και μεγάλα.

Ας δούμε αναλυτικά πόσες παρεμβάσεις έκανε η ΕΛΑΣ τα τελευταία δύο χρόνια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Παρεμβάσεις σημαντικές, οι οποίες πρέπει και θα συνεχιστούν για να γίνει το αυτονόητο: τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης, για τα οποία θα είμαστε περήφανοι, και όχι “στέκια” και ορμητήρια κάθε λογής κουκουλοφόρων και παραβατικών ατόμων.

Αυτά τα πανεπιστήμια άλλωστε θέλουν και όλοι οι Έλληνες φορολογούμενοι, οι οποίοι πληρώνουν από το υστέρημά τους για τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία για τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Νοέμβριος του 2019 – Η κατάληψη Βανκούβερ

Στις 2 Νοεμβρίου αστυνομικοί εισβάλλουν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποιούν επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης «Βανκούβερ».

Οι αστυνομικοί προχωρούν στην κατάσχεση πυροσβεστήρων, μολότοφ, κρανών, αλλά και μικροποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών, ενώ τέσσερα άτομα συλλαμβάνονται.

Η κατάληψη είχε ονομαστεί «Βανκούβερ Απαρτμάν» από άτομα του αντεξουσιαστικού χώρου και ξεκίνησε το 2006.

Από το φθινόπωρο του 2014 άρχισε να λειτουργεί και επίσημα ως ανοιχτό κοινωνικό κέντρο, για τις ανάγκες του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού κινήματος.

Δεκέμβριο του 2020 – Η κατάληψη φοιτητικής εστίας στο ΕΚΠΑ

Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος τον Δεκέμβριο του 2020 και συγκεκριμένα στις 30 του μήνα, αστυνομικοί πραγματοποιούν επιχείρηση εκκένωσης στην Α’ Φοιτητική Εστία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τότε προχώρησαν στην κατάσχεση φορητών Η/Υ, ενώ οι αστυνομικοί βρήκαν επίσης μέσα στον υπό κατάληψη χώρο καδρόνια, κράνη, μάσκες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», κατά την όλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον 5 συλλήψεις, ενώ συμμετείχε πλήθος αστυνομικών δυνάμεων, μεταξύ των οποίων η Δίωξη Ναρκωτικών, η Δίωξη Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας και η κρατική ασφάλεια.

Το δημοσίευμα ανέφερε εκείνο το διάστημα πως η επιχείρηση διεξήχθη προκειμένου να εκκενωθούν τα δωμάτια που είχαν καταληφθεί «παράνομα», ενώ το πρόσχημα της έρευνας ήταν οι διακίνηση ναρκωτικών. Συνολικά εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν 6 άτομα.

Φεβρουάριος του 2021 – 31 Συλλήψεις στο ΑΠΘ

Ακόμη μία μεγάλη επιχείρηση έγινε στις 22 Φεβρουαρίου του 2021. Αστυνομικοί μπήκαν στο υπό κατάληψη κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ και συνέλαβαν συνολικά 31 άτομα.

Το κτίριο αποδόθηκε στις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου. Επίσης, από την ΕΛ.ΑΣ. βεβαιώθηκαν συνολικά 32 πρόστιμα για παραβάσεις των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Οκτώβριος του 2021 – Έχτισαν τοίχο στο ΕΜΠ

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου του 2021 στην αίθουσα “Λεονάρδου” της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ πραγματοποιήθηκε επιχείρηση γκρεμίσματος αυθαίρετου τοίχου, που είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία φοιτητών των ΕΑΑΚ.

Δεκέμβριος του 2021 και Ιανουάριος του 2022 – Το “Στέκι” στο ΑΠΘ και οι συλλήψεις

Οι επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ συνεχίστηκαν στις 31 Δεκεμβρίου του 2021, αλλά και στις 4 Ιανουαρίου του 2022, όταν πραγματοποιήθηκε διαδοχικά επιχείρηση εκκένωσης του “Στεκιού” στο βιολογικό τμήμα του ΑΠΘ. Το κτίριο αποδόθηκε άμεσα στις Πρυτανικές Αρχές του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Αντίστοιχα, μετά από οκτώ ημέρες, από επιχείρηση, που πραγματοποιήθηκε εκκενώθηκε η κατάληψη στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας σε κτίριο του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. και συνελήφθησαν 15 άτομα. Την ίδια ημέρα στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο βίωσε ακόμη μία δυσάρεστη στιγμή: αντιεξουσιαστές προσπάθησαν να γκρεμίσουν τοίχο, αλλά πραγματοποιήθηκε νέα επιχείρηση και οι άνδρες της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας τους πέρασαν χειροπέδες.

Πόσες ήταν οι καταλήψεις τον Νοέμβριο του 2019

Περισσότερες από 40 ήταν οι καταλήψεις στην Αθήνα, μέχρι και τον Νοέμβριο του 2019, όταν είχαν εκκενωθεί συνολικά τότε 12 κτίρια.

Ταυτόχρονα -από τότε μέχρι και σήμερα- έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες επιχειρήσεις και έλεγχοι στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Τι προβλέπει ο νόμος για τις καταλήψεις

Ο νόμος για τις καταλήψεις είναι αρκετά ξεκάθαρος. Σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, άρθρο 334, παρ. 3: «Όποιος εισέρχεται παράνομα σε κατάστημα ή χώρο δημόσιας, δημοτικής ή κοινοτικής υπηρεσίας ή νομικού προσώπου δημόσιου δικαίου ή επιχείρησης κοινής ωφέλειας ή παραμένει στους χώρους αυτούς παρά τη θέληση της υπηρεσίας που τους χρησιμοποιεί, της οποίας τη θέλησή του δηλώνει ο νόμιμος εκπρόσωπος ή ο υπάλληλός της, και προκαλεί έτσι διακοπή ή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών».

Ο νόμος είναι νόμος και πρέπει να τηρείται. Αυτό προβλέπεται και αυτό πρέπει να γίνει. Δεν είναι απλά μονόδρομος, αλλά η εφαρμογή του νομικού πλαισίου, χωρίς αστερίσκους.

Είναι γεγονός πως εκτός από αρκετά ιδιωτικά κτίρια κατά το παρελθόν έχουν καταληφθεί και αρκετά ΑΕΙ. Όμως αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει.

Γονείς και φοιτητές πληρώνουν κάθε χρόνο φόρους, για να μπορούν να βρίσκονται στα ελληνικά πανεπιστήμια και η κατάσταση που επικρατεί, δεν τους δικαιώνει.

Εκτός από τους υπό κατάληψη χώρους, υπάρχουν αρκετά περιστατικά βίας και ανομίας που δημιουργούν ένα πραγματικό χάος στα ΑΕΙ, γεγονός που εξοργίζει τους πάντες.

Η κοινή λογική λέει πως, πέραν των παρεμβάσεων της ΕΛ.ΑΣ., πρέπει να γίνουν δράσεις για τον εκσυγχρονισμό των Ανώτατων και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, να αλλάξει η νοοτροπία φοιτητών και καθηγητών και να προχωρήσουμε σε μία κανονικότητα. Για ένα πανεπιστήμιο που δεν θα ανήκει στους λίγους αλλά θα είναι για όλους.

Η πρόταση Κυρανάκη

Ένα από τα σημαντικά μέλη της Νέας Δημοκρατίας, ο αρκετά δραστήριος Κωνσταντίνος Κυρανάκης, έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένη πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Πανεπιστημίων.

Ο ίδιος βίωσε τραγελαφικές καταστάσεις όντας φοιτητής, καθώς αρκετές φορές βρέθηκε απέναντι στη βία της Αριστεράς και στις αλλεπάλληλες καταλήψεις.

Μετά από χρόνια τα όσα προτείνει είναι ξεκάθαρα: δημιουργία ενός πρότυπου πανεπιστημίου, το οποίο θα αποτελέσει παράδειγμα για όλα τα υπόλοιπα.

Ένα πανεπιστήμιο με κάμερες, με σοβαρή και καλή περίφραξη, ένας χώρος όπου δεν θα μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει ο κάθε λογής εξωπανεπιστημιακός, παραβατικός, ναρκέμπορας ή κουκουλοφόρος αντιεξουσιαστής που έχει ως μοναδικό στόχο να μετατρέψει ένα κτίριο που ανήκει σε όλους τους πολίτες σε προσωπικό του “τσιφλίκι”, ένα σύγχρονο άβατο και ορμητήριο για οποιαδήποτε παραβατική πράξη (σ.σ. όπως αυτές που έχουμε συνηθίσει συχνά πυκνά εδώ και πολλά χρόνια, κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης).

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη, ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Πανεπιστημίων είναι να δημιουργήσουμε το “παράδειγμα”: μία σχολή που θα θυμίζει τα μεγάλα και σπουδαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που θα συνδέεται άμεσα με την αγορά εργασίας, μία σχολή με Έλληνες και ξένους καθηγητές που θα αποτελέσει το “πρότυπο”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com