Ενημέρωση με ένα κλικ

“Προσγειώθηκε” η μετάλλαξη όμικρον στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Τουλάχιστον επτά νέα κρούσματα σε Αττική και Κρήτη ύποπτα για τη μετάλλαξη Omicron

Μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τη μετάλλαξη Omicron είναι πέντε

Στο μικροσκόπιο των ειδικών σε Αττική και Κρήτη βρίσκονται νέα περιστατικά λοίμωξης Covid-19, ύποπτα για το στέλεχος Όμικρον.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr, πρόκειται για τουλάχιστον επτά νέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον.

Τα τελικα αποτελέσματα θα ενσωματωθούν πιθανότατα στην αυριανή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Μέχρι τώρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πέντε, τα τέσσερα εκ των οποίων αφορούν ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και τη Γαλλία, και το πέμπτο είναι στενή επαφή ταξιδιώτη.

Τα δεδομένα δεν αιφνιδιάζουν προφανώς τους επιστήμονες, που έχουν επισημάνει ότι με την ταχύτητα της μετάδοσης της Όμικρον στην Ευρώπη, είναι θέμα χρόνου η διασπορά της και στην Ελλάδα.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται στις πύλες εισόδου της χώρας έχουν καθυστερήσει τη δυναμική είσοδο της μετάλλαξης, ωστόσο θεωρείται θέμα χρόνου να κάνει έντονα αισθητή την εμφάνισή της. Η περίοδος των εορτών, που συνεπάγεται αυξημένη κινητικότητα για τον πληθυσμό, εντός κι εκτός επικράτειας, με ταξίδια, συναθροίσεις, επισκέψεις, αυξάνει εκ των πραγμάτων σημαντικά και τις «ευκαιρίες» για την κυκλοφορία της Όμικρον στην Ελλάδα.

Η ταχύτητα με την οποία θα κυκλοφορήσει εξαρτάται από την ταχύτητα που θα αναπτύσσει και η κυρίαρχη προς το παρόν Δέλτα, από το εμβολιαστικό τείχος πάνω στο οποίο θα προσκρούει, από τις ηλικιακές ομάδες που θα βρίσκει πιο ευάλωτες και ανοχύρωτες καθώς και από τα γρήγορα αντανακλαστικά των αρχών για την ανίχνευση των κρουσμάτων και την ιχνηλάτησή τους, τουλάχιστον κατά τη φάση της πρώτης κυκλοφορίας της.

Πότε θα ηχήσει δυνατά ο συναγερμός

«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μία παγκόσμια απειλή που συνεχώς εξελίσσεται. Τα νέα στελέχη αλλάζουν την πορεία του κορωνοϊού. Σε τι θα εξελιχθεί ο ιός δεν το γνωρίζουμε, διότι η εξέλιξή του καθοδηγείται από τυχαίες μεταλλάξεις, οι οποίες είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Στην προκειμένη περίπτωση, με την μετάλλαξη Όμικρον, στην Ελλάδα θα ανησυχήσουμε όταν καταγραφεί η διάδοση, η διασπορά στην κοινότητα. Μέχρι στιγμής, αυτό δεν το έχουμε δει» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), κ. Δημήτρης Θάνος.

Αν, για παράδειγμα, συνεχίζει ο καθηγητής, στα 500 κρούσματα κορωνοϊού ταυτοποιηθούν 20 κρούσματα με την παραλλαγή Όμικρον, θα μιλάμε για διασπορά στην κοινότητα, και θα περιμένουμε να δούμε τον ρυθμό εξάπλωσης και επικράτησης έναντι άλλων στελεχών. Στην περίπτωση της Δέλτα, την προηγούμενη άνοιξη, χρειάστηκαν περίπου 5 εβδομάδες για τη διάδοση και τρεις μήνες για την επικράτησή της έναντι των άλλων μεταλλαγμένων στελεχών.

Από τις 29 Νοεμβρίου επιβεβαιώθηκε μέσω της γονιδιωματικής επιτήρησης το πρώτο κρούσμα Όμικρον στην χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 5 κρούσματα. Πρόκειται για 2 άνδρες και 3 γυναίκες ηλικίας 25-41 ετών, πλήρως εμβολιασμένους που εμφάνισαν ήπια συμπτώματα με διάρκεια λίγων ημερών. Η διάγνωσή τους έγινε στις Περιφερειακές ενότητες Κεντρικού Τομέα ΑθηνώνΧανίων και Λασιθίου. Τα 4 από τα 5 κρούσματα είναι εισαγόμενα, καθώς συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό (2 από Ν. Αφρική και 2 από Γαλλία), ενώ ένα κρούσμα είναι στενή επαφή επιβεβαιωμένου εισαγόμενου κρούσματος.

Ο ρόλος των Χριστουγέννων

«Βρισκόμαστε για μια ακόμη φορά στην αρχή μιας διαδρομής. Η νέα μετάλλαξη Όμικρον θα συνεχίσει να «αποκαλύπτεται», όπως έγινε και με τις προηγούμενες, και θα μας επιτρέψει σε εύρος χρόνου, που δεν μπορεί να προσδιοριστεί εύκολα, να συνθέσουμε την εικόνα για τη μεταδοτικότητα, τη νόσηση, την προστασία από τα εμβόλια» λέει στο protothema.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, επιστημονικός σύμβουλος του ΕΟΔΥ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Δημήτρης Παρασκευής.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το ότι έχουν ταυτοποιηθεί πέντε κρούσματα με τη μετάλλαξη Όμικρον δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα, που δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Μας ενδιαφέρει σε αυτή τη φάση να έχουμε τον έλεγχο για τα εισαγόμενα στελέχη και φυσικά για τη διάδοση στην κοινότητα, μέχρι να εξαπλωθεί και να επικρατήσει, που θα περάσουμε σε άλλη φάση».

Η εορταστική και επιπλέον χειμερινή περίοδος εκ των πραγμάτων δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. «Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε όλες τις χώρες, ταξίδια και μετακινήσεις εντός κι εκτός των χωρών. Η Ευρώπη αποτελεί μια ενιαία περιοχή, και ό,τι καταγράφεται σε μία χώρα μέσα σε λίγο διάστημα θα καταγραφεί και σε άλλη. Η αυξημένη κινητικότητα των εορτών θα μειώσει τον χρόνο που θα χρειαζόταν υπό άλλες συνθήκες για την εξάπλωση της Όμικρον και θα αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες να διαδοθεί γρήγορα» λέει ο καθηγητής.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com