Ενημέρωση με ένα κλικ

Ελάχιστο επίπεδο προστασίας των μισθών σε όλη την ΕΕ

Ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει ένα κατώτατο ύψος αποδοχών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί απόφαση που ψηφίσθηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ενισχυθούν σε χώρες όπου καλύπτει λιγότερο από το 80% των εργαζομένων, αναφέρει η ίδια απόφαση, συμπληρώνοντας πως οι εξουσίες των εθνικών αρχών και της αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων για τον καθορισμό των μισθών πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές.

Το νέο σχέδιο νόμου της ΕΕ θα εξασφαλίσει ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας των μισθών σε όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου να διασφαλιστεί αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

Πιο αναλυτικά, σε ψηφοφορία την Πέμπτη, οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων υποστήριξαν τις ελάχιστες απαιτήσεις για την προστασία των μισθών σε ολόκληρη την ΕΕ, είτε καθορίζοντας μισθό (τον χαμηλότερο μισθό που επιτρέπεται από τον νόμο), είτε επιτρέποντας στους εργαζόμενους να διαπραγματεύονται τους μισθούς τους με τους εργοδότες τους. Η νέα νομοθεσία θα πρέπει να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στην ΕΕ που έχουν σύμβαση εργασίας ή σχέση εργασίας.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογήσουν και να αναφέρουν εάν οι κατώτατοι μισθοί είναι επαρκείς, χρησιμοποιώντας κριτήρια για τη δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης και να περιλαμβάνουν στοιχεία όπως η αγοραστική δύναμη και το ποσοστό φτώχειας. Τα κράτη μέλη στα οποία ο κατώτατος μισθός προστατεύεται αποκλειστικά μέσω συμφωνιών δεν θα απαιτείται να θεσπίσουν συλλογικούς μισθούς ή να καταστήσουν αυτές τις συμφωνίες καθολικής εφαρμογής.

Προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων
Το σχέδιο οδηγίας στοχεύει ρητά στην ενίσχυση και επέκταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην προστασία των εργαζομένων, παρέχοντάς τους έναν κατώτατο μισθό μέσω αυτών των διαπραγματεύσεων. Τα κράτη μέλη στα οποία οι συλλογικές διαπραγματεύσεις είναι διαθέσιμες σε λιγότερο από το 80% του εργατικού δυναμικού, θα πρέπει να λάβουν ενεργά μέτρα για την προώθηση αυτού του εργαλείου. Για να σχεδιάσουν την καλύτερη στρατηγική για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να διαβουλεύονται με τους κοινωνικούς εταίρους και να ενημερώνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα που έχουν εγκριθεί.

Επιπλέον, θα απαγορεύεται ρητά η υπονόμευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ή των συλλογικών συμβάσεων για τον καθορισμό των μισθών. Οι εργαζόμενοι πρέπει να μπορούν να γίνουν μέλη μιας συνδικαλιστικής οργάνωσης και δεν μπορούν να εμποδίζονται να το κάνουν.

Αποζημίωση
Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα αποζημίωσης, εάν παραβιάζονται τα δικαιώματά τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αποζημιωθούν επαρκώς και να μπορούν να ανακτήσουν κάθε οφειλόμενη αμοιβή. Οι εθνικές αρχές πρέπει επίσης να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και των εκπροσώπων των συνδικαλιστικών οργανώσεων από την άδικη μεταχείριση του εργοδότη τους λόγω καταγγελίας που έχουν υποβάλει ή οποιασδήποτε άλλης διαδικασίας που κινείται για την επιβολή των δικαιωμάτων τους.

Επόμενα βήματα
Το σχέδιο διαπραγματευτικής εντολής εγκρίθηκε με 37 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 7 αποχές. Θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια (κατά τη διάρκεια της συνόδου 22-25 Νοεμβρίου στο Στρασβούργο) προτού αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας.

Εισαγωγικά
Μετά την ψηφοφορία, ο συνεισηγητής Dennis Radtke (EPP, DE) δήλωσε: “Με τη σημερινή ψηφοφορία στην Επιτροπή Απασχόλησης, κάναμε ένα σημαντικό βήμα και περάσαμε από τα λόγια στην πράξη για την αξιοπρέπεια της εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτή η οδηγία αλλάζει το παιχνίδι στον αγώνα για μια ισχυρότερη Κοινωνική Ευρώπη”.

Αυτή η νομοθεσία είναι μια ρήξη με το παρελθόν. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κρίσης, η μείωση των κατώτατων μισθών και η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων ήταν το σκληρό φάρμακο που συνταγογραφήθηκε σε πολλά κράτη μέλη. Τώρα, παλεύουμε για να αυξήσουμε τους συλλογικούς κατώτατους μισθούς και να ενισχύσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη”, προσθέτει η εισηγήτρια Agne Jongerius (S&D, NL).

Ιστορικό
Το δικαίωμα στον κατώτατο μισθό αναφέρεται στην Αρχή 6 του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων , η οποία συμφωνήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο εξ ονόματος όλων των κρατών μελών και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2017. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα ζητήσει για διοικητική δράση σε αυτό το θέμα . Τον Οκτώβριο του 2020, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας για τη βελτίωση της επάρκειας των κατώτατων μισθών στην ΕΕ.

Στην ΕΕ, 21 από τις 27 χώρες έχουν κατώτατο μισθό , ενώ στις άλλες έξι (Αυστρία, Κύπρος, Δανία, Φινλανδία, Ιταλία και Σουηδία) τα επίπεδα των μισθών καθορίζονται μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Εκφρασμένοι σε ευρώ, οι μηνιαίοι κατώτατοι μισθοί ποικίλλουν ευρέως σε ολόκληρη την ΕΕ, κυμαινόμενοι από 332 ευρώ στη Βουλγαρία έως 2.202 ευρώ στο Λουξεμβούργο.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com