Ενημέρωση με ένα κλικ

Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά και οι εκκρεμείς συντάξεις

Στις αρχές Νοεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των αναδρομικών και στους νέους συνταξιούχους σε εφαρμογή του νόμου Βρούτση με τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης, επισημαίνει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνος Τσακλόγλου σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». Ο ίδιος προαναγγέλλει ευχάριστα νέα στο «μέτωπο» της απονομής εκκρεμών συντάξεων, τονίζοντας ότι από τις 18.000 απονομές συντάξεων τον μήνα θα φτάσουμε περίπου στις 30.000.

Παρατηρείται «κύμα φυγής» στη σύνταξη και μεγάλη ανησυχία στους ασφαλισμένους εν όψει των θεσμοθετημένων αλλαγών στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από το νέο έτος. Ποια είναι η θέση του υπουργείου;

Κύριε Γεωργάκη, το ασφαλιστικό σύστημα έχει ανάγκη από σταθερούς κανόνες που αυξάνουν την αξιοπιστία του στα μάτια των πολιτών και όχι από συνεχείς παραμετρικές αλλαγές πελατειακού χαρακτήρα. Εχω τονίσει επανειλημμένως ότι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δεν πρόκειται να αλλάξουν και, επομένως, οι πολίτες δεν έχουν κανέναν λόγο να ανησυχούν. Θα συμβούλευα τους ασφαλισμένους, και ειδικά αυτούς με αρκετά έτη ασφάλισης, να μη βιαστούν να συνταξιοδοτηθούν, καθώς με τον νόμο Βρούτση τα ποσοστά αναπλήρωσης ειδικά μετά τα 35 έτη ασφάλισης είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά. Πάντως, θα ήθελα να επισημάνω ότι τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν φανερώνουν κάποιο μεγάλο κύμα φυγής. Το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι νέες αιτήσεις συνταξιοδιότησης που κατατέθηκαν ανέρχονται σε 83.905, ενώ το αντίστοιχο νούμερο για το 2019, δηλαδή την τελευταία «κανονική» χρονιά προ πανδημίας, ήταν 79.887.

Ποιες εγγυήσεις παρέχει η κυβέρνηση στο νέο καθεστώς των επικουρικών συντάξεων που θα ισχύει από το νέο έτος για τους νεοεισερχομένους στην αγορά εργασίας;

Ο νόμος 4826/2021 για τη μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης που ψηφίστηκε πρόσφατα περιέχει τέσσερις εγγυήσεις. Οι τρεις πρώτες προς τους ασφαλισμένους του νέου συστήματος και η τέταρτη προς τους ασφαλισμένους του υφισταμένου συστήματος.

Η πρώτη, και πιο σημαντική, εγγύηση αφορά το ύψος της ελάχιστης επικουρικής σύνταξης που θα λάβει ο ασφαλισμένος του νέου συστήματος. Σύμφωνα με τον νόμο, η επικουρική σύνταξη κάθε συνταξιούχου του νέου συστήματος θα αντιστοιχεί στις καταβληθείσες εισφορές και στις αποδόσεις των επενδύσεών του. Η δεύτερη εγγύηση προς τους ασφαλισμένους του νέου συστήματος προβλέπει ότι σε περίπτωση θανάτου ή αναπηρίας η ελάχιστη επικουρική σύνταξη θα αντιστοιχεί στις εισφορές δεκαπενταετίας ανειδίκευτου εργάτη. Φυσικά, αν οι εισφορές του ασφαλισμένου και οι αποδόσεις των επενδύσεών του αντιστοιχούν σε υψηλότερη επικουρική σύνταξη, καταβάλλεται αυτή. Η τρίτη εγγύηση προς τους ασφαλισμένους του νέου συστήματος προβλέπει ότι όταν δεν συμπληρώνεται δεκαπενταετία ασφαλιστικού βίου, η πραγματική αξία των εισφορών που έχουν καταβληθεί (αλλά όχι οι αποδόσεις τους) επιστρέφεται στον ασφαλισμένο.

Εχει ψηφιστεί από τον Φεβρουάριο του 2020 ο νόμος Βρούτση – με τα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης – και ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί, σε χιλιάδες νέους συνταξιούχους (μετά τον Οκτώβριο του 2019) με πάνω από 30 συντάξιμα έτη. Γιατί;

Στις αρχές Οκτωβρίου άνοιξε ειδική πλατφόρμα στον ΕΦΚΑ για άμεση και προσωποποιημένη πληροφόρηση των συνταξιούχων σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Μέσω της πλατφόρμας αυτής, όλοι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης των αναδρομικών τους και για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η αίτησή τους, σε περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Από την ενημέρωση που έχουμε από τον ΕΦΚΑ, προκύπτει ότι στις αρχές Νοεμβρίου η εκκαθάριση θα ολοκληρωθεί για το σύνολο των ασφαλισμένων αυτής της κατηγορίας.

Το στοίχημα για τη μείωση των εκκρεμών συντάξεων;

Το ζήτημα των εκκρεμών συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα. Το υπουργείο Εργασίας εφαρμόζει μια σειρά από παράλληλα μέτρα με στόχο τη δραστική απομείωσή τους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο ρυθμός απονομής συντάξεων έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019, ενώ ταυτόχρονα έχουν μειωθεί οι εκκρεμείς συντάξεις κατά περίπου 45.000. Εκτιμούμε ωστόσο ότι ο αριθμός απονομών συντάξεων θα αυξηθεί σημαντικά με την ένταξη στην παραγωγική λειτουργία των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, στις αρχές του επόμενου μήνα. Η εκτίμηση του ΕΦΚΑ είναι ότι από τις 18.000  απονομές συντάξεων τον μήνα θα φτάσουμε περίπου στις 30.000.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας;

Η πανδημία «κατέβασε τους διακόπτες» της παγκόσμιας οικονομίας. Στην Ελλάδα, που βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση, η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της προκάλεσαν μείωση του ΑΕΠ κατά 8,2%. Εως τώρα ο ΕΦΚΑ, τα δύο χρόνια της πανδημίας, έχει επιχορηγηθεί με περίπου 2 δισ. ευρώ για την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, αφού το κράτος μετατράπηκε σε οιονεί εργοδότη σημαντικού τμήματος του πληθυσμού. Αυτό το ποσό έρχεται να προστεθεί στα 15 δισ. ευρώ που λαμβάνει από τον κρατικό προϋπολογισμό ετησίως ο ΕΦΚΑ για τη στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος. Αντιλαμβάνεστε, επομένως, ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου η υγειονομική κρίση να μην επηρεάσει τη λειτουργία του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com