Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης εκχωρεί τη ΔΕΗ μέσα σε βαθιά ενεργειακή κρίση
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την έκτακτη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Μιλώντας για την «αιφνιδιαστική» ανακοίνωση Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΔΕΗ, έκανε λόγο για «κόκκινη γραμμή» που ξεπερνά η κυβέρνηση, τονίζοντας πως «οι πολίτες θα πληρώσουν το μάρμαρο με τους λογαριασμούς ρεύματος».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για «ενεργητική αντίσταση σε αυτές τις ληστρικές πολιτικές», ενώ προειδοποίησε το ΔΣ της ΔΕΗ «πριν προχωρήσουν στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις τους», ότι «θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές». Διότι, είπε, «είναι εμφανές ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία το ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται».
Ειδικότερα ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά για «εκχώρησή του» και μίλησε για «επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους», καθώς όπως είπε «όλα αυτά γίνονται σε μία περίοδο βαθύτατης ενεργειακής κρίσης, όπου το μέσο νοικοκυριό βλέπει τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και αναρωτιέται αν θα μπορέσει να αντέξει αν αυτές οι αυξήσεις συνεχιστούν σε έναν χειμώνα που θα είναι δύσκολος».
Σημείωσε πως «ενώ θα έπρεπε να έχεις μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που να παίζει καθοριστικό ρόλο στον ανταγωνισμό για την μείωση των τιμών, η ΔΕΗ όχι μόνο δεν ασκεί αυτόν τον ρόλο, αλλά πλέον δεν θα έχει καμία δυνατότητα να τον ασκήσει διότι χάνει κάθε ισχύ μέσα από την περαιτέρω απομείωση του ποσοστού που έχει το ελληνικό Δημόσιο».
Επιπλέον, έκανε λόγο για «οργή και ματαίωση» με αφορμή την «εκχώρηση» του 17% της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι «4,5 χρόνια, τη σκληρή περίοδο των μνημονίων, σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ζητούσαν 4 πράγματα»: την πώληση του 17% της ΔΕΗ, τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, και τη ΔΕΠΑ Υποδομών. Είπε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «καταφέραμε να τα κρατήσουμε όλα» και «σήμερα έρχεται ο κ. Μητσοτάκης και χωρίς να έχει την τρόικα, χωρίς να έχει μνημόνια και χωρίς πίεση τα δίνει όλα».
Χαρακτήρισε την επιλογή της κυβέρνησης «πολύ χειρότερη ακόμα και από αυτήν του κ. Σαμαρά» (για τη μικρή ΔΕΗ), υπογραμμίζοντας ότι «εδώ το Δημόσιο δεν θα πάρει ούτε ένα ευρώ», καθώς «η εκχώρηση θα γίνει με Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου μέσα από το Χρηματιστήριο, χωρίς τη δυνατότητα να συμμετάσχει το ελληνικό Δημόσιο».
Ο κ. Τσίπρας απέρριψε τα επιχειρήματα ότι η επιλογή αυτή αποσκοπεί στην αύξηση των κεφαλαίων της ΔΕΗ «για να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη ή να αντιμετωπίσει τα χρέη της», τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να έχουν αναζητηθεί εναλλακτικές λύσεις. «Αντί ένα αυστραλιανό fund συνταξιούχων να επενδύσει στο ΔΕΔΔΗΕ με σταθερή απόδοση 6%, θα μπορούσε να επενδύσει ο ΕΦΚΑ», είπε, τονίζοντας ότι αντίστοιχα υπέρ του ελληνικού Δημοσίου θα παρθεί κάποια πρωτοβουλία και με την ΑΜΚ της ΔΕΗ.
Υπογράμμισε ότι στόχος θα έπρεπε να είναι «να παραμείνει ο δημόσιος έλεγχος, ώστε να παραμείνει σε κοινή ωφέλεια η πλειοψηφία των μετοχών και κυρίως της διαχείρισης των δικτύων. «Αυτό δεν συμβαίνει, και νομίζω ότι είναι απόδειξη πως ο κ. Μητσοτάκης δεν ενδιαφέρεται ούτε για την κοινή ωφέλεια ούτε για το δημόσιο συμφέρον», πρόσθεσε.