Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Ιδρύονται έξι νέα ΔΙΕΚ με επτά νέες ειδικότητες
Μια νέα εποχή «ξημερώνει» στην εκπαίδευση των αγροτών με την ίδρυση έξι Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) στην οποία προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αντικαθιστώντας τις παλιές Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ).
Όπως είπε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός «αναβαθμίζουμε την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση. Προχωράμε άμεσα στην ίδρυση έξι Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, που θα πάρουν την θέση των παλαιών ΕΠΑΣ, με αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών» και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι το πρώτο βήμα μιας σειράς πρωτοβουλιών. Ταυτόχρονα εστιάζουμε και στη διεύρυνση των γνώσεων και την ανάπτυξη δεξιοτήτων των παιδιών μας σε θέματα σωστής διατροφής, παραγωγικής αλυσίδας και προστασίας του περιβάλλοντος».
Οι νέες σχολές θα έχουν αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών, με τους σπουδαστές να έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε επτά νέες ειδικότητες.
Στόχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η συνολική βελτίωση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προκειμένου οι Έλληνες αγρότες να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τις καλλιέργειές τους, να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, να αυξήσουν την παραγωγή τους και το εισόδημά τους και να συμβαδίσουν με τις φιλικές προς το περιβάλλον ευρωπαϊκές πολιτικές, οι οποίες αφορούν τόσο το περιβάλλον όσο και την υγεία όλων.
Επίσης, θα μπορέσουν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους σχετικά με την εκμετάλλευση της γης, καθώς μέχρι σήμερα οι πρακτικές που χρησιμοποιεί η πλειοψηφία των αγροτών περνά από γενιά σε γενιά.
Παράλληλα η προσπάθεια αυτή θα συμβάλει στο κλείσιμο της «ψαλίδας» σε ό,τι αφορά το ποσοστό εκπαίδευσης των Ελλήνων παραγωγών σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Κάτι το οποίο επισήμανε ο κ. Λιβανός κατά την επίσκεψή του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή (ΑΓΣ), ενόψει της ΔΕΘ, λέγοντας «στην Ελλάδα δυστυχώς μόνο το 6% των παραγωγών έχει δεχτεί εκπαίδευση και κατάρτιση, όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι 55% και σε χώρες πρότυπα για τη γεωργική ανάπτυξη, όπως η Ολλανδία, το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 85%».