Ενημέρωση με ένα κλικ

Έχετε διαβήτη; Τι μπορεί να συμβεί αν σας μολύνει ο κορονοϊός

Ειδικοί από το Εθνικό και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα εξηγούν γιατί όσοι έχουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό.

Από νωρίς στην πορεία της πανδημίας έχει φανεί ότι οι άνθρωποι με σακχαρώδη διαβήτη ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή COVID-19 εάν τους μολύνει ο νέος κορονοϊός. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι η λοίμωξη έχει συχνότερα αρνητικές εκβάσεις σε αυτούς. Γιατί κινδυνεύουν περισσότερο; Τι συμβαίνει στον οργανισμό τους μετά τη μόλυνση με τον επικίνδυνο ιό;

Όπως εξηγούν ειδικοί από την Θεραπευτική Κλινική ΕΚΠΑ και το Ενδοκρινολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα, τις αιτίες έχουν αναζητήσει πολλές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο. Οι ομάδες αυτές έχουν βρει αρκετούς πιθανούς αιτιολογικούς μηχανισμούς.

Στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη η σύνδεση του κορονοϊό με το κύτταρο-στόχο είναι υψηλότερης συγγένειας, αναφέρουν οι δρες Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Γεωργία Κάσση (διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ).

Το γεγονός που καθιστά πιο αποτελεσματική και ταχεία την είσοδο του κορονοϊού εντός των κυττάρων. Επιπλέον, στους ασθενείς με διαβήτη παρατηρείται ελαττωμένη ή καθυστερημένη κάθαρση του ιικού φορτίου. Αυτό σημαίνει ότι ο κορονοϊός καθυστερεί να αποβληθεί από τον οργανισμό τους.

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν, επίσης, μειωμένη λειτουργικότητα των Τ-λεμφοκυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Η μειωμένη λειτουργικότητά τους επηρεάζει αρνητικά την ανοσολογική απόκριση στην αρχική φάση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός.

Ευαισθησία στην φλεγμονή

Οι ασθενείς με διαβήτη παρουσιάζουν επίσης αυξημένη ευαισθησία σε συνθήκες υπερφλεγμονής και υπερέκκρισης κυτταροκινών. Οι κυτταροκίνες είναι ουσίες οι οποίες, όταν υπερπαράγονται, οδηγούν σε ισχυρή φλεγμονή και σοβαρές εκδηλώσεις της COVID-19.

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, πολλοί ασθενείς με διαβήτη:

  • Είναι παχύσαρκοι
  • Έχουν αγγειακές επιπλοκές
  • Έχουν νεφρική νόσο ή και
  • Έχουν εγκατεστημένη καρδιαγγειακή νόσο

Όλες αυτές οι καταστάσεις δυσχεραίνουν την ανταπόκρισή τους στη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, τονίζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ.

Επιπλέον, ο κορονοϊός SARS-CoV-2 χρησιμοποιεί συγκεκριμένους υποδοχείς για την είσοδό του στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτοί οι υποδοχείς φαίνεται να επηρεάζονται και από ορισμένα αντιδιαβητικά φάρμακα, άλλα εκ των οποίων μπορεί να τους εξασθενούν και άλλα να τους ενισχύουν.

Αν το τελευταίο αποδειχθεί, παρέχει άλλη μια πιθανή αιτία αυξημένου κινδύνου για COVID-19 σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, καταλήγουν οι ειδικοί.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com