Αυξάνονται οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα
Από την 1η Ιανουαρίου 2022 οι μισθοί θα έχουν τριπλό «μπόνους» θα έχουν, αφού μία σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων ενισχύουν το εισόδημα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα.
Το ποσό της αύξησης είναι σε άμεση συνάρτηση με το ύψος του μισθού, ενώ στους πλέον κερδισμένους είναι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, αναφέρει η «Βραδινή της Κυριακής».
Αναλυτικά οι διατάξεις που θα «τρέξουν» την επόμενη χρόνια είναι οι εξής:
- Παράταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών στον ιδιωτικό τομέα κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Να σημειωθεί πως η πρώτη μείωση είχε γίνει το 2020 και ήταν 0,9 ποσοστιαίες μονάδες, άρα σωρευτικά μέσα σε μία διετία το «ψαλίδι» έχει φτάσει τις 3,9 ποσοστιαίες μονάδες Η μείωση των τριών ποσοστιαίων μονάδων επιμερίζεται σε 1,79 ποσοστιαίες μονάδες για τον εργοδότη και 1,21 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργαζομένους, περιορίζοντας τη συνολική επιβάρυνσή τους.
Επομένως, οι συνολικές ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών –εργοδοτικές και εργατικές–ανέρχονται σε 36,66%. Μάλιστα, το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να «τρέξει» μία πρόσθετη μείωση, που θα αφορά στην Επικουρική Ασφάλιση. Ειδικότερα, η νέα περικοπή θα είναι της τάξης των 0,50 ποσοστιαίων μονάδων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4387/2016, από τον Ιούνιο του 2019 έως τον Μάιο του 2022 οι εισφορές της Επικουρικής Ασφάλισης –υποχρεωτικές για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα– ανέρχονται σε 6,5%. Ωστόσο, τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς οι εν λόγω εισφορές προβλέπεται να πέσουν στο 6%. Μάλιστα, στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2023 η ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους της μισθωτής απασχόλησης να φτάσει σωρευτικά στις 5 ποσοστιαίες μονάδες. Επομένως, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν σταδιακά και πρόσθετες περικοπές στις ασφαλιστικές εισφορές.
- Αύξηση του κατώτατου μισθού. Συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα θα πάει τον Ιανουάριο στα 663 ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, ανάλογα με τις τριετίες και την οικογενειακή κατάσταση (καθώς καταβάλλεται επίδομα γάμου). Υπενθυμίζεται πως το ύψος της αύξησης αποφασίστηκε από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. Δύο στοιχεία έπαιξαν ρόλο –παράλληλα, βέβαια, με τις απόψεις των φορέων– στον καθορισμό της αύξησης του κατώτατου μισθού: η πορεία της Οικονομίας από το 2019 (οπότε έγινε η προηγούμενη αναπροσαρμογή) και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2021 και το 2022.
Υπενθυμίζεται πως με συλλογικές συμβάσεις εργοδότες και εργαζόμενοι μπορούν να συμφωνούν το ύψος των αμοιβών σε υψηλότερα επίπεδα από τον κατώτατο μισθό. Η πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνεται, άλλωστε, ρητά και για τις εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο νόμο για την Προστασία της Εργασίας (4808/2021, άρθρο 97).
Διαβάστε περισσότερα στο https://dimosio.gr